Μήπως, έλεγε ψέματα και ο Δημήτρης Χριστόφιας; Ο βασικός λόγος που δεν υπήρξε λύση του Κυπριακού είναι η Τουρκία

FILE PHOTO: Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, Λευκωσία, Κύπρος, Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019. Φωτογραφία ΚΥΠΕ μέσω Φιλελεύθερου




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ, για να πω το ήμαρτον μου, είναι το επιχείρημα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τίναξε τη λύση στον αέρα όταν την είχε στα χέρια του στο Κραν Μοντάνα, για να επιστρέψει στην Κύπρο και να ξαναβγεί Πρόεδρος για δεύτερη θητεία.

«Έβαλε την καρέκλα πάνω από τις επόμενες γενιές», έλεγε χαρακτηριστικά ο Άντρος Κυπριανού από το 2017 (11/12/17) κι έδινε τον ρυθμό να τραγουδούν κι άλλοι τον αμανέ.

Ακόμα και «δικοί» του Αναστασιάδη, που πείστηκαν ότι ξαφνικά, μέσα σε μερικές μέρες –ίσως λόγω του ελβετικού αέρα, που έπαιρνε σε απανωτές δόσεις– ο δικός τους άνθρωπος, αυτός που ηγήθηκε του ναιναικισμού το 2004, ο συνεχιστής της «ρεαλιστικής γραμμής» του Γλαύκου Κληρίδη, έγινε απορριπτικός και ήθελε στη δεύτερη θητεία του να τον κάνουν Πρόεδρο μόνο οι απορριπτικοί.

  • Με την πάροδο του χρόνου και τις ωριμότερες σκέψεις περίμενα ότι θα ξεπεραστεί αυτός ο παραλογισμός, αλλά τώρα με την επάνοδο στις συζητήσεις απ΄ αφορμή τις αποκαλύψεις των πρακτικών του Κραν Μοντάνα, διαπιστώνουμε ότι δεν άλλαξε τίποτε απολύτως. Οι ίδιοι άνθρωποι, τα ίδια επιχειρήματα.

Αλλά, παραμένει το ερώτημα γιατί να μην ήθελε τη λύση ο άνθρωπος που υποστήριξε με πάθος το σχέδιο Ανάν, αυτός που αμέσως μετά, και επί διακυβέρνησης Τάσσου, πήγε στην Τουρκία να πει στον Ερντογάν να επαναφέρουν το σχέδιο, ο διαπραγματευτής που συμφώνησε (11/2/2014) με τον Έρογλου και με αμερικανικές υποδείξεις, τη βάση λύσης με ένα σωρό προβληματικές πρόνοιες για την πλευρά μας, ο Πρόεδρος που ανέδειξε ως συμπρόεδρο τον Μουσταφά Ακιντζί κάνοντας μαζί του ισοπεδωτικές εμφανίσεις ακόμα και στο Νταβός, ο πολιτικός που έβγαλε όνομα για τις κωλοτούμπες που οδηγούσαν πότε στο Μοντ Πελεράν, πότε στη Γενεύη και πότε στο Κραν Μοντάνα.

Ούτε οι δικοί του δεν έδωσαν πίστη σε αυτά που έλεγε. Ότι, για παράδειγμα, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του αλλά «δυστυχώς, άλλες ήταν οι βουλές της Άγκυρας. Ο έλεγχος ολοκλήρου της πατρίδας μας»,(7/9/2017). Ή ότι «παρά τις προσπάθειες, η Τουρκία για άλλη μια φορά τήρησε τη στάση που για 43 χρόνια τηρεί. Όποιος και να ήταν ο Πρόεδρος, όποια και αν ήταν η πολιτική που ακολουθούσαμε» (15/10/2017).

Αν αυτά διαπίστωσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Νίκος Αναστασιάδης, έχοντας απέναντι του τον Μουσταφά Ακιντζί κι όχι τον Τατάρ, ποιος άλλος θα έπρεπε να τα πει για να πεισθεί το στρατόπεδο των ενδοτικών (καταχρηστικά χρησιμοποιώ τους όρους που συνηθίζονται), ότι το πρόβλημα μας είναι οι θέσεις και οι επιδιώξεις της Τουρκίας και όχι ο Αναστασιάδης ή όποιος άλλος εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς;

Μήπως, έλεγε ψέματα και ο Δημήτρης Χριστόφιας όταν στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης του, και μετά που δοκιμάστηκε κι αυτός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωνε:

«Ο βασικός λόγος που δεν υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια λύση του Κυπριακού, παρά τις όποιες δικές μας πιθανές παραλείψεις ή τα όποια λάθη, ήταν και είναι η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Είναι τουλάχιστον άδικο και επιζήμιο για τις προσπάθειες μας, όταν δυνάμεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά επιρρίπτουν ευθύνη για τη μη επίτευξη λύσης στη δική μας πλευρά» (15/4/2011).

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι αυτή και είναι απόλυτη. Όσοι συνεχίζουν το παραμύθι της δικής μας αδιαλλαξίας, δεν προσφέρουν υπηρεσία στον τόπο. Μόνο ζημιά. Αποπροσανατολίζουν και δημιουργούν συνθήκες ολοκληρωτικής παράδοσης στα τουρκικά τετελεσμένα.

Υ.Γ. Αλήθεια, ποια λογική λέει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του νέου κυπριακού κράτους αν πετύχαινε τη λύση; Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι αυτός θα ήταν. Θα έλυνε το Κυπριακό και θα έμενε να εφαρμόσει τη λύση. Και ποια λογική λέει ότι είχε σίγουρη την εκλογή για δεύτερη θητεία αν απέρριπτε τη λύση; Το παράδειγμα του Τάσσου επιβεβαιώνει για το αντίθετο. Ταυτίστηκε με το Όχι του 76% του λαού και στις επόμενες εκλογές έχασε την προεδρία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Δήθεν, έχουν άλλες πηγές οι “φίλοι” του Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ούτε αυτόπτες μάρτυρες θέλουν, ούτε πρακτικά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: