Με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ η Γαλλία φαίνεται ότι παίρνει τα ηνία στη Μεσόγειο και την Αφρική: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, τίμησαν το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Αψίδα του Θριάμβου, στο Παρίσι. EPA, LUDOVIC MARIN, POOL MAXPPP OUT




Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις προχώρησαν μπροστά το βράδυ της Τετάρτης, κάνοντας ένα μεγάλο άλμα στη διαδικασία πλήρους εξομάλυνσης των μεταξυ τους σχέσεων.

Το ρήγμα που προκάλεσαν οι Αμερικανοί με τη συμφωνία που υπέγραψαν με τη Βρετανία και την Αυστραλία, αρχίζει να εξξαφανίζεται, καθώς η Γαλλία θα αναδειχθεί, με τη βοήθεια της Ουάσιγκτον, στην κυρίαρχη δύναμη της ευρύτερης γειτονιάς μας.

  • Για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Προκαλεί θετική εντύπωση η προσπάθεια των Αμερικανών να πείσουν τους Γάλλους ότι ιστορικά και παραδοσιακά παραμένουν μέχρι σήμερα οι πιο στενοί και παραδοσιακοί σύμμαχοι για την Αμερική. Δεν είναι οι Άγγλοι, όπως αρκετοί πίστευαν όλα αυτά τα χρόνια.

Και από τις δύο πλευρές εξάγεται το συμπέρασμα ότι η μεγάλη κρίση δημιούργησε τις συνθήκες για μία νέα εποχή στις σχέσεις, που θα επηρεάσουν, όπως προαναφέραμε, και την ευρύτερη περιοχή. Και αναφερόμαστε στη Μεσόγειο και την Αφρική, όπου η Τουρκία δρα πλέον με διάφορους τρόπους. Και στρατιωτικούς και οικονομικούς. Δρα, αντιδρά και προχωρεί ανενόχλητη.

Η αναβαθμισμένη παρουσία της Τουρκίας στη Μεσόγειο και την Αφρική, προσβάλλει τα συμφέροντα και της Γαλλίας και της Αιγύπτου. Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε- και θα το δούμε στην πορεία- ότι η Γαλλία προκρίνεται για να αναλάβει τον ηγετικό στρατηγικό ρόλο στην περιοχή σε συνεργασία και συνεννόηση και με άλλες χώρες.

Η Αίγυπτος και η Ιταλία είναι σημαντικές χώρες αυτής της ευρύτερης συμμαχίας. Εφόσον τολμήσουν… Ο στρατηγός αλ Σίσι θα λάβει μέρος στη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη, την Παρασκευή, και θα προσπαθήσει να επιβάλει θέσεις που δεν θα είναι αρεστές στην Τουρκία, η οποία τελικά θα αντιπροσωπευθεί σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών.

Αλλά η ατυχία του εν λόγω κυρίου έγκειται στο γεγονός ότι θα καθίσει στο τραπέζι μίας διεθνούς συνόδου, στην οποία θα παραβρεθούν βασικά όλοι οι εχθροί της Τουρκίας και ένας πρόεδρος, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, που η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει. Όμως τον αναγνωρίζουν όλες οι άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τούρκος αντιπρόσωπος θα ακούσει τις ομιλίες της Αμερικανίδας αντιπροέδρου, και των υπολοίπων, αλλά έχει σημασία όσα θα παρουσιάσει επίσημα πια η κ. Χάρις για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων, αλλά και για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, ώστε να αποφευχθεί η νοθεία.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι συμφωνεί με τις θέσεις του κ. Μακρόν στο θέμα της Λιβύης. Οπότε αναμένεται ότι θα βαδίσουν μαζί στη σύνοδο της Παρασκευής.

Στις 10.30 ώρα Ελλάδος, ο πρόεδρος Μακρόν και η σύζυγός του θα δεξιωθούν την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο και τον σύζυγό της. Στη διάρκεια του δείπνου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις, που θα καλύψουν κυρίως τη νέα πιο ισχυρή συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας.

Βρισκόμαστε, είπε η κ. Χάρις στην αρχή μιας νέας εποχής, πλούσιας σε προκλήσεις, αλλά και σε ευκαιρίες.

Όπως είπε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος:

Όταν η Γαλλία και οι ΗΠΑ εργάστηκαν μαζί κατά το παρελθόν, αυτό στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, χάρη στις κοινές αξίες και προτεραιότητές μας.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η Κάμαλα και ο Εμμανουέλ συμφώνησαν για τη Λιβύη: Να φύγουν ξένοι στρατοί και μισθοφόροι… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: