Βίκυ Sarfaty: Η συναρπαστική ιστορία της Ελληνίδας που κληρονόμησε μία τραπεζική αυτοκρατορία 90 δισ. δολαρίων [video]

File Photo Η Vicky και ο Joseph Safra απέκτησαν 4 παιδιά και 14 εγγόνια Screenshot via YouTube videoBe-inspired




Η Vicky Sarfaty είχε μόλις κλείσει τα 17, όταν παντρεύτηκε τον άνδρα που θα γινόταν ο πλουσιότερος τραπεζίτης του κόσμου.

Πέντε δεκαετίες αργότερα, το Bloomberg την κατατάσσει ανάμεσα στις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου, αφού όπως γράφει, είναι ο θεματοφύλακας της τεράστιας περιουσίας της δυναστείας των Safra,  η οποία μετρά 180 χρόνια ιστορίας και εκτείνεται σε τρεις γενιές και τέσσερις ηπείρους. Καθώς διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, η Vicky Safra, που εδώ και πολλά χρόνια ζει στην Ελβετία, συγκαταλέγεται από το Forbes ανάμεσα στους ελάχιστους Έλληνες δισεκατομμυριούχους.

Από τον θάνατο του Joseph Safra τον Δεκέμβριο, ο έλεγχος κάποιων εκ των σημαντικότερων περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας πέρασε στα χέρια της 68χρονης χήρας και των τεσσάρων παιδιών της. Είναι οι ιδιοκτήτες της ελβετικής J. Safra Sarasin, της βραζιλιάνικης Banco Safra -δύο τραπεζών με ενεργητικό 90 δισ. δολαρίων- καθώς και ακινήτων όπως ο ουρανοξύστης Gherkin του Λονδίνου και το κτίριο 660 Madison Avenue της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Vicky Safra και τα παιδιά της έχουν συνολική περιουσία 16,2 δισ. δολαρίων.

Από τη Συρία στην Ελλάδα

Η τραπεζική δυναστεία των Safra έχει τις ρίζες της στο Χαλέπι της Συρίας, όπου η οικογένεια έστησε την Safra Freres & Cie πίσω στα 1840, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα καραβάνια με τις καμήλες που έκαναν εμπόριο τον καιρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ήταν ο τόπος γέννησης του Jacob Safra, ο οποίος όμως μετέφερε την οικογένεια στη Βραζιλία το 1953. Εκεί, έστησε μία εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο μετάλλων, εξοπλισμού και ζώων, πριν να ιδρύσει μία τράπεζα.

Ο Joseph, ο νεότερος γιος του, σπούδαζε στην Αγγλία όταν η οικογένεια μεταφέρθηκε στη Ν. Αμερική. Χρόνια αργότερα, με την υγεία του πατέρα του να επιδεινώνεται, μετακόμισε και εκείνος στη Βραζιλία. Και εκεί γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του. Ήταν και εκείνη Εβραία και η οικογένειά της είχε μεταφερθεί από την Ελλάδα στη Βραζιλία τη δεκαετία του 1950, όταν εκείνη ήταν παιδί. Παντρεύτηκαν το 1969.

«Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, μία αγάπη που θα κρατούσε έως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του», έγραφε η ετήσια έκθεση της J. Safra Sarasin.

Η Vicky και ο Joseph Safra απέκτησαν 4 παιδιά και 14 εγγόνια. Ο 45χρονος Jacob είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης, ενώ το μικρότερο από τα παιδιά τους, ο 36χρονος  David, έχει αναλάβει τη βραζιλιάνικη εταιρεία. Ο πατέρας τους, που έπασχε από πάρκινσον, τους προετοίμαζε για να αναλάβουν για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Όπως ο εκλιπών σύζυγός της, που έδινε ελάχιστες συνεντεύξεις, η Vicky Safra επίσης κρατά χαμηλό προφίλ. Οι σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της συνήθως σχετίζονται με το φιλανθρωπικό της έργο. Οι φωτογραφίες της που κυκλοφορούν είναι ελάχιστες.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Forbes μέσω moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: