Πώς το Πολεμικό Ναυτικό «καθαρίζει» τις παγίδες του βυθού στις θαλάσσιες ζώνες και τη νησιωτική Ελλάδα

File photo Το ναρκοθηρευτικό “Ευρώπη” είναι από τα νεότερα του στόλου που αποκτήθηκε τον Αύγουστο του 2000. Η ενεργός δράση του ωστόσο είχε ξεκινήσει το 1986 όταν είχε ενταχθεί στον Βρετανικό στόλο στην 2η Μοίρα ναρκοθηρευτικών. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

«Θα προηγηθούν τα έξι ναρκοθηρευτικά κλάσης Alkmaar και έπονται οι φρεγάτες τύπου M, αν και οι συζητήσεις με την Ολλανδική πλευρά έχουν κι ένα πλάνο- πακέτο για όλα πριν το 2025», αυτό σημειώνουν κύκλοι του ναυτικού Επιτελείου, οι οποίοι έχουν ξεχωρίσει για τις σωστές κινήσεις που κάνουν ώστε και τα επόμενα χρόνια να υπάρχει ισχυρό Πολεμικού Ναυτικού.

Και μάλιστα η ενίσχυση αυτή με τα ναρκοθηρευτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πέραν της ιδιαίτερης οικονομικής προσφοράς από τους Ολλανδούς, φέρνει στο Πολεμικό Ναυτικό τη ζητούμενη οικονομία κλίμακος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εξέλιξη αυτή φέρεται να αιφνιδίασε και πάλι, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και το ναυτικό Επιτελείο είχαν κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό τη συνάντηση των δυο ανδρών αλλά και τις αποφάσεις που ήδη είχαν ληφθεί στη Λ. Μεσογείων, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Πριν από λίγες ημέρες (24/10) η σελίδας μας είχε γράψει στο ρεπορτάζ της με τίτλο «Το καλύτερο, εχθρός του καλού: Και οι Ολλανδικές φρεγάτες «Μ» στο τραπέζι ως συμπλήρωμα των Belh@ra» και η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων μετά από τρεις μέρες «κλείδωσε» το δυο σε ένα, δηλαδή το Ελληνικό ενδιαφέρον για τα έξι ναρκοθηρευτικά και τις δυο φρεγάτες «Μ» του Ολλανδικού Ναυτικού.

Το επίσημο ενημερωτικό της ΓΔΑΕΕ γράφει χαρακτηριστικά:

«Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλες η τακτική συνεδρίαση των διευθυντών εξοπλισμών του ΝΑΤΟ (CNAD) όπου συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, Αντιναύαρχος (εα) Αριστείδης Αλεξόπουλος. Στο περιθώριο της σύσκεψης υπογράφηκε μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ και του Ολλανδού ομολόγου του, Αντιναύαρχου Arie Jan de Waard, δήλωση προθέσεων (Letter of Intent) για πιθανή πρόσκτηση από το ΠΝ 2 φρεγατών τύπου Μ και 6 ναρκοθηρευτικών. Στη συνέχεια, στις 28 Οκτωβρίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ συμμετείχε στην Άτυπη Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας».

Το ταξίδι που είχε κάνει το κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού για να πραγματοποιήσει αυτοψία στις δυο Ολλανδικές φρεγάτες Karel Doorman ή αλλιώς «Μ», τους περασμένους μήνες ήταν ευκαιρία οι Ολλανδοί να παρουσιάσουν και τα ναρκοθηρευτικά, έναν τύπο πλοίου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Αιγαίο. Οι Επιτελείς που έκαναν την αυτοψία, στις αναφορές τους προς το ναυτικό έγραψαν ότι πρόκειται για πλοία σε εξαιρετική κατάσταση και πως με αυτά λύνεται το πρόβλημα του δραματικού κενού που υπάρχει σήμερα.

Απάντηση του ΠΝ στις Τουρκικές νάρκες

Και μάλιστα η επιδίωξη του Πολεμικού Ναυτικού αυτή τη στιγμή, με την προσπάθεια απόκτησης των έξι ναρκαλιευτικών από τους Ολλανδούς, είναι να διατηρήσει καθαρές τις θαλάσσιες ζώνες και περιοχές στη νησιωτική Ελλάδα. Οι πληροφορίες που υπάρχουν ακόμη κι από ανοιχτές πηγές είναι πως η Τουρκία διαθέτει ικανό αριθμό ναρκών θαλάσσης με τις οποίες δύναται να κάνει αποκλεισμό περιοχών, ενώ αυτές χάρις στην τεχνολογία μπορεί να τις απορρίψει στην θάλασσα ακόμη και με Μη Επανδρωμένα μέσα.

Τα έξι ναρκοθηρευτικά κλάσης Alkmaar πέραν της αλιείας ναρκών έχουν συστήματα υποβρύχιου ελέγχου (ROV) με τα οποία γίνεται το «κυνήγι» των ναρκών βυθού. Παράλληλα το ναυτικό αφήνει πίσω του την πολυτυπία των ναρκοθηρευτικών τύπου Hunt και των παλαιότερων Αμερικανικών Osprey. Η ανάγκη γι’ αυτά τα πλοία ήταν επιτακτική καιρό τώρα αν σκεφτεί κανείς και την απώλεια του Καλλιστώ έξω από το λιμάνι του Πειραιά, γεγονός που είχε αφήσει με τρία ναρκοθηρευτικά τον στόλο.

Το θέμα των φρεγατών Karel Doorman είναι το δεύτερο κομμάτι της Ελληνοολλανδικής διαπραγμάτευσης, με την Ελληνική πλευρά να επιχειρεί το «κλείδωμα» ενός πακέτου που αφορά ναρκοθηρευτικά και τις δυο φρεγάτες Μ. Από την άλλη πλευρά, των Ολλανδών, υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που έχουν να κάνουν με τη δύναμη του ναυτικού τους. Εφόσον αποκτήσουν σύντομα νέα φρεγάτα θα μπορούν ν’ αποδεσμεύσουν την παλαιότερη και αξιόπιστη Μ. Το αν αυτό θα γίνει τελικά μαζί με τα «ναρκάλια» θα φανεί από τις αποφάσεις των Ολλανδών οι οποίοι μάλλον δεν θέλουν να χάσουν κι αυτή την ευκαιρία, μετά τη νικηφόρα ναυμαχία των Belh@ra.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο «Οξύθυμος» και η «Οχιά»: H ιστορική συνέχεια της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα από αεροπλάνα και συμμαχίες (Video- photos)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: