H κόρη του ιδρυτή των Zara ανέλαβε πρόεδρος: 6.600 καταστήματα, 8.000 εργοστάσια, $100 δισ. αγοραία αξία [videos]

File Photo: Η Μάρτα Ορτέγκα με τον πατέρα της και ιδρυτή της αυτοκρατορίας, τον λεγόμενο “The Boss”. Screenshot via YouTube/HALLO




Ο “γίγαντας της μόδας”, ο όμιλος Inditex, ο οποίος κατέχει επωνυμίες όπως τα Zara, τα Massimo Dutti, Pull&Bear, ή την Bershka, διόρισε την κόρη του ιδρυτή του  ως νέα πρόεδρο της “αυτοκρατορίας”.

Η Μάρτα Ορτέγκα θα αντικαταστήσει τον Παμπλο Ίσλα, ο οποίος είναι πρόεδρος της Inditex από το 2011.

Η Ορτέγκα  εργάζεται στην εταιρεία εδώ και 15 χρόνια, και ξεκίνησε από το πόστο της βοηθού στο εμπορικό σήμα της High Street Bershka.

«Πάντα έλεγα ότι θα αφιερώσω τη ζωή μου στο να χτίσω πάνω στην κληρονομιά των γονιών μου», λέει η 37χρονη Μάρτα.

«Έζησα και αναπνέω αυτή την εταιρεία από την παιδική μου ηλικία και έχω μάθει από όλους τους σπουδαίους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάστηκα τα τελευταία 15 χρόνια», είπε η Ορτέγκα, προσθέτοντας ότι την τιμά βαθιά η εμπιστοσύνη που δείχνει η εταιρεία στο πρόσωπό της.

Στην Ορτέγκα πιστώθηκε η ενίσχυση της εικόνας της Ortega πιστώθηκε η ενίσχυση της  εικόνας του ομίλου λιανικού εμπορίου,  έχοντας ηγηθεί πολλών εκστρατειών, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας των premium συλλογών της Zara, όπως Zara SRPLS και Charlotte Gainsbourg by Zara.

Η Inditex ιδρύθηκε από τον Αμάνσιο Ορτέγκα και την πρώην σύζυγό του Ροζαλία το 1975 στη Γαλικία της Ισπανίας.

Ο Ορτέγκα είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 77,8 δισ. δολαρίων , σύμφωνα με το Forbes.

Διετέλεσε πρόεδρος της Inditex μέχρι το 2011. Ο όμιλος διαθέτει σήμερα περισσότερα από 6.600 καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα ρούχα της κατασκευάζονται κοντά στην έδρα της στην Ισπανία ή σε κοντινές χώρες όπως η Πορτογαλία, το Μαρόκο και η Τουρκία, βοηθώντας την εταιρεία να επιτύχει τους περίφημους γρήγορους χρόνους αντίδρασης στις νέες τάσεις της μόδας.

Ποιά είναι η Μάρτα Ορτέγκα

Ξεκίνησε να εργάζεται για την Inditex σε ένα κατάστημα στο Λονδίνο πριν από 15 χρόνια.
Τώρα, ως πρόεδρος θα διευθύνει με τους συνεργάτες της το μεγαθήριο του λιανεμπορίου μόδας που σε αριιθμούς σημαίνει άνω των 6.600 καταστημάτων, των 8.000 εργοστασίων και αγοραία αξία 100 δισ. δολαρίων.

Είναι το κατάλληλο άτομο για τη δουλειά;

Η ίδια λέει ότι έχει μεγαλώσει γύρω από την εταιρεία και έμαθε πολλά στον χρόνο της που εργαζόταν επίσημα εκεί.

Αλλά άλλοι θα το δουν περισσότερο ως μια ισπανική εκδοχή της επιτυχημένης σειράς του HBO “Succession”, όπου τα μέλη της οικογένειας προτιμώνται για κορυφαίες θέσεις εργασίας από τα καλύτερα καταρτισμένα μέλη της ομάδας.

Πράγματι, οι μετοχές της Inditex έχουν πέσει μετά την είδηση ​​του διορισμού.

Μαζί με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Όσκαρ Γκαρσία Μασέιρας, η Ορτέγκα  θα αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις. Σε μια εποχή που οι καταναλωτές συνειδητοποιούν περισσότερο το περιβαλλοντικό κόστος της γρήγορης μόδας, η Zara βρίσκεται σε ιδιαίτερα  δύσκολη θέση – η φήμη της βασίζεται στο να φέρνει τις τάσεις του στυλ στα καταστήματα της  γρήγορα και φθηνά.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την εφοδιαστική αλυσίδα. Μόλις αυτή την εβδομάδα, οι αρχές στη γαλλική πόλη του Μπορντό απέρριψαν τα σχέδια ενός καταστήματος Zara για διπλασιασμό της επιφάνειας του, βάσει των κατηγοριών  ότι η εταιρεία μόδας πιθανόν να επωφελείται από την καταναγκαστική εργασία Ουιγούρων στην Κίνα.

Αλλά ο νέος διευθύνων σύμβουλος και η πρόεδρος είναι απίθανο να διευθύνουν το πλοίο της Inditex χωρίς τη βοήθεια του ιδρυτή Αμάνσιο.
Όταν παραιτήθηκε από πρόεδρος το 2011, δεν σταύρωσε τα χέρια.

Αντίθετα, ο άνθρωπος που είναι γνωστός ως “The Boss” έχει παραμείνει πολύ αναμεμειγμένος στην εταιρεία. Αν και τώρα είναι στα 80 του, είναι βέβαιο  ότι θα παραμείνει έτσι, ακόμη και με τον διορισμό της νέας εκτελεστικής ομάδας.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC

Έχουν 2 και 3 πτυχία και θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα: Οι μισοί απ’ τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό [έρευνα]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: