Τι συμβαίνει με την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στο Λευκό Οίκο; “Απεγνωσμένη” έκκληση να τον συναντήσει ο κ. Μπάιντεν

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνστανιτνουπόλεως κ. Βαρθολομαίος. Φωτογραφία Ecumenical Patriarchate




Μία «περίεργη» επιστολή κυκλοφόρησε ανάμεσα στα μέλη τους Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, δηλαδή των λεγόμενων “Αρχόντων” του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η επιστολή ζητά από τα μέλη του Τάγματος να παρακαλέσουν τους Αμερικανούς γερουσιαστές να βοηθήσουν ώστε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να δεχθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, κ. Βαρθολομαίο, στο Λευκό Οίκο, όπως του αξίζει και με τις ανάλογες τιμές.

Η επιστολή προκάλεσε ψιθύρους και λόγω αυτής κυκλοφόρησαν φήμες ότι υπάρχει «θέμα» με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Λευκό Οίκο, η οποία υποτίθεται ότι είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την εβδομάδα που αρχίζει στις 25 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ο κ. Βαρθολομαίος θα φτάσει στην Ουάσιγκτον στις 23 Οκτωβρίου, αλλά δεν αναφέρει την ημερομηνία της επίσκεψης στο Λευκό Οίκο.

Πληροφορίες της ιστοσελίδας μας αναφέρουν ότι λόγω της πανδημίας και επειδή ο κ. Βαρθολομαίος είναι προχωρημένης ηλικίας, ο Λευκός Οίκος παρακάλεσε να αναβληθεί η επίσκεψη για την ερχόμενη χρονιά όταν τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Όμως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ήταν ανένδοτος και επέμενε στην πραγματοποίηση της επίσκεψης επιβάλλοντας στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα βεβαρυμένο πρόγραμμα.

Η Αμερικανική Προεδρία δεν ανακοίνωσε ακόμα επίσημα οποιαδήποτε συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον οποίο βεβαίως σέβεται και τιμά και τον επισκέφθηκε μάλιστα και στο Φανάρι, όταν πήγε στην Τουρκία ως αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Μπάιντεν χαρακτηρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη “προσωπικό του φίλο”.

Στην Ουάσιγκτον κυκλοφόρησαν φήμες ότι η επίσημη συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου θα πραγματοποιηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και όχι με τον κ. Μπάιντεν. Αυτό, αν συμβεί, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.

Επικεφαλής της προσπάθειας για να γίνει δεκτός με τις ανάλογες τιμές, στο Λευκό Οίκο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι και πάλι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Ελπιδοφόρος που καυχιέται για τις ανάρμοστές σχέσεις του με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αρνήθηκε να προσκαλέσει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή τον κ. Μενέντεζ και άλλους νομοθέτες που η Άγκυρα χαρακτηρίζει …«αντιτούρκους». Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μενέντεζ μπήκε ξανά μπροστά για να βοηθήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στην επιστολή τονίζεται και η απόφαση του κ. Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πουτιν και της Ρωσικής Εκκλησίας, που ξεκίνησαν ένα άνευ προηγουμένου πόλεμο εναντίον του Φαναρίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συμπαρασταθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη και να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την επίθεση των Ρωσων.

Στην επιστολή προς τους «Άρχοντες», με το αίτημα να την υπογράψουν και να την αποστείλουν στους γερουσιαστές όπου ζουν, αναφέρονται τα εξής:

Εμείς οι υπογράφοντες αυτή την επιστολή ζούμε στην πολιτεία σας (σ.σ.: απευθύνεται στους γερουσιαστές) και διοριστήκαμε από τον πνευματικό επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης χριστιανικής εκκλησίας στον κόσμο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, να υπηρετήσουμε ως μέλη του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα. (Το Τάγμα) αποτελείται από ορθόδοξους χριστιανούς ηγέτες σε όλη την Αμερική και περιλάμβανε τον πρώην Γερουσιαστή των ΗΠΑ Πολ Σαρμπάνης του Μέριλαντ και περιλαμβάνει τα σημερινά μέλη του Σώματος.

Ο σκοπός αυτής της επιστολής προς εσάς, γερουσιαστή, είναι να ζητήσετε να υπογράψετε μια επιστολή στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν (επισυνάπτεται), σχετικά με την επίσκεψη του Παναγιωτάτου στην Ουάσινγκτον.

Η επιστολή αυτή προτρέπει τον Πρόεδρο να δεχτεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τον κατάλληλο τρόπο, όπως έκανε ως Αντιπρόεδρος το 2009. Η επιστολή αυτή διακινείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ και τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο.

Όπως κατέληξε το Κογκρέσο όταν απένειμε το υψηλότερο βραβείο της Αμερικής, το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, είναι άξιος μιας τέτοιας υποδοχής από τη χώρα μας.

Πρόσφατα και με θάρρος παραχώρησε στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ανεξαρτησία από τη Ρωσική Εκκλησία και ήταν ο πρώτος θρησκευτικός ηγέτης που υποκίνησε μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως αντιθρησκευτική πράξη. Είναι ο 269ος άμεσος διάδοχος του πρώτου Αποστόλου του Χριστού – του Ανδρέα.

Ανυπομονούμε να μοιραστούμε την υπογραφή σας σε αυτήν την επιστολή με Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλη την πολιτεία. Εάν έχετε ερωτήσεις ή χρειάζεστε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, επικοινωνήστε με τους συμπροέδρους της αποστολικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, DC, τους συναδέλφους μας άρχοντες Andy Manatos και Mike Manatos στη διεύθυνση Manatos@Manatos.com ή στο 202-393-7790.

Με εκτίμηση,

Την επιστολή υπογράφει ο επικεφαλής του Τάγματος των Αρχόντων, ιατρός Άντονι Λυμπεράκης

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ιστοσελίδα μας εύχεται να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη. Αξίζει τιμές από τον Λευκό Οίκο, διότι η απόφαση του για την Ουκρανία, εξυπηρέτησε αφάνταστα τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή. Όμως δεν μπορούμε παρά να τονίσουμε ότι λόγω της πανδημίας, τιθεται σε κίνδυνο η υγεία του κ. Βαρθολομαίου. 

Απεγνωσμένη προσπάθεια του κ. Ελπιδοφόρου να αθωώσει την Τουρκία για το έγκλημα των Σεπτεμβριανών (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: