Η “σχέση” Ερντογάν και Εμιράτων πρέπει να παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς… Προς το παρόν είναι μόνο οικονομική: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (A) με τον πρίγκηπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, στην Άγκυρα. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Η συζήτηση του προέδρου της Τουρκίας με τον πρίγκηπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ήταν καθαρά οικονομική και όχι πολιτική. Τα σοβαρά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν και μόλις έχουν ξεκινήσει να τα συζητούν.

Τα παραπάνω φέρεται να είπε ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων στους ομολόγους του της Ελλάδας και της Κύπρου, με τους οποίους επικοινώνησε μετά την επιστροφή του από την Τουρκία.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στις πληροφορίες για τις σχέσεις των Εμιράτων με την κατοχική δύναμη, μετά τη συνάντηση του Εμίρη με τον Ερντογάν:

Άλλωστε, όπως είπε, πρόκειται για μία εύθραυστη σχέση, η οποία θα μπορούσε να τιναχθεί στον αέρα με μία λάθος κίνηση από τη μία ή την άλλη πλευρά. Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται απέναντι και σε πολεμικά μέτωπα, όχι μόνο σε επίπεδο διπλωματικών σχέσεων και ισορροπιών.

Τα μέτωπα της Λιβύης και της Συρίας -ειδικά της Λιβύης- είναι ορθάνοικτα και οι δύο χώρες δεν βλέπουν με το ίδιο στρατηγικό μάτι τις δύο χώρες.

Παραμένει μεταξύ τους η καχυποψία και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο …υπερήφανος -κατά τα άλλα- Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε μία οικονομική συμφωνία, η οποία εξυπηρετεί περισσότερο την άλλη πλευρά, δηλαδή τα Εμιράτα. Η μελέτη όλων των βίντεο και των φωτογραφιών που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν ένα χαρούμενο και μονίμως χαμογελαστό Εμίρη και από την άλλη ένα μουντό Ερντογάν.

Διπλωματική πηγή υποστήριξε ότι ο Εμίρης δεν θα διακινδυνεύσει τις σχέσεις του με όλες τις άλλες χώρες για να τα βρει με τον αναξιόπιστο Ερντογάν. Άλλωστε και αυτός και ο υπουργός του των Εξωτερικών ενημέρωσαν πριν και μετά τις χώρες με τις οποίες βρίσκεται σε αντιπαλότητα και τις απειλεί ο Ερντογάν.

Στις συνομιλίες του με τον κ. Δένδια και τον κ. Χριστοδουλίδη, ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων ήταν πολύ καθησυχαστικός και φέρεται να τους είπε ότι η χώρα του υπολογίζει πολύ στην στρατηγική συνεργασία με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μελετούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και στην Κύπρο και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει προκαταρκτικές κουβέντες. Οι επενδύσεις θα αφορούν διάφορους τομείς με πρώτη τις ανανεώσιμες πηγές.

Η Αθήνα και η Λευκωσία οφείλουν να προχωρήσουν και να ανακοινώσουν οικονομικές συμφωνίες με τα Εμιράτα. Για να συμπληρωθούν έτσι οι στρατηγικές και στρατιωτικές συμφωνίες που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Κύπρος με τον Εμίρη.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Αφού δεν τα “βρίσκουν” με τον Ερντογάν… Στην Ουάσιγκτον σκέφτονται την “επόμενη μέρα” και το 2023: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: