ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Η Τουρκία ζητά να αγοράσει αμερικανικά F-16… Το Κογκρέσο, με πρώτο τον Μενέντεζ, απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν

Αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο σε επίδειξη. Η Τουρκία θα ήθελε να αποκτήσει 40 καινούργια F-16. Φωτογραφία via F-16 Viper Demonstration Team, @ViperDemoTeam




Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και τον εκσυγχρονισμό σχεδόν 80 των υφιστάμενων πολεμικών αεροσκαφών της, ίδιου μοντέλου.

Η σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ προσπαθεί να εκσυγχρονίσει την Πολεμική Αεροπορία της, μετά από την απόρριψη της αγοράς των αεροσκαφών F-35, ανέφεραν πηγές εξοικειωμένες με το θέμα στο πρακτορείο Reuters.

Την είδηση είχε γράψει πρώτη η ελληνική ιστοσελίδα Defence Point και το θέμα είχε αναδείξει περαιτέρω η ιστοσελίδα μας Hellas Journal και το κανάλι OPEN.

Η όποια συμφωνία, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρέπει να περάσει τη διαδικασία της διεύθυνσης Στρατιωτικών Πωλήσεων για ξένες χώρες (Foreign Military Sales), η οποία υπόκειται σε έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς και από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την πώληση των μαχητικών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε σχετικά:

Η Επιτροπή έχει δικαιοδοσία για τις πωλήσεις όπλων και δεν βλέπω πωλήσεις όπλων στην Τουρκία εκτός εάν υπάρξει μια δραματική αλλαγή στις πωλήσεις των S-400 και στην αγορά περισσότερων. Σίγουρα δεν είναι πρόσκληση για την εξεύρεση δρόμου για τις πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ.

“Ως θέμα πολιτικής, το υπουργείο δεν επιβεβαιώνει ή σχολιάζει τις προτεινόμενες πωλήσεις ή μεταφορές αμυντικών συστημάτων, έως ότου αυτές κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο”, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει, όταν ρωτήθηκε από το Reuters.

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά F-35, επίσης κατασκευασμένα από την Lockheed Martin Corp, αλλά αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα το 2019 όταν απέκτησε ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400.

Το αίτημα για τα αεροσκάφη F-16 πιθανότατα θα δυσκολευτεί να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου η συμπεριφορά προς την Τουρκία έχει οξυνθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αγοράς από την Άγκυρα των S-400 και της προβληματικής πορείας της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα προκάλεσε επίσης κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ουάσινγκτον έθεσε στη μαύρη λίστα τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της, Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους τρεις υπαλλήλους.

Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία να μην αγοράσει περαιτέρω ρωσικά όπλα. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να σκοπεύει να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα S-400 από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να εμβαθύνει τη ρήξη με την Ουάσινγκτον.

Υπάρχει διμερής υποστήριξη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για να ωθήσει τη κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Άγκυρα, κυρίως για την αγορά των ρωσικών όπλων και το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μπλόφα της Τουρκίας με τα 40 καινούργια F-16; Θα απορριφθεί το όποιο τουρκικό αίτημα; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: