Σε πιλοτική λειτουργία από σήμερα οι κάμερες για καταγραφή τροχαίων παραβάσεων στους κυπριακούς δρόμους

File Photo: Τοποθετήθηκαν οι πρώτες κάμερες για έλεγχο των οδηγών στη Λευκωσία, ενώ άρχισαν και τα δοκιμαστικά για τις κινητές που θα ελέγχουν την ταχύτητα των αυτοκινήτων. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Τίθεται από σήμερα σε λειτουργία, σε πιλοτική βάση, το σύστημα φωτοεπισήμανσης με το οποίο κάμερες θα καταγράφουν τροχαίες παραβάσεις και θα επιβάλλονται πρόστιμα, με στόχο τη μείωση των οδικών συγκρούσεων.

Η σχετική νομοθεσία εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής, αφού είχε προηγηθεί η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.

Η σύμβαση που έχει υπογραφεί αφορά τη Μελέτη, Εγκατάσταση, Λειτουργία και Συντήρηση του Συστήματος Φωτοεπισήμανσης και περιλαμβάνει ενενήντα σταθερές κάμερες σε τριάντα τοποθεσίες παγκύπρια για την κάλυψη μελανών σημείων του οδικού δικτύου.

Επίσης περιλαμβάνονται και είκοσι κινητές κάμερες για τον έλεγχο τροχαίων παραβάσεων ταχύτητας, για τις οποίες η Αστυνομία θα καθορίζει τη θέση και ώρες λειτουργίας σε καθημερινή βάση.

Οι κάμερες θα ανιχνεύουν παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της γραμμής στάσης.

Με την ανίχνευση και καταγραφή των πιο πάνω, θα μπορούν επιπρόσθετα να εντοπίζονται και τα ακόλουθα αυτόδηλα αδικήματα: χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μη χρήση της ζώνης ασφαλείας από οδηγούς οχημάτων και μη χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές.

Οι παρανομούντες θα λαμβάνουν το εξώδικο πρόστιμο με συστημένη επιστολή και συγκεκριμένο κωδικό με τον οποίο θα έχουν πρόσβαση σε φωτογραφία που θα απεικονίζει την παρανομία που διέπραξαν.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, ως ακολούθως: Πιλοτική φάση, η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων (4) κινητών καμερών και λειτουργία τεσσάρων σταθερών καμερών. Στη συγκεκριμένη φάση συμπεριλαμβάνεται και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη λειτουργία του κέντρου επεξεργασίας παραβάσεων.

  • Πρώτη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία ακόμη 16 κινητών μονάδων καμερών και ακόμα 20 σταθερών.
  • Δεύτερη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση των υπόλοιπων 66 σταθερών καμερών.

Από σήμερα ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος για περίοδο μέχρι και τρεις μήνες.

Οι εργασίες εγκατάστασης για την Πρώτη και Δεύτερη Φάση όπου θα παραδοθούν και θα εγκατασταθούν όλες οι κάμερες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2022 και τον Ιούνιο του 2023 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη σύμβαση ο ανάδοχος θα συντηρεί και λειτουργεί το σύστημα κάτω από την εποπτεία της Αστυνομίας για πέντε χρόνια.

Σημειώνεται ότι τις πρώτες 30 ημέρες λειτουργίας του συστήματος δεν θα εκδίδονται εξώδικα αλλά θα αποστέλλονται στους παραβάτες προειδοποιητικές επιστολές.

Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος ανέρχεται στα 8 εκ. ευρώ και το κόστος λειτουργίας για πέντε χρόνια υπολογίζεται στα 35 εκ. ευρώ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Η Αίγυπτος επικύρωσε τη συμφωνία με την Κύπρο για αποφυγή της διπλής φορολογίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: