Μας έχει μπερδέψει ο κ. Μπάιντεν: Είναι “φίλος” του ο Ταγίπ Ερντογάν ή ένας αυταρχικός ηγέτης; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν χαιρετούν όσους κατευόδωσαν στην αεροπορική βάση Andrews, στο Μέριλαντ. EPA, OLIVER CONTRERAS, POOL




Προβληματίζει ο αποκλεισμός του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν από τη ψηφιακή σύνοδο για τη Δημοκρατία, που οργανώνει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, διότι:

  • Αν και δεν τον προσκάλεσε ακόμα στο Λευκό Οίκο, ήδη τον συνάντησε δύο φορές, και
  • Την ίδια στιγμή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακούμε “φωνές” υπέρ της κατοχικής δύναμης…

Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά, στη σύνοδο για τη Δημοκρατία έχουν προσκληθεί αρκετοί αυταρχικοί ηγέτες, Βλέπουμε τους πρωθυπουργούς των Φιλιππίνων, του Πακιστάν, της Ινδίας, τον πρόεδρο της Βραζιλίας, ο οποίος εκτός των άλλων είναι και ψεκασμένος, και άλλους.

Οπότε, ο καθένας δικαιούται να υποστηρίξει ότι ο αποκλεισμός του Ταγίπ Ερντογάν έγινε επί τούτου. Και ήταν απόφαση του κ. Μπάιντεν, καθώς αυτή η σύνοδος είναι αποκλειστικά δική του και ήταν και μία προεκλογική υπόσχεση, ότι θα προωθήσει τη Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτή τη σύνοδο, στην οποία ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δίνουν πολύ μεγάλη σημασία, και φαίνεται από την προώθηση που γίνεται, ο Ερντογάν δεν έλαβε πρόσκληση διότι σύμφωνα με τις επίσημες διαρροές είναι ένας αυταρχικός ηγέτης.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στις νέες εξελίξεις που αφορούν τη σχέση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν:

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι επίσης γνωστός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και σαν γερουσιαστής ήταν ο φόβος και ο τρόμος των δικτατόρων.

Η σχέση του με τον Ερντογάν είναι πολύ περίεργη, πάντως. Είναι βέβαιο ότι η αντιπάθεια είναι αμοιβαία. Ο κ. Μπάιντεν έχει εκφραστεί δημόσια για τον Τούρκο πρόεδρο, ότι δηλαδή πρέπει να φύγει από την ηγεσία της Τουρκίας μέσω εκλογών, όχι με πραξικόπημα.

Και ο Ερντογάν πιστεύει ότι ο σημερινός πρόδρος της Αμερικής, ως αντιπρόεδρος, είχε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι ήταν σικέ.

Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Το δεύτερο θέμα που έχει ο κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν είναι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι φυλακίσεις αντιπάλων του, ανάμεσα τους και πολλοί δημοσιογράφοι.

Έχει σημασία αυτό το γεγονός: Στην πρώτη τους συνάντηση, τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, δεν έγινε καν αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά, στη δεύτερη συνάντηση στη Ρώμη κυριάρχησε στη συζήτηση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εντάσεις. Όμως, σε αυτή τη συνάντηση της Ρώμης, συμφωνήθηκε και ένας οδικός χάρτης για τη βελτίωση των σχέσεων.

Δεν ήταν τυχαία και η “κάλυψη” των Αμερικανών στην Τουρκία για τις θρησκευτικές ελευθερίες. Και στο θέμα αυτό, έπαιξε ρόλο και η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Λειτούργησε “ευεργετικά” για την Τουρκία, ειδικά στο θέμα αυτό.

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι ο κ. Μπάιντεν μας έχει μπερδέψει. Αρνείται να τον καλέσει στη σύνοδο για τη Δημοκρατία, παρά τις αντίθετες συστάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον συναντά δύο φορές, τον εγκαλεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και την ίδια στιγμή δέχεται να ξεκινήσει μία διαδικασία για την αποκατάσταση των σχέσεων.

Η διαδικασία αυτή δεν θα πάει πουθενά βέβαια, διότι ήδη απορρίφθηκε το βασικό αίτημα του Ερντογάν, να παραμείνουν οι S-400 στην Τουρκία και την ίδια στιγμή να προμηθευτεί η χώρα του αμερικανικό οπλισμό.

Οι Αμερικανοί του ζητούν ως πράξη καλής θέλησης για την αποκατάσταση των σχέσεων και την αποδέσμευση από τις στρατιωτικές συμφωνίες με τη Μόσχα, να επιστρέψει το ρωσικό σύστημα απ’ εκεί που το αγόρασε.

Κάτι που με τα σημερινά δεδομένα αποκλείεται. Εκτός εάν τον “γονατίσουν” εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Το ερώτημα πλέον είναι πότε θα απευθυνθεί η Τουρκία στο ΔΝΤ, όχι αν θα απευθυνθεί για δανεικά… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: