Παρεμβάσεις στο παρασκήνιο και σφήνα για… ευελιξία από τους Εγγλέζους: Λόγος για «εμμονές» Ελληνοκυπρίων και «αιτήματα» Τουρκοκυπρίων

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στην 10 Downing Street, στο Λονδίνο. EPA, Hollie Adams, POOL




Έντονα και μόνο του κινείται στο παρασκήνιο το Φόρεϊν Όφις με στόχο να επαναφέρει στις ράγες της διαπραγματευτικής διαδικασίας το Κυπριακό, γράφει ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο.

Οι παρασκηνιακές, ωστόσο, παρεμβάσεις του χαρακτηρίζονται από τη γνωστή λογική της «εποικοδομητικής ασάφειας», ενώ υποβαθμίζονται οι εκατέρωθεν διαφορές, που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη μορφή της λύσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τις επαφές του αρμόδιου για το Κυπριακό στο Φόρεϊν Όφις, Ajay Sharma (πρόσφατα και στη Νέα Υόρκη), κυρίως με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (τα άλλα τέσσερα), όπως και με άλλες πρωτεύουσες, προκύπτει πως το Λονδίνο θεωρεί πως μπορούν να ξεπεραστούν οι διαφορές, καθώς τις θεωρεί «μικρές λεπτομέρειες».

Υποστηρίζει δε πως η επιμονή κάθε πλευράς να ερμηνεύει από τη δική της οπτική γωνία τη μορφή της λύσης, διαιωνίζει εν πολλοίς το αδιέξοδο. Σπεύδει δε να αναφέρει ότι αυτό διευκολύνει την Τουρκία να προωθεί τους σχεδιασμούς της σε Αμμόχωστο και ΑΟΖ.

Ο αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις στις επαφές του κάνει λόγο για «εμμονές» της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ ερμηνεύει την επιμονή των Τουρκοκυπρίων για λύση δύο κρατών, στην επιδίωξη τους να διασφαλιστεί η «ισότητα».

Προκύπτει, επίσης, ότι «καλοβλέπουν» την ανάγκη οι εμπλεκόμενοι να παρουσιασθούν ευέλικτοι σε ό,τι αφορά τη μορφή της λύσης και να μην «κολλήσουν», λίγο-πολύ, στις ετικέτες.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα διά του Μόνιμου Αντιπροσώπου της στη Νέα Υόρκη, Φ. Σινιρίογλου, απέστειλε επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ (ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου), με την οποία απορρίπτει τις καταγγελίες του Κύπριου Μόνιμου Αντιπροσώπου, για την παρεμπόδιση του ερευνητικού σκάφους «NAUTICA GEO», που ενεργούσε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ενδιαφέρον είναι πως ο Τούρκος διπλωμάτης, πέραν από τις γνωστές θέσεις του, επισύναψε στην επιστολή τον χάρτη, που κατά τον τουρκικό ισχυρισμό, καθορίζει τα όρια της υφαλοκρηπίδας της χώρας του. Ο χάρτης έχει κατατεθεί επίσημα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 και περιγράφει τη «Γαλάζια Πατρίδα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η Κύπρος προνομιακό φιλέτο για την Τουρκία: Η αδιέξοδη πορεία, η έλλειψη πολιτικής για τους Τουρκοκύπριους και η απούσα Ε.Ε.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: