Ζητήσαμε διευκρινίσεις, απαντά η Ουάσιγκτον: Σοκ προκάλεσαν οι δηλώσεις Ερντογάν εναντίον των δέκα πρεσβευτών

File photo: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν θαυμάζει τον εαυτό του υπο το βλέμμα Τούρκων στρατιωτών. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Εντολή να κηρυχθούν personae non gratae οι 10 πρέσβεις που ζήτησαν την απελευθέρωση του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα έδωσε στον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

Η εντολή του Ερντογάν προκάλεσε σοκ στη διεθνή διπλωματική και πολιτική κοινότητα. Η πράξη του Τούρκου προέδρου εναντίον των δέκα πρεσβευτών, που στην ουσία τους ζητά να εγκαταλείψουν τη χώρα του, θεωρήθηκε αχαρακτήριστη!

Στην πρώτη αντίδραση του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω εκπροσώπου δήλωσε στην Hellas Journal:

“Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές και ζητήσαμε διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας”.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου καταδίκασε τις δηλώσεις του Ερντογάν και τόνισε ότι η Τουρκία στρέφεται στον αυταρχισμό.

Ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Κοιμούνται και σηκώνονται με τον Καβάλα. Καβάλα, Καβάλα, Καβάλα. Αυτός ο Καβάλα, που λέτε, είναι το παράρτημα του Σόρος στην Τουρκία. Γι’ αυτό ήρθαν στο Υπουργείο Εξωτερικών οι 10 πρεσβευτές. Τι αυθάδεια ήταν κι αυτή. Τι νομίζετε ότι είναι εδώ;

“Εδώ είναι Τουρκία. Τουρκία. Εδώ δεν είναι ένα κράτος φυλάρχων, όπως νομίζετε. Εδώ είναι Τουρκία. Η ένδοξη Τουρκία. Το να σηκώνεστε να έρχεστε στο Υπουργείο Εξωτερικών και να δίνετε οδηγίες, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει» ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης τα εξής:

«Έδωσα την απαραίτητη οδηγία στον Υπουργό των Εξωτερικών μας και του είπα τι πρέπει να κάνει. Του είπα `κανόνισε να κηρυχθούν μια ώρα αρχύτερα αυτοί οι 10 ξένοι πρέσβεις persona non grata. Έτσι αυτοί θα γνωρίσουν, θα καταλάβουν και θα μάθουν την Τουρκία. Όσο δεν έχει έρθει ακόμη η μέρα να γνωρίσουν και να καταλάβουν την Τουρκία, θα πρέπει να φύγουν από εδώ», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Σε μια κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου, οι πρεσβευτές του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για μια δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά, Τούρκου εκδότη και μαικήνα.

Θυμίζουμε ότι οι πρέσβεις κλήθηκαν για εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αποκάλεσε τη δήλωση αυτή ανεύθυνη.

  • Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου καταδικάζει τον χαρακτηρισμό 10 Πρέσβεων στην Τουρκία ως ανεπιθύμητων πρόσωπων

Ένδειξη της συνεχιζόμενης στροφής της τουρκικής Κυβέρνησης προς τον “αυταρχισμό” χαρακτήρισε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι την απόφαση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίσει ανεπιθύμητα άτομα (persona non grata) τους Πρέσβεις 10 κρατών, μεταξύ τους και μελών της ΕΕ, λόγω της στήριξής τους στον πολιτικό ακτιβιστή και επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα.

Στην ανάρτησή του το Σάββατο το απόγευμα ο κ. Σασόλι αναφέρει πως «η απέλαση δέκα πρέσβεων είναι ένδειξη της στροφής της τουρκικής Κυβέρνησης στον αυταρχισμό. Δεν θα εκφοβιστούμε. Ελευθερία στον Οσμάν Καβάλα».

Πρόκειται για τους Πρέσβεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Οι δέκα Πρέσβεις των χωρών στην Τουρκία είχαν στηρίξει με κοινή τους επιστολή τον επιχειρηματία και ακτιβιστή. Νωρίτερα το απόγευμα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε σχολιάσει τη στάση των πρέσβεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Πληροφορίες από το ΚΥΠΕ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον

Πέτερ Μάρκι Ζάι: Ο «απολιτίκ» πολύτεκνος με τα επτά παιδιά που απειλεί να γκρεμίσει τον Oρμπάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: