Επισκόπηση κυπριακού Τύπου: Οι αποφάσεις για το κλίμα και οι έρευνες για τους αγνοούμενους, στα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι αποφάσεις των G20 για το περιβάλλον, η πτώση που παρατηρείται στους εμβολιασμούς, η αναταραχή στην ΕΔΕΚ με την απόσυρση της υποψηφιότητας Γιώργου Βαρνάβα και οι έρευνες για αγνοούμενους είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες της Δευτέρας.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Με τα μάτια στραμμένα στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» γράφει ότι οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου μετά τη Σύνοδο των G20 στην Ιταλία αποφάσισαν ότι καταργείται η χρηματοδότηση για παραγωγή ενέργειας με άνθρακα και δημιουργείται ταμείο 100 δις δολαρίων για τη στήριξη της οικολογικής μετάβασης σε υπό ανάπτυξη χώρες.

Αλλού γράφει για σκληρή απάντηση Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα, ενώ γράφει ότι οι ανεξέλεγκτες θαλάσσιες μεταναστευτικές ροές έχουν πάρει χαρακτήρα εισβολής. Σε άλλο θέμα της στο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα γράφει ότι από την αρχή του Φθινοπώρου οι αριθμοί όσων εμβολιάζονται άρχισαν να σημειώνουν κάθετη πτώση σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «΄Θερμό΄ επεισόδιο με τον Λίβανο σε διαδικασία επαναπροώθησης» γράφει ότι ο στρατός του Λιβάνου επενέβη σε διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών όταν οι κυπριακές αρχές επιχείρησαν να παραδώσουν και Σύρους πρόσφυγες χωρίς να ενημερώσουν τις λιβανικές αρχές. Ως εκ τούτου, οι Κύπριοι υπαστυνόμοι αναγκάστηκαν να φέρουν πίσω στην Κύπρο τους Σύρους πρόσφυγες.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η αναταραχή στην ΕΔΕΚ συνεχίζεται με τον Γιώργο Βαρνάβα να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος καλώντας τον Μαρίνο Σιζόπουλο να τον ακολουθήσει, ωστόσο ο τελευταίος επιμένει. Σε άλλο θέμα του ο «Πολίτης» αναφέρει ότι κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους αποφάσισαν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας που συναντήθηκαν στη Ρώμη.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Κρίσιμο τετ α τετ για την υγεία» γράφει ότι αμέσως μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του για το 2022 ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας , θα συναντήσει σήμερα τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη με αντικείμενο της μεταξύ τους συνάντησης τα οικονομικά ζητήματα που αφορούν στο Γενικό Σύστημα Υγείας και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Γράφει επίσης ότι χάος προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, πλημμύρισαν σπίτια και υποστατικά και περιοχές έμειναν για ώρες στο σκοτάδι. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι οι περισσότερες απάτες με κάρτες στην Κύπρο σε ποσοστό 91% γίνονται με πληρωμές μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» με τίτλο «Δεν έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για λύση»  γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε, προτού περιηγηθεί την Κυριακή στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στην περιοχή που πρόσφατα άνοιξαν οι κατοχικές αρχές, ότι η λύση θα φέρει απελευθέρωση και ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών μας. Σε άλλο θέμα γράφει για έρευνα για νέους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων στα Βαρώσια. Ακόμη γράφει ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Γιώργος Βαρνάβα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Δεκάδες αγνοούμενοι στο Βαρώσι: Ανασκαφή ομαδικών τάφων ζητεί η Διερευνητική Επιτροπή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: