Νέα ηχηρή παρέμβαση Μενέντεζ: Ζητεί να λογοδοτήσει η Τουρκία για τις πωλήσεις drones

File photo: Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ στην αίθουσα συνεδριάσεων, στην Ουάσιγκτον. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Ο γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ανακοίνωσε σήμερα δυο τροπολογίες στον νόμο περί Εθνικής Άμυνας (NDAA) για το οικονομικό έτος 2022.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ με τις τροπολογίες αποβλέπει στη σημαντική βελτίωση της ικανότητας της αμερικανικής κυβέρνησης να εντοπίζει και να εκτιμά τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ από την ανάπτυξη του προγράμματος Μη Επανδρωμένων Αεροπορικών οχημάτων [UAV] της Τουρκίας, καθώς και στην πρόληψη περαιτέρω εξαιρέσεων που θα πρέκαμπταν τον νόμο του 1992 ο οποίος απαγορεύει αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση του Αζεερμπαϊτζάν.

 

· Τροπολογία στην Παραίτηση από το Άρθρο 907: Απαγορεύει περαιτέρω την  χρήση του Άρθρου 907 του νόμου Υποστήριξης  FREEDOM που αποτελεί νόμο από το 1992, απαγορεύει το τη βοήθεια στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έως ότου αυτή κάνει αποδείξιμα βήματα για τον τερματισμό όλων των αποκλεισμών και όλων των μορφών χρήσης βίας εναντίον της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν σαφώς δεν έχει κάνει αυτά τα βήματα, εν τούτοις η βοήθεια σε αυτή την κυβέρνηση έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια.

Καθώς το καθεστώς του Μπακου, με την υποστήριξη της Τουρκίας, συνεχίζει να επιλέγει το δρόμο της βίας αντί για τον ειρηνικό δρόμο της  διαπραγμάτευσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν είναι επιβεβλημένο για την σημερινή και για τις μελλοντικές κυβερνήσεις να τερματίσουν αυτού του τύπου την βοήθεια και να σεβαστούν πλήρως το Άρθρο 907 του Νόμου FREEDON”, δήλωσε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

“Προσβλέπω να εργαστώ με τους συνεργάτες μου ώστε να διασφαλίσουμε ότι οNDAA για φέτος θα συνεχίσει να προωθεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και τα συμφέροντά τους στην εξωτερική πολιτική ενώ ταυτόχρονα θα κάνει συνετή χρήση των δολαρίων των Αμερικανών φορολογουμένων”.

· Τροπολογία για το Πρόγραμμα Drone της Τουρκίας: Εντέλλεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο να παρουσιάσουν αναφορά για τις εξαγωγές drone από την Τουρκία από το 2018 και κατά πόσον αυτά τα drones περιέχουν μέρη τεχνολογίας κατασκευασμένης από αμερικανικές εταιρίες.

Η τροπολογία επίσης ζητεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προσδιορίσει κατά πόσον οι εξαγωγές της Τουρκίας παραβιάζουν τον Νόμο περί Ελέγχου των Εξαγωγών Όπλων ή όποιον άλλο νόμο των ΗΠΑ ή κάποιες κυρώσεις.

Τα τουρκικά drones έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον περσινό πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Έκτοτε, η Πολωνία, το Μαρόκο και η Ουκρανία έχουν αγοράσει το  Bayraktar TB2 και αρκετές άλλες χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, συμπεριλαμβανομένων της Αγκόλας, της Νιγηρίας της Αιθιοπίας, του Νίγηρα και της Ρουάντα.

“Οι πωλήσεις drone από την Τουρκία είναι επικίνδυνες, αποσταθεροποιούν και απειλούν την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα”, προσθέτει ο γερουσιαστής Μενέντεζ. “Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να παίρνουν μέρος σ’ αυτό, και αυτή η τροπολογία είναι μια αναγνώριση του ότι πρέπει να αποτρέψουμε αμερικανικά τμήματα να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα τουρκικά όπλα”, κατέληξε.

Γιατί θύμωσε ο Μενέντεζ; Η Τουρκία απειλεί στην κυπριακή ΑΟΖ με την ανοχή Βρυξελλών και Ουάσιγκτον: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: