Yale και Καποδιστριακό συνεργάζονται: Κέντρο Αριστείας για περιβαλλοντικές επιστήμες και δημόσια υγεία

File Photo: NKUA, with a total of 2,724,009 citations of its academic staff, has been ranked in 91st worldwide, 18th in Europe, 2nd in the Mediterranean. Photo@amna_news




Συμφωνία συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη ενός Κέντρου Αριστείας για τις περιβαλλοντικές επιστήμες και τη δημόσια υγεία έχουν ήδη αναπτύξει αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου Yale και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Οι ερευνητικές ομάδες και από τα δύο πανεπιστήμια προβλέπεται να συνεργαστούν με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των επικίνδυνων παραγόντων για τους ανθρώπους και το οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών παθογόνων.

Η ενσωμάτωση της επιστήμης, της μηχανικής και της πολιτικής για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων στην περιβαλλοντική υγεία αποτελεί το χαρακτηριστικό στοιχείο της προτεινόμενης συνεργασίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.

Προβλέπεται η ανάπτυξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με στόχο την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και δραστηριοτήτων κατάρτισης και καθοδήγησης διδακτορικής και μεταδιδακτορικής έρευνας.

  • Θα διερευνηθούν επίσης οι δυνατότητες ανταλλαγής φοιτητών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά και η οργάνωση συνεδρίων και εργαστηρίων μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

Ο αντιπρόεδρος του Yale για τη Διεθνή Στρατηγική, Pericles Lewis, σημείωσε:

«Είμαι ενθουσιασμένος που επισημοποιήσαμε αυτή τη νέα συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων Yale και ΕΚΠΑ. Οι ερευνητές μας, μαζί, θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλλουν σε διεθνούς εμβέλειας λύσεις στις σημερινές πιεστικότερες προκλήσεις για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η συνεργασία μας με το ΕΚΠΑ, αποτελεί παράδειγμα για το πώς προωθούμε νέους δρόμους έρευνας που έχουν τη δυνατότητα να ωφελήσουν τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, δήλωσε:

«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πλέον ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα των κρατών και των κοινωνιών. Ο ρόλος των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων είναι να ενισχύσουν την έρευνα, σχετικά με αυτό το θέμα, έτσι ώστε να προκύψουν εφαρμόσιμα καινοτόμα μέτρα. Η συνεργασία του ιδρύματος μας με το Πανεπιστήμιο Yale στοχεύει στην εκπλήρωση αυτού του στόχου, μέσω του νέου Κέντρου Αριστείας».

Η πρόσφατα υπογεγραμμένη συμφωνία συνεργασίας θα επεκτείνει υπάρχουσες συνεργασίες σε τομείς έρευνας που έχουν αναπτύξει και τα δύο ιδρύματα με πολλά άλλα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

  • Κύριοι συνεργάτες στο έργο αυτό είναι ο Βασίλης Βασιλείου, καθηγητής Επιδημιολογίας στην έδρα «Susan Dwight Bliss» και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Περιβαλλοντικής Υγείας, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale και ο Νικόλαος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και συντονιστής ερευνητικών υποδομών και οριζόντιων ερευνητικών εργαστηρίων του ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, η συμφωνία συνεργασίας θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες της έρευνας και της κατάρτισης για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για τη δημόσια υγεία. Τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι «καθώς οι απειλές για τη δημόσια υγεία αυξάνονται, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε παγκόσμιες προσεγγίσεις για τη διατήρηση και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας για όλους».

Ο κ. Θωμαΐδης σχολιάζοντας τη συνεργασία, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «μια μακροπρόθεσμη και παραγωγική επιστημονική συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή Βασ. Βασιλείου, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale, είχε ως αποτέλεσμα την ιδέα ανάπτυξης αυτού του Κέντρου Αριστείας. Προβλέπουμε ότι το Κέντρο Αριστείας θα ενισχύσει τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Yale και καταδεικνύεται πόσο γόνιμες και στενές ερευνητικές συνεργασίες μπορούν να διευρύνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων που επηρεάζουν τον καθένα, ανεξάρτητα από τη χώρα του».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τα σύγχρονα άλογα εξημερώθηκαν πριν 4.200 χρόνια στις στέπες Πόντου και Κασπίας στον Βόρειο Καύκασο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: