Θεομηνίες που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας: Η μανία της Φύσης στα χειρότερά της [video, photo]

File Photo Οι φυσικές καταστροφές του παρελθόντος άλλαζαν το τοπίο και χωρίς αυτές ο χάρτης θα ήταν εντελώς διαφορετικός via pexels.com/Federico Orihuela




Με την κλιματική αλλαγή όπου η κακοκαιρίες διαδέχονται η μία την άλλη, με τις πλημμύρες και τους σεισμούς να έχουν δείξει για άλλη μια φορά τα απειλητικά δόντια τους στην οικουμένη…

…πρέπει να έχουμε πάντα στον νου μας ότι παρά τις ανείπωτες φυσικές καταστροφές που προκαλούν, τα γεγονότα που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια είναι ασήμαντα εμπρός στις μεγάλες καταστροφές που έχουν πλήξει τον πλανήτη.

Οι φυσικές καταστροφές του παρελθόντος άλλαζαν το τοπίο και χωρίς αυτές ο χάρτης θα ήταν εντελώς διαφορετικός. Όσο πίσω πάμε μάλιστα στον χρόνο, τόσο πιο πολύ τρανταζόταν συθέμελα η οικουμένη από φαινόμενα που σφυρηλάτησαν το περιβάλλον..

O κλιματικός όλεθρος της λίμνης Αγκασίζ στην Βόρεια Αμερική

Πριν από 14.500 χρόνια, ο πλανήτης μας μόλις άρχισε να βγαίνει από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων. Όσο οι θερμοκρασίες ανέβαιναν, τόσο οι αρκτικοί πάγοι που είχαν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου άρχισαν να λιώνουν. Κάπου 1.600 χρόνια αργότερα, το σημείο που είναι σήμερα τα κεντρικά της Βόρειας Αμερικής καλυπτόταν από μια τεράστια παγετώδη λίμνη, τη Λίμνη Αγκασίζ, στο μέγεθος της σημερινής Μαύρης Θάλασσας, που ήταν τότε η μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου.

Το φυσικό φράγμα που κρατούσε το νερό παγιδευμένο στη λίμνη έσπασε κάποια στιγμή και εκατομμύρια τόνοι νερού ξεχύθηκαν στον Αρκτικό Ωκεανό, ξεπλένοντας τη βλάστηση σε όλα τα βόρεια της ηπείρου. Το καταστρεπτικό αυτό γεγονός άλλαξε τις ισορροπίες μεταξύ Αρκτικού και Ατλαντικού Ωκεανού και έκλεισε τον διακόπτη του Ρεύματος του Κόλπου, ρίχνοντας τη θερμοκρασία κατά αρκετούς βαθμούς Κελσίου σε όλο σχεδόν το βόρειο ημισφαίριο. Το οποίο επέστρεψε σε πολικές συνθήκες κλίματος για τα επόμενα 1.200 χρόνια.

Ήταν το μεγαλύτερο κλιματικό γεγονός των τελευταίων 15.000 ετών και προκάλεσε από τις δραματικότερες αλλαγές που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης μας…

H γέννηση της Νορβηγικής Θάλασσας – Το κοσμογονικό τσουνάμι

Κάπου 8.000 χρόνια πριν και λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις βόρειες ακτές της Νορβηγίας, ένα μεγάλο κομμάτι γης, στο μέγεθος της Ισλανδίας, διαχωρίστηκε από την ευρωπαϊκή ήπειρο και αποτραβήχτηκε στον πυθμένα της Νορβηγικής Θάλασσας. Ο καταποντισμός της γης στη θάλασσα, που προκλήθηκε πιθανότατα από σεισμική δόνηση, προκάλεσε ένα πελώριο τσουνάμι που έπληξε όλες τις γύρω στεριές.

Με τον πλανήτη Γη να έχει μόλις βγει από άλλη μια Εποχή Παγετώνων, τα επίπεδα της θάλασσας ήταν αρκετά χαμηλότερα απ’ ό,τι σήμερα, ακόμα κι έτσι όμως γεωλογικά πειστήρια του συμβάντος εντοπίστηκαν ακόμα και 70 χιλιόμετρα μέσα στην ενδοχώρα σε κάποιες περιοχές! Με τα πελώρια κύματα να σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, μέρη όπως η Σκοτία, η Αγγλία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Γροιλανδία, ακόμα και η Ολλανδία, ισοπεδώθηκαν.

Η εν λόγω φυσική καταστροφή διαμόρφωσε τη Βόρεια Θάλασσα στη σημερινή της μορφή και άλλαξε εντελώς τον χάρτη του ευρωπαϊκού Βορρά…

Oι ποιο πολύνεκρες φυσικές καταστροφές σε ιστορικούς χρόνους

Το κανάλι Hybrid Librarian του YouTube δημιούργησε βίντεο όπου παρατίθενται επτά από τις μεγαλύτερες και πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί στην ιστορία.

-Το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη το 2003. Ήταν το θερμότερο από το 1540, με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου σε τακτική βάση από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο. Οι θερμοκρασίες επέφεραν ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και τουλάχιστον 35.000 θανάτους. Πολλά από τα θύματα ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνιες παθήσεις. Και μόνο η Γαλλία θεωρείται πως είχε 14.000 θανάτους. Σημειώνεται πως τέτοια φαινόμενα ενδεχομένως να γίνουν πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

-Έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα το 1815. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η στάχτη κάλυψε τον Ήλιο για δύο ημέρες σε απόσταση 600 χλμ., ενώ προκάλεσε πτώση θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο, κάτι που με τη σειρά του είχε κακές επιπτώσεις σε σπαρτά. Το 1815 χαρακτηρίστηκε «έτος χωρίς καλοκαίρι», λόγω των επιπτώσεων. Εκτιμάται ότι άμεσα ή έμμεσα (έκρηξη, ελλείψεις τροφίμων εξαιτίας της κ.α) οι νεκροί έφτασαν τις 92.000

-Το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004. στις 26 Δεκεμβρίου σεισμός 9,1 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σουμάτρα προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι), με κύματα 30 μέτρων, που έφτασαν σε ακτές από την Ινδονησία μέχρι τις ακτές της Αφρικής. Οι νεκροί εκτιμάται πως ήταν μεταξύ 230.000 και 280.000.

-Ο σεισμός στην Κρήτη τον Ιούλιο του 365 μ.Χ. Το επίκεντρο ήταν κοντά στις ακτές της δυτικής Κρήτης, και το μέγεθός του εκτιμάται πως ήταν μεταξύ 8,3 και 8,7 Ρίχτερ, κάτι που τον καθιστά τον ισχυρότερο της Μεσογείου. Κατέστρεψε σχεδόν όλες τις πόλεις της Κρήτης και προκάλεσε καταστροφές σε κεντρική και νότια Ελλάδα, Λιβύη, Μικρά Ασία και Αίγυπτο. Ακολούθησε τρομερό τσουνάμι που έσπειρε την καταστροφή σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, με κύματα μέχρι και 12 μέτρων, σκοτώνοντας χιλιάδες. Αναφορές υπάρχουν σε πολλούς συγγραφείς του τέλους της Αρχαιότητας. Όσον αφορά στους νεκρούς, ο Αμμιανός Μαρκελλίνος εκτίμησε πως, στην Αλεξάνδρεια και μόνο, έχασαν τη ζωή τους 10.000. Η ημέρα του σεισμού ήταν γνωστή επί 200 χρόνια ως «ημέρα του τρόμου». Οι περιοχές που επλήγησαν ήταν πυκνοκατοικημένες, οπότε οι νεκροί θεωρείται βέβαιο πως ήταν εκατοντάδες χιλιάδες.

-Ο σεισμός του Σάανξι (Κίνα) το 1556. Θεωρείται ο πιο θανατηφόρος σεισμός της ιστορίας, με 830.000 νεκρούς. Το μέγεθός του υπολογίζεται στα 8,3 Ρίχτερ. Οι αναφορές της περιόδου είναι συγκλονιστικές, καθώς γίνεται λόγος για άνοιγμα φαραγγιών και χασμάτων, αλλαγή της θέσης βουνών, δημιουργία λόφων κ.α.

-Οι πλημμύρες της Κίνας το 1931: Συγκλόνισαν τη χώρα, με «αυτουργούς» τους ποταμούς Γιανγκτσέ και Χουάι, μετά από μια περίοδο μακράς ξηρασίας που ακολουθήθηκε από χιόνια και μεγάλες βροχές, με τα νερά να φτάνουν στη Ναντσίνγκ, τότε πρωτεύουσα. Οι εκτιμήσεις των νεκρών κυμαίνονται από 145.000 από την πλημμύρα του Γιανγκτσέ και μόνο, μέχρι 3,7-4 εκατομμύρια ανθρώπους. Πέρα από τους αμέτρητους πνιγμένους, πάρα πολλοί ήταν αυτοί που πέθαναν από πείνα, χολέρα, τύφο και άλλες ασθένειες (αναφέρθηκαν ακόμα και περιστατικά κανιβαλισμών).

Με πληροφορίες από  Hybrid Librarian , Wikipedia,

Ηλιακή καταιγίδα ίσως προκαλέσει «Αρμαγεδδώνα» στο Διαδίκτυο: Μόνο 13 ώρες για να προετοιμαστούμε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: