Προς νέα σύγκρουση Λευκού Οίκου και Ομογένειας για τα “μάτια” του Ερντογάν και για τα F-16: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία Jill Biden αποβιβάζονται από το Marine One, στο Λευκό Οίκο. EPA, Oliver Contreras, POOL




Ξεκίνησε μία μαζική προσπάθεια εναντίον του αιτήματος της Τουρκίας για την αγορά 40 ολοκαίνουργιων F-16 και την ανανέωση άλλων 80 μαχητικών, που είχε αγοράσει παλαιότερα. Όσοι παρακολουθήσαμε την πορεία των ακτιβιστών της Ομογένειας τα ρτελευταία χρόνια, η νέα εκστρατεία θυμίζει την προηγούμενη:

Όταν οι ομογενείς μας σταμάτησαν την πώληση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία και όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις εναντίον της κατοχικής δυναμης για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Οι ακτιβιστές του HALC (Hellenic Leaders) συνεργάζονται με εβραϊκές, αρμενικές, κουρδικές, ινδικές και χριστιανικές οργανώσεις, και ήδη αυτή η συνεργασία έφερε τα πρώτα αποτελέσματα.

Ομάδα Αμερικανών βουλευτών έστειλαν τις πρώτες επιστολές στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, από τον οποίο απαιτούν να τερματίσει κάθε διαπραγμάτευση για την ενίσχυση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με δεδομένες τις κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA -γράφουν οι βουλευτές- που ήδη έχουν επιβληθεί, αναμένουμε ότι μια τέτοια πώληση θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μόνο με τεχνάσματα- για παράδειγμα, προσπαθώντας να πουληθούν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη σε μια οντότητα διαφορετική από την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία, η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων.

  • Από την παράγραφο αυτή καταλαβαίνει ο καθένας ότι το αίτημα για την αγορά και την αναβάθμιση των F-16, έγινε από εταιρεία μαϊμού και όχι από την κρατική εταιρεία η οποία ΔΕΝ μπορεί να αγοράσει αμερικανικό πολεμικό υλικό.

Οι βουλευτές είναι απόλυτοι και προειδοποιούν τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και για τις συνέπειες, καθώς του αναφέρουν ότι θα φροντίσουν να σταματήσουν με νόμο του κράτους αυτήν την αγοραπωλησία.

Θεωρούμε, σημειώνουν οι βουλευτές Πάππας, Μαλόνι και Μπιλιράκης, ότι τέτοιες απόπειρες αποτελούν μια λανθασμένη καταστρατήγηση της πρόθεσης του Κογκρέσου και θα εξετάσουμε πρόσθετη νομοθεσία για τον περιορισμό αυτής της αγοράς, εάν η κυβέρνηση επιμείνει να αγνοήσει την πρόθεση του Κογκρέσου”.

Οι βουλευτές θυμίζουν στον κ. Μπλίνκεν ότι λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επιβολή των κυρώσεων CAATSA, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι δεν έχει πρόθεση να συμμορφωθεί με το αμερικανικό δίκαιο ή να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες συνθήκες που οδήγησαν στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και το πάγωμα στις αγορές αμερικανικών όπλων από το Κογκρέσο.

Πράγματι, αναφέρουν, μόλις τον περασμένο μήνα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την πρόθεσή του να αγοράσει ακόμα ένα σύστημα S-400.

Είναι ακατανόητη η στάση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, που δεν ξεκαθαρίζει αυτό το σοβαρό θέμα, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται το Κογκρέσο και οι ακτιβιστές να δράσουν για να σταματήσουν την αγοραπωλησία των F-16.

  • Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε, βέβαια, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει (ακόμα) καμία χρηματοδοτική προσφορά για τα τουρκικά F-16, αλλά φαίνεται ότι συζητούν το θέμα. Και συζητώντας το θέμα η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν παραβιάζει τους αμερικανικούς νόμους.

Διότι, όπως αποδεικνύεται και από την επιστολή, οι Αμερικανοί -με βάση τους νόμους πιυ ψηφίσστηκαν- δεν δικαιούνται να πουλήσουν στρατιωτικό υλικό στον Ερντογάν. Εκτός εάν παρανομήσουν.

Το παιγνίδι θα είναι σκληρό, δύσκολο, αλλά θα κερδηθεί. Άλλωστε, ποιος πίστευε ότι θα ζούσαμε τη μέρα που η Αμερική θα επέβαλλε κυρώσεις στην Τουρκία; Ή θα ακύρωνε την αγορά των μαχητικών F-35;

  • ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ:

Το Eφετείο στη Νέα Υόρκη απέρριψε την προσφυγή της τουρκικής τράπεζας, Halkbank που ζητούσε να απορριφθούν οι κατηγορίες σε βάρος της, για την αποδεδειγμένη παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο εισαγγελέας κατηγορεί την τουρκική τράπεζα ότι μετέτρεπε σε χρυσό και κατόπιν σε μετρητά τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Στη συνέχεια εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά αποστολής τροφίμων για να δικαιολογήσει τη μεταφορά των εσόδων από τις πωλήσεις του πετρελαίου στο Ιράν.

Εάν καταδικαστεί η HalkBank -κάτι που αναμένεται- θα τιμωρηθεί με πρόστιμο πολλών δισεκατομμυρίωνδολαρίων. Το ποσό που ακούγεται στους διακστικούς κύκλους είναι τεράστιο. Αλλά, και η απάτη της τουρκικής τράπεζας ήταν 100 φορές πιο τεράστια…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Μα είναι δυνατόν να παρακαλάνε 50 γερουσιαστές και 182 βουλευτές για να πάει ο Πατριάρχης στο Λευκό Οίκο: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: