Ο Le Drian προαναγγέλλει την επιτάχυνση της εδραίωσης της ισχύος, της κυριαρχίας και του μοντέλου της Ευρώπης

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean Yves Le Drian κάνει δηλώσεις στην Αθήνα Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Σε εκτενή συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Monde ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian, θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμπεριφορά της Κίνας και της Ρωσίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για τους «διπλωματικούς λαϊκισμούς», που αποτελούν, όπως τονίζει, «μια κρυφή παραίτηση από την ευρωπαϊκή ταυτότητα και τις αξίες της».

Τη συνέντευξη έλαβαν οι δημοσιογράφοι Alain Salles, Philippe Ricard και Charlotte Bozonnet.

Επισημαίνει ότι «η γαλλική προεδρία της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2022 θα επιτρέψει την επιτάχυνση της εδραίωσης της ισχύος, της κυριαρχίας και του μοντέλου της Ευρώπης».

Ως προς τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, υποστηρίζει, ότι «δεν είναι μια μεταναστευτική κρίση, αλλά μία εργαλειοποίηση των μεταναστών από έναν δικτάτορα για να προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη», ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια κυνική και οργανωμένη πρόκληση και έναντι του οποίου η ΕΕ «πρέπει να δείξει μεγάλη σταθερότητα και πολύ ισχυρή αλληλεγγύη με τις ευρωπαϊκές χώρες, που είναι θύματα αυτής της χειραγώγησης», το οποίο και απαιτεί νέες κυρώσεις κατά του Μινσκ.

Εκφράζει ταυτόχρονα την αλληλεγγύη προς την Πολωνία, τονίζοντας, ότι «πρόκειται για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Για το αν και κατά πόσον η υπόθεση Aukus έδειξε μια απομόνωση της Γαλλίας, ο Jean-Yves Le Drian απαντά κατηγορηματικά, ότι «σε αυτή την υπόθεση, η Γαλλία δεν είναι μόνη», δεδομένης της υποστήριξης των Ευρωπαίων.

Επισημαίνει την προσπάθεια ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ, αν και όπως τονίζει, «δεν έχουμε ακόμη τελειώσει». Προσθέτει, ότι «προκρίθηκαν τρία σημεία: η αναγνώριση της σημασίας της ευρωπαϊκής άμυνας στη διατλαντική ασφάλεια και σε εκείνη της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, η αναγνώριση μιας στρατηγικής, μιας ευρωπαϊκής πορείας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, όπου η Γαλλία και η ΕΕ σκοπεύουν να αναλάβουν πλήρως τον ρόλο τους και τέλος, ενίσχυση της συνεργασίας στο Σαχέλ και άλλα σημαντικά σημεία». Υπήρξε, επίσης, όπως σημειώνει, «συνειδητοποίηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για αδεξιότητες, τουλάχιστον, στη δράση τους».

Ερωτηθείς, για το κατά πόσον οι διαχωρισμοί που δημιουργήθηκαν από την υπόθεση Aukus δεν αποδυναμώνουν τους Δυτικούς έναντι της Κίνας, θεωρεί μεταξύ άλλων, ότι η πρόσφατη διένεξη με τις ΗΠΑ αποτέλεσε ευκαιρία εδραίωσης της άποψης ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε μια δημοκρατική δύναμη» και ότι «η Γαλλία είναι μια πυρηνική, οικονομική δύναμη», επιβεβαιώνοντας παράλληλα την προσκόλλησή της στην Ευρώπη.

«Εάν είμαστε πραγματικά αφοσιωμένοι στο ευρωπαϊκό δημοκρατικό μας ιδεώδες, πρέπει να επιβληθούμε ως δύναμη. Αυτός είναι ο λόγος που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει τόσο πολύ στην ιδέα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Le Drian.

  • Γαλλία – πωλήσεις όπλων

Άρθρο γνώμης στη Le Monde του Mounir Satouri, ευρωβουλευτή, μέλους της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δ/ντή εκστρατείας του υποψηφίου των Οικολόγων Yannick Jadot, με το οποίο καλεί το Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron να εντάξει στο πρόγραμμα της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ το ζήτημα της απαγόρευσης πώλησης όπλων σε ορισμένες χώρες.

Επισημαίνοντας την ύπαρξη διεθνούς συνθήκης και μιας δεσμευτικής θέσης του Συμβουλίου της Ένωσης για τις πωλήσεις όπλων, τονίζει, ότι τα κριτήριά τους δεν πληρούνται και κρίνει, ότι η ΕΕ, για να ληφθεί σοβαρά υπόψη, πρέπει να εξοπλιστεί με πραγματικά αποτρεπτικά εργαλεία. Προτείνει δε την ύπαρξη μια λίστας, που θα υπόκειται στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατά την άποψή του, η πρόταση από Ευρωπαίους περιβαλλοντολόγους δεν είναι ουτοπία και θα μπορούσε γρήγορα να βρει απήχηση και υποστήριξη στην Ευρώπη. Φέρνει δε ως παράδειγμα το Βέλγιο, την Φινλανδία και τη Γερμανία, που εφαρμόζουν ήδη περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, ειδικά μετά την υπόθεση του Jamal Khashoggi.

Επισημαίνοντας, ότι το εν λόγω ζήτημα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τη σύσταση ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, εκτιμά, ότι ο Emmanuel Macron, καθώς η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου 2022, έχει την ευκαιρία να επιδείξει συνέπεια και βούληση σε αυτόν τον τομέα.

«Υποστηρίζοντας μια Ευρώπη της άμυνας και επικαλούμενος ανθρωπιστικές αξίες, θα μπορούσε τελικά να κάνει πράξη τα λόγια, δημιουργώντας μια υπεύθυνη, ηθική και συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική εξαγωγών όπλων», αναφέρει ο ευρωβουλευτής, ζητώντας επίσημα από το Γάλλο πρόεδρο να συμπεριλάβει αυτό το μέτρο στη νομοθετική ατζέντα της γαλλικής Προεδρίας, η οποία θα δημοσιοποιηθεί σε ένα μήνα.

ΠΗΓΗ: Le Monde = “Jean-Yves Le Drian: «Nos concurrents n’ont ni tabous ni limites»
Le Monde – Ventes d’armes: «Prônant l’Europe de la défense, Emmanuel Macron pourrait joindre les actes à la parole en créant une politique européenne des exportations d’armes»

Ξεκινάει η γεώτρηση της EXXON MOBIL στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις τουρκικές αντιδράσεις: Εκδόθηκε NAVTEX

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: