Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τις ανησυχίες του στον Ερντογάν για τους S-400: Δεν αποδέχεται την παρουσία τους

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στη Ρώμη. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πιο υψηλό πλέον επίπεδο, αυτό του προέδρου Τζο Μπάιντεν, μετέφεραν τις ανησυχίες τους και τις αντιρρήσεις τους για την απόκτηση από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400.

Τα παραπάνω τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νέντ Πράις, ο οποίος ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τις πληροφορίες για μεταφορά των S-400 στην αεροπορική βάση του Ινσιρλίκ.

Ο εκπρόσωπος, αν και δεν κατάλαβε την ερώτηση, προχώρησε στην απάντησή του, διευκρινίζοντας στην ουσία ότι η Αμερική δεν αποδέχεται την παρουσία των S-400 στο τουρκικό έδαφος.

Ο διάλογος που διεξήχθη με τους δημοσιογράφους ακολουθεί:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όσον αφορά την Τουρκία, αξιωματούχοι φέρονται να λένε ότι η Τουρκία μετέφερε τα συστήματα των ρωσικώνπυραύλων S-400 στην αεροπορική βάση Ινσιρλίκ, όπου βρίσκονται (δυνάμεις) των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ – και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε και ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΑΙΣ: Λυπάμαι. Δεν άκουσα το πρώτο μέρος της ερώτησής σας ότι η Τουρκία —

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετέφερε το πυραυλικό σύστημα S-400 στο —

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναπτύχθηκε.

ΠΡΑΙΣ: Α, κατάλαβα. Το έπιασα. Κοιτάξτε, ήμασταν αρκετά σαφείς σχετικά με τη θέση μας σχετικά με τους S-400 και την Τουρκία. Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρόεδρος Ερντογάν είχαν την ευκαιρία τις τελευταίες δύο ημέρες στη Ρώμη να έχουν μια διμερή συζήτηση. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική μας συνεργασία και τη σημασία της Τουρκίας ως Σύμμαχου του ΝΑΤΟ. Αλλά σε εκείνη τη συνάντηση, ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης τις ανησυχίες μας σχετικά με την κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Έτσι, έχουμε καταστήσει πολύ σαφείς τις ανησυχίες μας σχετικά με αυτό το σύστημα. Έχουμε κάνει επίσης πολύ σαφείς τις συνέπειες αυτής της κατοχής των S-400, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του προγράμματος F-35 (εννοεί την ακύρωση της τουρκικής συμμετοχής στην παραγωγή των αμερικανικών μαχητικών).

Μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα της Τουρκίας από το Πενταγώνο: Η συνεργασία μας με τους Κούρδους συνεχίζεται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: