Τρελό νομισματικό πείραμα Ερντογάν: Σε σοκ οι επενδυτές, σε καταβύθιση η λίρα * Νέα μείωση επιτοκίων από Κεντρική Τράπεζα

File photo: Στιγμιότυπο από ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. EPA/ERDEM SAHIN




Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ακολουθώντας τις επανειλημμένες πιέσεις του  Ταγίπ Ερντογάν, μείωσε τα επιτόκια κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 16%, σοκάροντας τους επενδυτές και ρίχνοντας την λίρα σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Η Κεντρική Τράπεζαμείωσε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσεις, σοκάροντας άπαντες, καθώς η προσμονή ήταν για μάξιμουμ μείωση 100 μονάδων.

  • Με το που ανακοινώθηκε η μείωση η τουρκική λίρα “βυθίστηκε” σχεδόν 2%, και πλέον διαπραγματεύεται στο 9,45 έναντι του δολαρίου. Έναντι του ευρώ, η λίρα κινείται οριακά κάτω από το 11, στο 10,97.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος απέλυσε τρεις κορυφαίους διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής από την αρμόδια επιτροπή πριν από μια εβδομάδα: είχαν αντισταθεί στις μειώσεις.

  • Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν που αυτοαποκαλείται “εχθρός” των υψηλών επιτοκίων, υποστηρίζει το αντισυμβατικό επιχείρημα ότι η μείωση τους θα οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι μειώνει το επιτόκιο από το 18%, επειδή η επιτάχυνση του πληθωρισμού σχεδόν στο 20% ήταν «παροδική» και η αυστηρή νομισματική πολιτική είχε αρχίσει να έχει υψηλότερο από το αναμενόμενο αντίκτυπο στα δάνεια. Η μείωση του επιτοκίου ήταν διπλάσια από τη μείωση της μιας ποσοστιαίας μονάδας που προέβλεπαν οι περισσότεροι οικονομολόγοι.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει απολύσει τρεις διευθυντές της Κεντρικής Τράπεζας από το καλοκαίρι του 2019, πίεσε την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια ακόμη και μετά την αύξηση του πληθωρισμού πέρα των στόχων.

Ο σημερινός κυβερνήτης Şahap Kavcıoğlu, που προσλήφθηκε τον Μάρτιο, μείωσε τα επιτόκια  στο 18% από 19% τον περασμένο μήνα, σοκάροντας για πρώτη φορά τους επενδυτές.

«Η Κεντρική Τράπεζα του Ερντογάν καταφέρνει να εκπλήξει τις αγορές για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος και διευθυντής έρευνας στην Teneo Intelligence.

«Ένα τρελό πείραμα νομισματικής πολιτικής είναι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. «Φαίνεται πως ότι η λίρα και ο πληθωρισμός θα υποστούν τις συνέπειες».

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Τουρκία επιταχύνθηκε στο 19,58 % τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές μετά την κρίση της Αργεντινής, από 19,25 % τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο είναι σχεδόν τετραπλάσιο από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αποφασιστικά όλα τα διαθέσιμα μέσα έως ότου ισχυροί δείκτες υποδηλώνουν μόνιμη πτώση του πληθωρισμού και επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 5%.

Με πληροφορίες από Ahval

Η υπερκαταναλωτική Ευρώπη περιμένει με τρόμο τα Χριστούγεννα: Μεγάλες ελλείψεις και ανατιμήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: