Αγνοεί τους πάντες το καθεστώς Ερντογάν: Σιδηροδέσμιος εκ νέου ο Οσμάν Καβαλά μετά τη νέα δίκη – φάρσα

Τούρκοι δικηγόροι και βουλευτές της αντιπολίτευσης έξω από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης που συνεδριάζει για τον Οσμάν Καβαλά. EPA/TOLGA BOZOGLU




Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα πως ο φιλάνθρωπος ακτιβιστής  Οσμάν Καβάλα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, παρατείνοντας την τετραετή κράτησή του χωρίς να έχει καταδικαστεί, σε μια δίκη η οποία συνεχίζεται και έχει εντείνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Άγκυρας με τους δυτικούς συμμάχους της.

Η δίκη έχει σαφώς πολιτικά κίνητρα και ότι αποτελεί ένδειξη της καταστολής διαφωνούντων υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις και λέει πως τα δικαστήρια της Τουρκίας είναι ανεξάρτητα.

  • Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν απείλησε να απελάσει τους πρεσβευτές δέκα χωρών, περιλαμβανομένων των πρεσβευτων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι επανέλαβαν μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ότι ο Καβάλα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραμονή του Καβάλα στη φυλακή όσο διαρκεί η δίκη του. Όρισε την επόμενη ακροαματική διαδικασία για τις 17 Ιανουαρίου προσθέτοντας ότι θα αποτιμήσει τη φυλάκισή του στις 23 Δεκεμβρίου.

Ο Καβάλα, ο οποίος παρακολουθεί την ακροαματική διαδικασία μέσω βιντεοσύνδεσης, δεν συμμετείχε στη σημερινή διαδικασία.

  • Η σύζυγός του, βουλευτές της αντιπολίτευσης και διπλωμάτες από ορισμένες από τις δέκα πρεσβείες που εμπλέκονται στην αντιπαράθεση βρίσκονταν στην κατάμεστη από κόσμο δικαστική αίθουσα στην Κωνσταντινούπολη. Στην πλατεία έξω από το δικαστήριο είχαν αναπτυχθεί δεκάδες αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων και οχήματα με αντλίες νερού.

Ο Ντενίζ Τόλγκα Αϊτόρε, ο δικηγόρος του Καβάλα, είπε πως υποστήριξε την απόφαση του πελάτη του να μην συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία, λέγοντας ότι παραβιάζεται το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη.

Ο Καβάλα είχε απαλλαγεί πέρυσι από τις κατηγορίες σε σχέση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα το 2013 με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, όμως η απόφαση ανατράπηκε φέτος και συνδυάστηκε με κατηγορίες για μια άλλη υπόθεση σε σχέση με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Ο Αϊτόρε είπε πως το αίτημα του Καβάλα να αφεθεί ελεύθερος απορρίφθηκε σε σχέση με τις κατηγορίες για τις διαδηλώσεις του 2013, ενώ η σύλληψή του είχε βασιστεί σε κατηγορίες για κατασκοπία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Παρέθεσε επίσης αντιφάσεις στις κατηγορίες με δηλώσεις αξιωματούχων που αντικρούουν τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο κατηγορητήριο.

  • Ο 64χρονος Καβάλα δικάζεται μαζί με άλλους 51 κατηγορούμενους σε έναν συνδυασμό τριών ξεχωριστών υποθέσεων για τις διαδηλώσεις του 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  ζήτησε την απελευθέρωση του Καβάλα στα τέλη του 2019 ελλείψει ευλόγου υποψίας ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, αποφασίζοντας πως η σύλληψή του έγινε προκειμένου να φιμωθεί.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει πει ότι θα αρχίσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της Τουρκίας αν ο Καβάλα δεν αφεθεί ελεύθερος. Η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποβολή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πει πως μια ενδεχόμενη εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με την Άγκυρα, περιλαμβανομένης της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης, εξαρτάται από την πρόοδο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία.

 

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Τελευταία πράξη στην άθλια φάρσα Ερντογάν που ονομάζει δίκη Καβαλά: Ήδη 4 χρόνια φυλακή χωρίς καν δίκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: