Παρηγοριά στον άρρωστο το τηλεφώνημα Όστιν – Ακάρ: Συζήτησαν… γενικώς για τους αμυντικούς δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας

File photo Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. EPA/STEPHANIE LECOCQ μέσω ΚΥΠΕ




Με την Άγκυρα να ελπίζει σε εξομάλυνση και τους Αμερικανούς να αρκούνται σε γενικά ευχολόγια συνεχίζεται η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, μετά τη βούληση Ερντογάν να απελάσει 10 πρέσβεις δυτικών χωρών κατηγορώντας τους για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αλλά και την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από μέρους της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν ελπίζει να μην περιμένει αδίκως συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την επόμενη βδομάδα στη Γλασκώβη, στο περιθώριο της Συνόδου για το Κλίμα, ωστόσο η αμερικανική πλευρά δίνει λίγα… ψίχουλα αισιοδοξίας στην Άγκυρα με γενικές τοποθετήσεις, που απέχουν από τη λύση στη διένεξη των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ «για να συζητήσουν τον κοινό μας στόχο για την ενίσχυση των μακροχρόνιων αμυντικών δεσμών μας», αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός επιβεβαίωσε εκ νέου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τις ανάγκες για τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Τουρκίας.

Ως παρηγοριά στον άρρωστο, ο κ. Λόιντ ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία για τη φιλοξενία μιας ομάδας του Υπουργείου Άμυνας στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις επίλυσης διαφορών για την αντιμετώπιση εκκρεμών ζητημάτων που προέκυψαν από την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, το οποίο οριστικοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Ερντογάν ευελπιστεί ωστόσο ότι αντί των F-35 οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στην Τουρκία μαχητικά F-16 και πακέτα εκσυγχρονισμού αυτών που έχει ήδη στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας της, βρίσκοντας όμως απέναντί του αμερικανούς κοινοβουλευτικούς που αντιδρούν.

Πηγή: Hellas Journal

Θα μείνει με την ελπίδα ο Ερντογάν ή θα τον “σώσει” ο Μπάιντεν: Λέει ότι θα συναντηθούν κατ’ ιδίαν στη Γλασκόβη!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: