Ο δύσβατος δρόμος του Ερντογάν: Οι επιλογές του έχουν σταματήσει να είναι λογικές εδώ και πέντε χρόνια…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας απευθύνεται σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΕΛΕΠΗ

Ο Σάμιουελ Χάντιγκτον στην θεωρία περί πολιτισμών είχε ορίσει την Τουρκία στο Μουσουλμανικό τόξο και ο Ταγίπ Ερντογάν με τις πολιτικές του δείχνει ότι θέλει να τον δικαιώσει.

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να γίνει ένας νέος Παντισάχ, να γίνει ο άνθρωπος-ηγέτης που θα αντικαταστήσει τον Κεμάλ και θα αφήσει μία ισχυρή και μεγάλη Τουρκία.

Για αυτό τον λόγο προσπαθεί να εμφανιστεί ως προστάτης όλων των Μουσουλμάνων. Στο εξωτερικό έχει προσεγγίσει την Ρωσία, η Αμερική του θέτει τα βασικά ζητήματα των S-400 και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που η Τουρκία δεν τα σέβεται έχοντας κάνει ένα ανελέητο και σκληρό πογκρόμ σε όσους είναι αντιφρονούντες με τον Τούρκο πρόεδρο.

Στο εσωτερικό η κατάσταση τις τελευταίες μέρες δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει, τα τρόφιμα και τα ζαρζαβατικά δίνονται μόνο με χαρτί. Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους και ζητεί την παραίτηση του Ερντογάν, του ανθρώπου που πριν από είκοσι χρόνια ήταν ο σωτήρας της Τουρκίας από το ΔΝΤ.

Τώρα όμως τι θα κάνει; Θα προσπαθήσει να καλύψει την κρίση με χρήματα από το Ντουμπάι ή το Κατάρ ή θα προσφύγει στο ΔΝΤ κάτι που ο ίδιος δεν θέλει να το σκέφτεται καθόλου;

Στο ελληνοτουρκικό μέτωπο θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή και ετοιμότητα, γιατί ο Ερντογάν και η Τουρκία όταν πιέζονται προσπαθούν να κάνουν εξαγωγή της κρίσης.

Αυτό μπορεί να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κυπριακή ΑΟΖ, στο Αιγαίο με καραβιές μεταναστών-προσφύγων ή στον Έβρο επαναλαμβάνοντας το σκηνικό του 2020 όπως είχε δηλώσει ο ίδιος πρόσφατα.

Το ερώτημα είναι τι είδους Τουρκία θα είναι αυτή μετά τον Ερντογάν και εάν πρέπει να χτυπήσεις το θηρίο όταν πέφτει;

Ο δρόμος έχει δυσκολίες και δεν θα είναι εύκολος.  Οι σκέψεις είναι πολλές για το τι πρέπει να πράξει η ελληνική διπλωματία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι βλέπουμε ένα κραχ στην Τουρκία που δύσκολα θα σταματήσει και ότι ο Ερντογάν ψάχνει σωσίβιο να κρατηθεί στην εξουσία.

Οι επιλογές του όμως έχουν σταματήσει να είναι λογικές εδώ και πέντε χρόνια.

Η Τουρκία εδώ και χρόνια μοιάζει να μην θέλει την Δύση, η Δύση δεν θέλει να την χάσει και η ίδια μάλλον ακόμη δεν ξέρει εάν πρέπει να την αφήσει…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο ήρωας των ηρώων: Η αυτοθυσία του αξιωματικού, η καθυστερημένη τιμή και ο επαναπατρισμός των επτά Ελδυκάριων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: