Γλυπτά του Παρθενώνα: Η ομολογία του Βρετανού πρώην πρέσβη και το έγγραφο-βόμβα για την δυνατότητα επιστροφής τους

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο © EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

FILE PHOTO: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. ©EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Αποχαρακτηρισμένο έγγραφο – φωτιά δημιουργεί νέα δεδομένα στο ελληνικό αίτημα  διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της (συντηρητικής) βρετανικής εφημερίδας Telegraph, τo έγγραφο αποκαλύπτει ότι τα επιχειρήματα της βρετανικής κυβέρνησης περί αδυναμίας επιστροφής των Γλυπτών ή άλλων εκθεμάτων του Βρετανικού Μουσείου εδράζεται σε έναν νόμο πoυ, όπως κάθε νόμος, είναι φυσικά δυνατόν να αλλάξει.

Ο εν λόγω νόμος είναι του 1963 και ορίζει ότι το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται να παραχωρήσει τμήματα από τη συλλογή του.

Πρόκειται για την πρόβλεψη, την οποία επικαλούνται επί σειρά ετών οι Βρετανοί όταν στο προσκήνιο επανέρχεται το αίτημα επιστροφής, επιρρίπτοντας τις «ευθύνες» της μη επιστροφής στην πολιτική του Βρετανικού Μουσείου.

Σε έγγραφα ωστόσο που έχει στην κατοχή του το διεθνές μέσο Art Newspaper παρουσιάζεται η προ 30 ετών θέση του τότε Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος είχε παραδεχθεί τότε ότι το ζήτημα των Μαρμάρων «είναι κάτι που δεν μπορούμε να κερδίσουμε».

«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή στάση και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε επιθετικά επιχειρήματα που θα ακούγονται κούφια στα αυτιά των Ελλήνων», είχε γράψει σε σχετική έκθεση ο Ντέιβιντ Μάιερς.

«Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε, αν θέλουμε, να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε» είχε επισημάνει ο πρέσβης.

Με πληροφορίες από Telegraph

Ταινίες πρώτης προβολής: Ο Οίκος Gucci του Ρίντλεϊ Σκοτ, Disney και 5 ελληνικές πρεμιέρες [trailers]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: