Ρωσία : Απλή αναδημοσίευση σε καθιστά “ξένο πράκτορα” – Θύμα διακεκριμένος ακτιβιστής

FILE PHOTO Ο βραβευθείς με το Νόμπελ Ειρήνης Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ H εφημερίδα του Νόβαγια Γκαζέτα αφού λογοκρίθηκε έκλεισε EPA/MAXIM SHIPENKOV




Ο διακεκριμένος Ρώσος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λεβ Πανομαριόφ κατηγορείται για αναδημοσίευση (repost) με την οποία συνεχάρη τον βραβευθέντα με Νόμπελ Ειρήνης, διευθυντή της εφημερίδας Novaya Gazeta, Ντμίτρι Μουράτοφ.

Οι αρχές συνέταξαν έκθεση σύμφωνα με την οποία παραβίασε σειρά κανονισμών (του Κώδικα Διοικητικών Αδικημάτων) που αφορούν στην (υποχρεωτική) σήμανση «ξένος πράκτορας», δήλωσε ο ίδιος στην Novaya Gazeta.

Στην έκθεση ως παραβιάσεις αναφέρονται αναδημοσιεύσεις ξένων δημοσιεύσεων στα Facebook,Twitter και Instagram. Μεταξύ αυτών, όπως επισημαίνει ο ιστότοπος Sota, υπάρχει αναδημοσίευση συγχαρητηρίων για τον διευθυντή της Novaya Gazeta Ντμίτρι Μουράτοφ για το Νόμπελ Ειρήνης με σχόλιο του ίδιου του Πανομαριόφ: «Συγχαρητήρια». Στο κείμενο της έκθεσης αναφέρεται ότι ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων διέδωσε είδηση χωρίς την σήμανση «ξένος πράκτορας».

Πρόκειται για μια από τις πρώτες περιπτώσεις εφαρμογής των διοικητικών κανόνων περί «ξένων πρακτόρων».

Ο ίδιος ο Λεβ Πανομαριόφ δήλωσε στον Sota ότι η πρακτική αυτή αποσκοπεί στο να μην μπορεί ο ίδιος να δημοσιεύει τίποτα εξ ονόματος του και προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τον Μάρτιο ο Λεβ Πανομαριοφ είχε ανακοινώσει την κατάργηση της οργάνωσης «Για τα δικαιώματα του ανθρώπου» εξαιτίας της σκλήρυνσης της νομοθεσίας για τους «ξένους πράκτορες».

Νωρίτερα οι αρχές συνέταξαν ανάλογη έκθεση σε βάρος του προέδρου της κοινωνικής οργάνωσης «Γιακουτία – Η δική μας άποψη», Στεπάν Πετρόφ, αλλά οι κατηγορίες θα καταστούν σαφείς όπως επισημαίνει η Novaya Gazeta, αφότου ο ίδιος ενημερωθεί για το περιεχόμενο της έκθεσης. Ο Πετρόφ απειλείται με πρόστιμο 10.000 ρουβλίων (120 ευρώ).

Με πληροφορίες από Novaya Gazeta μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μ.ΜΕΝ”
Ελλάδα Αθήνα 

Διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν συγκαλεί ο Ντράγκι: Στο επίκεντρο τα δικαιώματα των γυναικών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: