Η Πολιτική Αρετή είναι διδακτή; Γεννιέται ή Πλάθεται ένα Ηγέτης; Ποιοι, ποιες αξίζουν εμπιστοσύνης;

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης (Δ) κάνουν δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ – Νέα Υόρκη

Πολλές διεθνείς μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και Κύπρου, έδειξαν ότι υπάρχει κενό στη συνολική μέτρηση ενός ηγέτη.

Το ερώτημα “γεννιέται ή πλάθεται” ένας πολιτικός, πάντα θα έχει περιθώριο μελέτης και θα αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο αναζήτησης, ειδικά σε σχέση με τις ασταμάτητες ανάγκες των ανθρώπων και τις αμέτρητες εναλλαγές εξωγενών παραγόντων (όπως τεχνολογία, οικονομία, περιβάλλον, κ.λπ.).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το 2015 είχα προχωρήσει στη δημιουργία μοντέλου μέτρησης (Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων της Ουάσιγκτον), το οποίο, μετρά 56 διαφορετικούς πολιτικούς παράγοντες.

Στην κορυφή της πυραμίδας αυτής, δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από την “Ειλικρίνεια”, με την αντίληψη (του/της πολιτικού) για την “Ισότητα” και τη “Δημοκρατία” να ακολουθούν και την “ποιότητα των προτάσεων” να καθορίζουν το μέγεθος της “ανταγωνιστικότητας” και απόδοσης” του/της”. Με όλα τα πιο πάνω να συγκλίνουν σε ένα και μόνο σημείο: το βαθμό ικανοποίησης του μέσου πολίτη (αρχή του Σύγχρονου Πολιτικού Μάρκετινγκ).

Σύμφωνα με το Harvard (2007), η Παιδεία είναι εκ φύσεως Πολιτική. Ο κάθε πολιτικός, όχι μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, καλείται να κατανοήσει πως η δική του παρουσία/συνεισφορά έχει έναν και μόνον στόχο:

  • Την ευημερία αυτών που κλήθηκε να εκπροσωπήσει. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν μετρήσιμα χαρακτηριστικά, κατ’ επέκταση, η ορθή χρήση/μέτρηση τους, μπορεί βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην βελτίωση του ίδιου του πολιτικού (με παρόμοιο τρόπο που θα προχωρούσαμε σε μέτρηση υπηρεσίας κοινής ωφελείας).

Πέραν των πιο πάνω, προχώρησα σε ένα άλλο σημαντικό στοιχείο κάλυψης του προαναφερθένος κενού, με την ανάπτυξη ενός νέου πολιτικού μοντέλου/στρατηγικής, που απαντά στα “γιατί” των πολιτών, και έχοντας ως πυρήνες τρεις αλληλένδετους παράγοντες: τη Δημιουργία, την Ενημέρωση και την Υποστήριξη (CIS Model*: Create, Inform, and Support).

Με βάση το μοντέλο αυτό, ο Πολιτικός/Ηγέτης Δημιουργεί/συσκευάζει “προϊόντα” που λύνουν προβλήματα του λαού (π.χ. Κυπριακό, Covid-19, Διαφθορά, Οικονομία/Ανεργία, Πυρκαγιές, κ.ο.κ.). Ο Πολιτικός Ηγέτης Ενημερώνει επαρκώς και συστηματικά το λαό του για κάθε νέο πλάνο/πρόταση. Ο Πολιτικός/Ηγέτης Υποστηρίζει με επιχειρήματα τα όσα προτείνει και επικοινωνεί επαρκώς και διαρκώς με το λαό του.

Θα μπορούσαν να γραφτούν χιλιάδες αναλύσεις για το αν γεννιέται ή πλάθεται ένας/μια πολιτικός. Θα καταλήξω όμως με την δική μου εκτίμηση, την ίδια εκτίμηση που μεταφέρω στους φοιτητές μου όταν έρθει η ώρα να τεθεί αυτό το ερώτημα: “Ένας Ηγέτης, Γεννιέται ή Πλάθεται”; Ο καθένας μπορεί να γεννηθεί με χαρίσματα, ο καθένας μπορεί να αναπτύξει αξίες μέσα από την οικογένεια και την Παιδεία που θα “βιώσει” αλλά από μόνο του το ένα ή το άλλο χαρακτηριστικό δεν αρκούν για να ολοκληρώσουν την έννοια-πράξη “Πολιτικός Ηγέτης”.

Η Πολιτική Αρετή είναι διδακτή; (Διερωτάται ο Σωκράτης).

Η Πολιτική Αρετή είναι διδακτή! (Απαντά ο Πρωταγόρας, αποδεικνύοντας αυτό το μύθο).

Με απλά λόγια (όσο απλό μπορεί να είναι), ο αληθινός Πολιτικός Ηγέτης γεννιέται για να πλάσει την Παιδεία που διδάκτηκε! Και σίγουρα, ένας (Ελληνικός και Κυπριακός) λαός που περηφανεύεται για όσα δίδαξαν οι Σωκράτης, Πρωταγόρας, και τόσοι άλλοι σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσε να επιλέξει ανάμεσα σε αυτούς που πασχίζουν μέσω της διδακτής Παιδείας τους για το κοινό καλό.

  • Λένε ότι “ο κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν”. Δεν είναι της ώρας να κρίνω το “επίπεδο” του κάθε πολιτικού/ηγέτη σε Κύπρο και Ελλάδα (άλλωστε, πρέπει να τους μετρήσω ανάλογα για να πράξω κάτι τέτοιο).

Αυτό όμως που είναι πάντα επίκαιρο, ο κάθε ένας που κρατά ψήφο στα χέρια του οφείλει να θυμάται ότι: “Η Πολιτική Αρετή είναι Διδακτή” και μόνο όσοι/ες την “κατέχουν” αξίζουν της εμπιστοσύνης του.

*Το μοντέλο CIS αναπτύχθηκε από τον Δρ. Νίκο Αντωνιάδη, παρουσιάστηκε και έλαβε το πρώτο βραβείο στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Καινοτομίας, Διοίκησης και Εκπαίδευσης, στο Πανεπιστήμιο του Greenwich του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Απρίλιο του 2019. Τίτλος της μελέτης/παρουσίασης: “Συσκευασία κυβερνητικών/πολιτικών ιδεών για την επίτευξη ικανοποίησης και αφοσίωσης των πολιτών: Δημιουργία, Ενημέρωση και Υποστήριξη (Create, Inform, and Support)”.

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Από την Αμμόχωστο, στους… νόμιμους έποικους μέχρι τα «χρυσά διαβατήρια»: Τουρκική επιστολή στον Γ.Γ. ΟΗΕ καταγγέλλει Ελλάδα και Κύπρο για «μαύρη προπαγάνδα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: