Φως στο σκοτεινό παρελθόν των C-27 προσπαθεί να ρίξει η Πολεμική Αεροπορία για να λύσει το διαχρονικό μαρτύριο

File photo: Στην Πολεμική Αεροπορία ελπίζουν ότι από την ημέρα υπογραφής της νέας σύμβασης με την κατασκευάστρια εταιρεία, μέσα σε περίπου έναν χρόνο τουλάχιστον πέντε από τα οκτώ C-27 θα είναι διαθέσιμα. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Το μαρτύριο της «σταγόνας» επιχειρούν ν’ αποφύγουν εδώ και καιρό στο αεροπορικό Επιτελείο και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να σταματήσει η αγωνία των μεταγωγικών αεροσκαφών, του μέσου δηλαδή που είναι κάθε μέρα, όλο τον χρόνο, το απαραίτητο εργαλείο στις Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Το εγχείρημα της υποστήριξης και επαναφοράς των C-130 σε πτητική κατάσταση συνεχίζεται αν και ως στοίχημα θεωρείται μεγάλου ρίσκου.

Οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας ακριβώς γι’ αυτό σημειώνουν ότι αν δεν παρθεί αυτό το ρίσκο, τότε το μέλλον του «Ηρακλή» κρίνεται ιδιαίτερα αβέβαιο. Η αποστολή των C-130 στο εξωτερικό θα γίνει, την ώρα που η ΕΑΒ έχει δεσμευτεί ότι εντός του 2022 θ’ αποδώσει στην ΠΑ δυο από τα μεταγωγικά.

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει και ο πολύπαθος στόλος των C-27 J Spartan, τα οποία έφτασαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης, αλλά ουσιαστικά ποτέ δεν τα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Πολεμική Αεροπορία.

  • Κατά τη συζήτηση στο Ελληνικό κοινοβούλιο του ζητήματος για το μέλλον της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα και την μίσθωση των δέκα εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346 από το Ισραήλ, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

    Αφορμή μια αποστροφή του λόγου του υπουργού Εθνικής Άμυνας σχετικά με το μέλλον των  C-27.

Ο κος. Παναγιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά:

«Για πολλά πράγματα χαίρεται αυτές τις μέρες η Πολεμική Αεροπορία κι αν λύσουμε με το καλό και το θέμα των μεταγωγικών. Δεν τραβήξαμε το σκοινί αναθέτοντας έργο στο Ισραήλ ακόμα, γιατί προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση μέσα στις δυνατότητές της ΕΑΒ, για να κάνω και αυτή την παρένθεση. Πραγματικά βασανίζουμε πολύ το μυαλό μας τι θα κάνουμε. Για τα C-27 υπήρξε συμφωνία με την Ιταλική που θα τα υποστηρίξει, εκεί τα πράγματα μπαίνουν σε έναν άλλο καλύτερο δρόμο, αλλά εν πάση περιπτώσει, οφείλουμε να λύσουμε τα προβλήματα και παράλληλα να εξασφαλίσουμε κι αυτό πάρα πολύ σημαντικό, έχετε απόλυτο δίκιο ότι αυτό θα γίνει διαφανώς χωρίς υπόνοιες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και να το πω έτσι, μία διασπορά μιας ευθύνης με ευθείες ή πιο διακριτικές απειλές για αυτόν που έβαλε την υπογραφή του, για αυτόν που αποφάσισε, για αυτόν που ενήργησε και δεν αδράνησε. Αυτό είναι όλο.»

Στην τελική ευθεία…

Οι πληροφορίες που γίνονται γνωστές από πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ότι η συμφωνία υποστήριξης των μεταγωγικών C-27 βρίσκεται στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Αντιναυάρχου ε.α., Αριστείδη Αλεξόπουλου.

Ο φάκελος της συμβασιοποίησης για την FOS (Follow On Support) δηλαδή, είναι στο τελικό στάδιο ενώ από την στιγμή της υπογραφής κι έπειτα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, μέσα σ’ έναν χρόνο η διαθεσιμότητα των «Σπαρτιατών» της Ελευσίνας θ’ ανέβει σημαντικά.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρείται για την Πολεμική Αεροπορία ιδιαίτερα σημαντικό διότι θα δώσει ανάσα στον στόλο των μεταγωγικών που θα μπορούν να καλύψουν είτε ανάγκες εκπαίδευσης για τις Ένοπλες Δυνάμεις, είτε θα συνεχίζει να είναι ο “από μηχανής Θεός” για ανθρωπιστικές αποστολές, αεροδιακομιδές ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για την κοινωνική προσφορά.

Στην 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών «Πήγασος» από το 2004 βρίσκονται τα C-27 J Spartan.

Περίπου δέκα χρόνια μετά την πρώτη σύμβαση και άφιξη των C-27 στην Ελλάδα, οι αποφάσεις άλλαξαν κι αντί των τελευταίων τεσσάρων μεταγωγικών (πήραμε 8 αντί 12) η Ελληνοϊταλική συμφωνία προέβλεπε την παράδοση ανταλλακτικών, ισάξια με την τιμή των τελευταίων τεσσάρων αεροσκαφών.

Με αυτό τον τρόπο η Πολεμική Αεροπορία θα υποστήριζε για αρκετά χρόνια τα C-27, όμως πολύ σύντομα τα μεταγωγικά αεροσκάφη δεν πετούσαν και οι διαθεσιμότητές τους δεν αυξήθηκαν.

Οι προσπάθειες συμβασιοποίησης για την μετέπειτα τεχνική υποστήριξη έπεφταν στο κενό και στο Νόμο Βενιζέλου με αποτέλεσμα οι Ένοπλες Δυνάμεις να στερούνται την υπηρεσία του πολύτιμου «Σπαρτιάτη».

Ο χρόνος των εκπαιδευτικών Τ-2 τελείωσε: Όλο το παρασκήνιο για την αεροπορική βάση της Καλαμάτας

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: