Το Ισραήλ στέλνει απεσταλμένο στην Ουάσινγκτον για την μαύρη λίστα με τις παλαιστινιακές ΜΚΟ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett. EPA/ABIR SULTAN / POOL




Το Ισραήλ θα στείλει απεσταλμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρουσιάσει “αποδεικτικά στοιχεία” που δικαιολογούν την απόφασή του να συμπεριλάβει έξι παλαιστινιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις στη λίστα του των “τρομοκρατικών οργανώσεων”, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πρόσθεσε έξι παλαιστινιακές ΜΚΟ, ανάμεσά τους η Αλ-Χακ και η Ανταμίρ, που εργάζονται αντίστοιχα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κρατουμένων, στον κατάλογό της με τις “τρομοκρατικές οργανώσεις”, καθώς συνδέονται με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση μισητή στο εβραϊκό κράτος.

“Τις προσεχείς ημέρες, ειδικός απεσταλμένος της Σιν Μπετ (ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού) και του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες με στοιχεία που αποδεικνύουν τη διασύνδεση (μεταξύ αυτών των έξι ΜΚΟ) και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης”, δήλωσε υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η ισραηλινή απόφαση επικρίθηκε έντονα από την Παλαιστινιακή Αρχή και διεθνείς οργανώσεις. Τη Δευτέρα, ειδικοί του ΟΗΕ κάλεσαν το εβραϊκό κράτος να την ανακαλέσει, κάνοντας λόγο για “μετωπική επίθεση κατά του παλαιστινιακού κινήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι “θα διαβουλευτούν με τους Ισραηλινούς εταίρους τους για να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βάση” αυτής της απόφασης.

Η συντονίστρια Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (Ocha) στα Παλαιστινιακά Εδάφη, Λιν Χέιστινγκς, δήλωσε “ανήσυχη”.

“Οι χαρακτηρισμοί αυτοί προσθέτουν περαιτέρω πίεση στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και έχουν τη δυνατότητα να υπονομεύσουν σοβαρά το έργο τους”, δήλωσε τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ισραηλινές αρχές “για να μάθει περισσότερα σε σχέση με αυτούς τους ισχυρισμούς”.

Σύμφωνα με τον Ελιάβ Λίμπλις, καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, είναι ωστόσο “σχεδόν αδύνατο” για τις παλαιστινιακές ΜΚΟ να έχουν πρόσβαση στα αποδεικτικά στοιχεία στα οποία η ισραηλινή κυβέρνηση στήριξε την απόφασή της, καθώς το υπουργείο Άμυνας μπορεί να επικαλεστεί λόγους ασφαλείας για να μην τα αποκαλύψει.

“Αλλά το 2021, δεν μπορείτε να χαρακτηρίζετε τρομοκρατικές έξι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς να παράσχετε στο κοινό αποδεικτικά στοιχεία”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, κρίνοντας “προβληματικό” τον ισραηλινό νόμο του 2016 για την αντιτρομοκρατία που χρησίμευσε ως νομικό πλαίσιο γι’ αυτούς τους χαρακτηρισμούς των “τρομοκρατικών οργανώσεων”.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Μαστίγιο και καρότο, οι ΗΠΑ στην Τουρκία: Έπεσαν οι τόνοι μετά την υποχώρηση Ερντογάν για τις απελάσεις πρεσβευτών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: