Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File photo: Ελληνικές εφημερίδες. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Οι εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό με θέμα το ΓεΣΥ, η πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση κατά 9% του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό, οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάπλωση της πανδημίας, οι προεδρικές εκλογές, καθώς και οι εσσωκομαικές εκλογές στην ΕΔΕΚ, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα.

Η «Αλήθεια», με τίτλο στο κύριο της θέμα «Εξ οικείων τα βέλη», αναφέρει ότι «κάτω τα χέρια από το ΓεΣΥ» είναι το μήνυμα που έστειλε η ΔΕΟΚ στον πρόεδρο του κόμματός της. Αλλού γράφει πως ExxonMobil και Qatar Petroleum βάζουν τρυπάνι στο «Γλαύκος». Σε άλλο θέμα γράφει για ηλεκτρονικά μάτια στη γραμμή αντιπαράταξης, αναφερόμενη σε σχετική συμφωνία με το Ισραήλ.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «ΔΗΣΥ-ΕΔΕΚ φλερτάρουν και την πληρώνει το ΓεΣΥ», ότι πάσα στον Μαρίνο Σιζόπουλο  έκανε ο Χάρης Γεωργιάδης για να προωθήσει αλλαγές στο ΓεΣΥ με αντάλλαγμα τη συμπόρευση των δύο κομμάτων στις προεδρικές. Αλλού γράφει ότι το κράτος πλήρωσε 13 εκ. ευρώ σε εταιρεία πρώην Υπ. Υγείας για διενέργειας PCR και rapid tests. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μόλις 25% των Κυπρίων εξοικονομούν τακτικά για τη συνταξιοδότησή τους.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο στο κύριο του θέμα «Πεδίο μάχης γύρω από το ΓεΣΥ», γράφει ότι πήρε φωτιά ξανά το σκηνικό μετά την κατάθεση πρότασης νόμου που ναρκοθετεί τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στα 61 εκ. ευρώ εκτοξεύθηκε το κόστος για PCR και rapid tests και ότι δόθηκανξ 13 εκ. ευρώ σε ένα μόνο εργαστήριο. Αλλού γράφει ότι καταχωρείται σήμερα η υπόθεση για τον Αζέρο και τους συνεργάτες του.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Πρόταση ΑΚΕΛ για άμεση μείωση 9% του ΦΠΑ στο ρεύμα για όλους», ότι η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή. Σε άλλο θέμα γράφει πως έρχονται Χριστούγεννα και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μένουν χωρίς εισόδημα. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση αγόρασε κτίριο με μπαρ και roof garden για στέγαση των εξωτερικών ιατρείων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” αναφέρεται στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Προειδοποιητική βολή για τον υπόλοιπο κόσμο», σε παρέμβαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθώς τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη έσπασαν κάθε ρεκόρ. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει φωτογραφία από χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του νέου νομοσχεδίου που τροποποιεί τον υφιστάμενο Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συμφωνία με το Ισραήλ για την παρακολούθηση της νεκρής ζώνης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσης» ότι η Κύπρος χάνεται και οι κυβερνώντες τσακώνονται για την προεδρική καρέκλα. Αλλού γράφει ότι ένας στους τέσσερις Κύπριους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε «γενική επίθεση στις τσέπες των πολιτών» και γράφει για αυξήσεις φωτιά σε είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Γιατί άντεξε και νίκησε ο Μαρίνος Σιζόπουλος», ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο στην ΕΔΕΚ μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Γιώργου Βαρνάβα. Αλλού αναφέρεται σε παρουσίαση βιβλίου του Φίλιππου Φιλίππου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άρχισε η προεκλογική περίοδος.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Κυριακή Δημητρίου
Λευκωσία, Κϋπρος

Ο Κόλιν Στιούαρτ νέος επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναπληρωτής Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: