Στους αγώνες δεν πρέπει να περισσεύει κανείς: Μετά το ατόπημα του Ελπιδοφόρου ακολούθησαν οι φωνές για ενότητα

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Ο Αρχιεπίσκοπος γελά! Ο κ. Αναστασιάδης έντονα προβληματισμένος. Φωτογραφία ΓΤΠ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΥΔΗ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις πρόσφατες – ξεχωριστές – μεταξύ τους συναντήσεις αποφάσισαν και δήλωσαν πως, προέχει η ενότητα του Ελληνισμού.

Οι συναντήσεις που έγιναν στη σκιά των αντιδράσεων της παρουσίας του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «σπιτιού της Τουρκίας» στην Αμερική, ήταν χρήσιμες και ωφέλιμες, αρκεί τα λόγια περί ενότητας να γίνουν πράξεις.

Και ασφαλώς για να γίνουν πράξεις, χρειάζεται να συνδράμουν και να συμβάλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και η ομογένεια του εξωτερικού που κρύβει αστείρευτες δυνάμεις διεκδίκησης και αντίστασης.

  • Στον αγώνα της ενότητας και της διεκδίκησης της λευτεριάς, δεν περισσεύει κανένας, πολύ δε περισσότερο δεν χωρούν μικρότητες, παρεξηγήσεις και σκοπιμότητες.

Τιμώντας σήμερα και μνημονεύοντας το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τη γενιά του 1821, οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στη μέγιστη ενότητα. Ενότητα, ποιοτική και ποσοτική, όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Σε μια περίοδο που η Τουρκία διαρκώς αποθρασύνεται και αυξάνει την επιθετικότητα της στον Έβρο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε χώρος για αδράνεια και εφησυχασμό.

Στα πλαίσια της αλληλεγγύης, της κατανόησης και συναντήληψης χρειάζονται έργα και δράσεις που θα στοχεύουν σ’ ένα μόνο στόχο. Στην ενότητα. Το κυπριακό ως το κορυφαίο πρώτο εθνικό ζήτημα, (καθ’ ομολογίαν όλων των Ελλήνων πρωθυπουργών), βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο και οριακό σημείο.

Η Κύπρος χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται την Κύπρο, που αποτελεί την ακριτική πόρτα της Ευρώπης προς την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι δύο χώρες, υπό την ιδιότητα του πλήρους μέλους της Ε.Ε. οφείλουν να αναβαθμίσουν σε όλα τα επίπεδα τη μεταξύ τους σχέση και συνεργασία και να απαιτήσουν από την Ενωμένη Ευρώπη ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, στήριξη και προστασία. Άλλωστε για να μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμένει υγιής και ενωμένη είναι αυτονόητο πως, οφείλει να παρέχει στα κράτη μέλη της έμπρακτα όλα τα πιο πάνω.

Η υλοποίηση αυτής της διεκδίκησης αποτελεί την καλύτερη μνημόνευση του έπους του 1821 που έδωσε φως, γνώση και ελπίδα σε όλη την ανθρωπότητα. Αλλά αποτελεί και την καλύτερη τιμή προς την Κυπριακή Δημοκρατία που γιόρτασε πρόσφατα τα 61 χρόνια της.

  • Η σημερινή Ευρώπη οφείλει να μιμηθεί τους Ευρωπαίους φιλέλληνες της τότε εποχής, οι οποίοι αναγνωρίζοντας την προσφορά των Ελλήνων στον πολιτισμό και στη Δημοκρατία βοήθησαν έμπρακτα την Ελληνική Επανάσταση, (π.χ. Λόρδος Βύρων, Σανταρόζας, Δεριγνύς, Βίκτωρας Ουγκό κ.α.).

Υ.Γ. Η πρόσφατη αμυντική στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία μπορεί να αποτελέσει τον πρόδρομο για μια ενιαία Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική. Η συμφωνία Μακρόν και Μητσοτάκη καλύπτει επαρκώς και την Κύπρο, η οποία είναι το μόνιμο θύμα της τουρκικής επιθετικότητας που εκδηλώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

*Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Το προτεκτοράτο της Τουρκίας και το Nautical Geo: Η κατοχική Άγκυρα ακυρώνει αποφάσεις και σχεδιασμούς της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: