Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας είναι γεγονός: Καγκελάριος ο Σολτς * Πώς κατανέμονται τα υπουργεία

Oι επικεφαλής των τριών κομμάτων που συγκροτούν την νέα κυβέρνηση “φωτεινού σηματοδότη” της Γερμανίας, αναγγέλλουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας τους. EPA/CLEMENS BILAN




Ο «φωτεινός σηματοδότης είναι πραγματικότητα!», δήλωσε λίγο μετά τις 4μμ [ώρα Ελλάδας] σήμερα Τετάρτη, ο υποψήφιος Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) και την Προγραμματική Συμφωνία των εταίρων.

  • Σε 177 σελίδες περιγράφονται οι πολιτικές στις οποίες κατέληξαν οι εταίροι έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών και θα εφαρμόσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Εφόσον επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες από τα κόμματα, η Συμφωνία θα μπορεί να υπογραφεί στις 6 Δεκεμβρίου και λίγες ημέρες μετά ο Όλαφ Σολτς (SPD) να ορκιστεί νέος Καγκελάριος.

Όπως ανακοίνωσαν οι μελλοντικοί εταίροι

  • το υπουργείο Οικονομικών δίδεται στο FDP,
  • το υπουργείο Εξωτερικών καθώς και το Οικονομίας – Πολιτικής για το Κλίμα στους Πράσινους.
  • Αντικαγκελάριος θα είναι ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Αναλυτικά, το SPD παίρνει την Καγκελαρία, τον προσωπάρχη της και τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Πατρίδας και Κατοικίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άμυνας, Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας

Οι Πράσινοι την Αντικαγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομίας – Πολιτικής για το Κλίμα, Εξωτερικών, Οικογενειακών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας

Οι Φιλελεύθεροι του FDP τα υπουργεία Οικονομικών. Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και Παιδείας και Έρευνας.

Οι προγραμματικές συγκλήσεις και οι κοινές διαπιστώσεις

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει αποδείξει την ευελιξία του», αναφέρουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) στην Προγραμματική Συμφωνία τους που έδωσαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα και επισημαίνουν ότι θέλουν το Σύμφωνο να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Στη βάση του θέλουμε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα του χρέους και να φροντίσουμε για βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις. Η περαιτέρω ανάπτυξη των δημοσιονομικών κανόνων θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη σε αυτούς τους στόχους, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά τους ενόψει των σύγχρονων προκλήσεων. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να γίνει πιο απλό και πιο διαφανές, ώστε να ενισχυθεί και η εφαρμογή του», αναφέρουν οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι και καταλήγουν:

«Θέλουμε να ενδυναμώσουμε και να εμβαθύνουμε την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Θέλουμε, με το Πρόγραμμα Ανάκαμψης, να επιτευχθεί σε όλη την Ευρώπη μία ταχεία και εμπροσθοβαρής ώθηση μετά την κρίση. Αυτό είναι και προς στο θεμελιώδες γερμανικό συμφέρον».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

Λευκός καπνός και αποχαιρετισμός στη Μέρκελ: Συμφώνησαν και ο Σολτς ορκίζεται καγκελάριος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: