Tο να υπερασπίζεσαι την Ελλάδα σημαίνει στην πραγματικότητα να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου, λένε οι Γάλλοι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εγκαινίασαν από κοινού την έκθεση Paris – Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919 (Παρίσι – Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 – 1919), στο Λούβρο, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021. Δεξιά η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη και η κ. Μπριζιτ Μακρόν. EPA, ALAIN JOCARD, POOL




Στο περιοδικό Le Point-Πολιτισμός δημοσίευμα με υπογραφή του Christophe Ono-dit-Bio και τίτλο “Όταν οι Γάλλοι πολεμούσαν για την Ελλάδα εναντίον των Τούρκων” αναφέρεται στην επετειακή έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Επικεντρώνεται στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου και το κίνημα του Φιλελληνισμού που συνέπαιρνε τους Γάλλους πριν από δύο αιώνες σε αντιπαραβολή με τους σημερινούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, ύστερα και από τις πρόσφατες συμφωνίες για την αγορά φρεγατών και Rafale.

“Το να υπερασπίζεσαι την Ελλάδα σημαίνει στην πραγματικότητα να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου: μια κάποια ιδέα του πολιτισμού. Το Μεσολόγγι είναι οι νέες Θερμοπύλες και οι Έλληνες εξεγερμένοι, οι νέοι Λεωνίδες”.

“Ένας σκοπός που παραμένει πάντοτε επίκαιρος, θα έλεγε κανείς. Εγκαινιάζοντας την έκθεση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) επικαλέστηκε αυτόν τον «πνευματικό και πολιτικό αγώνα, θεμελιακό συστατικό στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής και διεθνούς Κοινής γνώμης”.

“Σε αυτό που μας δένει σήμερα μπροστά στις σύγχρονες μάχες που είναι δικές μας, υπάρχει πάντα μια ιστορία οικειότητας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ας μην το ξεχνάμε», πρόσθεσε, λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει την αγορά από την Ελλάδα γαλλικών φρεγατών και νέων Rafale, ένα χρόνο μετά τις τουρκικές επιδρομές στα ελληνικά ύδατα και τον “εντοπισμό στα ραντάρ” («flashage») ενός γαλλικού σκάφους από ένα πλοίο του Erdogan.

Φιλελληνισμός, η επιστροφή; καταλήγει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του περιοδικού Le Point.

Πολεμικά πλοία της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ: Υπό τουρκική “ομηρία” η περιοχή, μετέδωσε το κανάλι Σίγμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: