Όργιο κινεζικών απειλών κατά Ταϊβάν και Δύσης: Μιλάνε για «Τρίτο Παγκόσμιο» τα κρατικά μέσα του Πεκίνου

File Photo: Το αμερικανό σκάφος Carl Vinson της Διοίκησης Ινδικού – Ειρηνικού. Η παρουσία αμερικανικών και βρετανικών πλοίων εξόργισε περαιτέρω το Πεκίνο. Photo By: Petty Officer 2nd Class Haydn Sm/U.S. Indo-Pacific Command




Σε όργιο απειλών με απειλές και προπαγάνδα από τα κρατικά ΜΜΕ αλλά και με μαζικές πτήσεις βαρύτατα οπλισμένων πολεμικών αεροσκαφών στον στενό εναέριο χώρο της αυτόνομης νήσου, επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα το Πεκίνο κατά της Ταϊβάν, στον απόηχο (και) της συμφωνίας AUKUS.

Κινεζικά κρατικά ενημέρωσης φθάνουν μάλιστα μέχρις του σημείου να προειδοποιούν ότι ο «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε
να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή» από την ώρα που δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη εστάλησαν στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Αρθρο στην κρατική εφημερίδα Global Times αναφέρει ότι η «συμπαιγνία» ΗΠΑ και Ταϊβάν είναι τόσο «θρασεία» που η κατάσταση «έχει σχεδόν χάσει κάθε περιθώριο ελιγμών, που βρίσκεται στα όρια μιας αντιπαράθεσης».

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι ο λαός της Κίνας είναι έτοιμος να υποστηρίξει τον ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν την Ταϊβάν, και προειδοποιείται το νησιωτικό έθνος να μην «παίζει με τη φωτιά».

Η Ταϊβάν έχει ήδη ζητήσει από την Κίνα και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να σταματήσουν τις «προληπτικές ενέργειες», ύστερα από την αποστολή περίπου 150 κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν από την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων 56 αεριωθούμενων αεροπλάνων τη Δευτέρα, σε μια κατακόρυφη αύξηση της επιθετικότητας.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν δεσμεύθηκε την Τρίτη να «κάνει ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει την Ταϊβάν από την εισβολή, καθώς ανέφερε ότι χωρίς τη βοήθεια των συμμάχων της χώρας ο «αυταρχισμός έχει το πάνω χέρι στη δημοκρατία».

Εν τω μεταξύ, εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν το βρετανικό πολεμικό HMS Queen Elizabeth να πλέει στη Θάλασσα των Φιλιππίνων σε κοινή άσκηση με δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα – το USS Ronald Reagan και το USS Carl Vinson – και το ιαπωνικό αντιτορπιλικό ελικοπτέρων JS Ise.

Η αρμάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης αρκετά πολεμικά πλοία από έξι διαφορετικές χώρες συνολικά, πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις το Σαββατοκύριακο στην περιοχή.

Οι πρόσφατες διελεύσεις μέσω των Στενών της Ταϊβάν από βρετανικά και αμερικανικά πλοία , σε συνδυασμό με το νέο αμυντικό σύμφωνο του AUKUS έχουν εξοργίσει το Πεκίνο και πυροδoτούν όλο και μεγαλύτερες επιδείξεις ισχός στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«H πτώση είναι αναπόφευκτη»

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαρακτηρίζει την κατάληψη της αυτοδιοικούμενης δημοκρατίας ως «αναπόφευκτη» και το Πεκίνο έχει εντείνει τις πιέσεις προς τον Πρόεδρο Τσάι από τότε που εξελέγη το 2016 με κεντρικό πρόγραμμά του την εντολή μιας «ανεξάρτητης» Ταϊβάν.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο πρόεδρος της Taiwan, Τσάι δηλώνει: «Θα πρέπει να θυμούνται ότι εάν πέσει η Ταϊβάν, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την περιφερειακή ειρήνη και το σύστημα δημοκρατικής συμμαχίας.

«Θα σηματοδοτούσε ότι στον σημερινό παγκόσμιο διαγωνισμό αξιών, ο αυταρχισμός έχει το πάνω χέρι επί της Δημοκρατίας».

Η Ταϊβάν ελπίζει σε ειρηνική συνύπαρξη με την Κίνα, πρόσθεσε , αλλά «εάν απειληθεί η δημοκρατία και ο τρόπος ζωής της, η Ταϊβάν θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

Η κυβέρνηση του Τσάι προέτρεψε τη Δευτέρα το Πεκίνο να σταματήσει τις «ανεύθυνες προκλητικές ενέργειες» μετά την παραβίαση της ζώνης αναγνώρισης της αεράμυνας από τα κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα.

Κλιμακώνοντας την προπαγανδιστική πίεση, ο συντάκτης των Global Times Hu Xijin τουίταρε πρόσφατα ότι είναι «θέμα χρόνου να πέσουν οι αυτονομιστικές αρχές της Ταϊβάν» – περιγράφοντας την επίδειξη δύναμης του Σαββατοκύριακου ως «στρατιωτική παρέλαση» για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας της Κίνας την 1η Οκτωβρίου.

Δεν είναι παρέλαση, αλλά πραγματική μάχη

Κύριο άρθρο στην ίδια εφημερίδα προσέθετε συνέχεια ότι – σε αντίθεση με τη «φρουρά της τιμής» στις παραδοσιακές παρελάσεις – τα αεροπλάνα που πέταξαν προς την Ταϊβάν το Σαββατοκύριακο συνιστούν «μαχητικές δυνάμεις που στοχεύουν σε πραγματική μάχη».

«Η αύξηση του αριθμού των αεροσκαφών έδειξε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας PLA», ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Είναι μια σαφής και αδιαμφισβήτητη δήλωση της κυριαρχίας της Κίνας στο νησί».

Και το άρθρο κατέληγε: «Οι επιχειρήσεις έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξοικειώσουν τους πιλότους με τις «συνθήκες του πεδίου μάχης», ώστε «μόλις δοθεί η εντολή για επίθεση» να είναι σε θέση να πολεμήσουν σαν «έμπειροι βετεράνοι».

Η Κίνα πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά «αποστολές» στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν από τις αρχές του έτους, δήλωσε η κυβέρνηση του νησιού, αν και οι περισσότερες περιελάμβαναν μόνο ένα αεροσκάφος.

Μπαράζ παραβιάσεων

Αλλά αυτό άλλαξε δραματικά το Σαββατοκύριακο, με 38 αεροπλάνα να πετούν στη «ζώνη αναγνώρισης της αεράμυνας» την Παρασκευή.

Ομως στις πρόσφατες πτήσεις, τα αεροπλάνα πετούσαν σε δύο διαφορετικές συστοιχίες, η πρώτη εκ των οποίων περιελάμβανε 25 αεροσκάφη και πετούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας ακολουθούμενη από 19 αεροσκάφη που πετούσαν τη νύχτα.

Το Σάββατο, άλλα 39 αεροσκάφη πέταξαν σε δύο διαφορετικές θέσεις. Την Κυριακή, άλλα 16 αεροπλάνα πέταξαν κοντά στο νησί με μία μόνο εισβολή.

Τα στοιχεία παρακολούθησης πτήσεων που δημοσιεύθηκαν από την Ταϊβάν δείχνουν ότι η τελευταία αποστολή περιελάμβανε συνολικά 36 μαχητικά αεροσκάφη – 34 J-16 και δύο ρωσικής κατασκευάζοντας Su-30.

Συνοδεύονταν από 12 πυρηνικά βομβαρδιστικά H-6, δύο πολεμικά αεροσκάφη κατστροφής υποβρυχίων Y-8 και δύο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου KJ-500.

Όλα πέταξαν σε μικρή απόσταση στον εναέριο χώρο μεταξύ της ηπειρωτικής Ταϊβάν και του νησιού Pratas που ελέγχεται από την Ταϊβάν.

Ο εναέριος χώρος της Ταϊβάν (ADIZ) είναι μια ζώνη στην οποία απαιτεί από όλα τα ξένα αεροσκάφη να αυτοπροσδιορίζονται και να δηλώνουν τις προθέσεις τους. Είναι διαφορετικός από τον κυρίαρχο εναέριο χώρο του νησιού, ο οποίος εκτείνεται σε μικρότερη περιοχή 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές του.

Οι εντάσεις γύρω από το νησί είναι βεβαίως μακροχρόνιες, αλλά αυξήθηκαν δραματικά το 2019, όταν ο πρόεδρος Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε να «επανενώσει» τα νησιά, επιφυλασσόμενος να ασκήσει και χρήση βίας, εάν χρειαστεί.

Με πληροφορίες από DailyMail

Αντιμέτωπος με παραπομπή σε δίκη ο πρόεδρος της Χιλής Πινέιρα μετά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: