Ο «Οξύθυμος» και η «Οχιά»: H ιστορική συνέχεια της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα από αεροπλάνα και συμμαχίες (Video- photos)

Το καταδιωκτικό Spitfire της 335 Μοίρας ενώ συνοδεύεται τιμητικά από το υπερσύγχρονο F-16 της ίδιας πολεμικής Μοίρας, 335 “Τίγρης” κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Ήταν η “παρθενική” πτήση για το Supermarine Spitfire MJ755 μετά την επαναφορά του σε πτήσιμη κατάσταση μετά τις προσπάθειες που έκανε το ίδρυμα “Ίκαρος”. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Από τον «οξύθυμο» (spitfire)…στην «οχιά» (viper), ένας αεροπορικός σχηματισμός που είδαν όλοι όσοι ήταν στην Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη και αναδεικνύει την ιστορική συνέχεια της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία επέλεγε τα καλύτερα όπλα κάθε εποχής για να επιτυγχάνει την αεροπορική υπεροχή.

Μετά από 68 χρόνια ο κινητήρας Merlin ή αλλιώς ο ήχος της νίκης, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι αεροπόροι και μηχανικοί που υπηρετούσαν το Spitfire, ταξίδεψε τους θεατές μέσα από δυο διελεύσεις στην εποχή του 1940. Ο Νο2 του σχηματισμού, το διθέσιο F-16 Block 52 Advanced της 335 Μοίρας «Τίγρης», δηλαδή της πολεμικής μοίρας που δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία της και πέταξε στη Μ. Ανατολή με τον «οξύθυμο», αντικατοπτρίζει το παρόν και το μέλλον της ραχοκοκαλιάς του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς 84 F-16- με πρώτα τα Advanced -έως και το 2027 θα έχουν μετατραπεί σε Viper.

Και μπορεί η καρδιά του Spitfire να χτύπησε ξανά χάρις τις προσπάθειες του ιδρύματος «Ίκαρος» αλλά το δηλητήριο της «οχιάς» που πρέπει να περάσει σε 84 F-16, είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Το Αεροπορικό Επιτελείο έχει κινηθεί πάνω σε άξονες με σκοπό την όσο γίνεται πιο σύντομη επίτευξη της αεροπορικής υπεροχής στην περιοχή, την στιγμή μάλιστα που οι προσπάθειες αναβάθμισης της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας έχουν πέσει προς το παρόν στο κενό. Το μέλλον δείχνει από τώρα ότι την αλλαγή δόγματος της Πολεμικής Αεροπορίας, τα νέα όπλα που πρόκειται να «κουμπώσουν» στους φορείς των Viper, τα ηλεκτρονικά των αεροσκαφών και τα νέα μαχητικά Rafale F3R αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα, ενώ έπεται και συνέχεια…

Από το Spitfire στο Viper και από το FIR Αθηνών…παντού

Όπως το Spitfire στα χέρια Ελλήνων και Συμμάχων ήταν ο τρόμος των Γερμανών έτσι στις μέρες μας οι air to air μάχες κερδίζονται εντός του FIR Αθηνών από τα φτερά που φέρουν τον γαλάζιο και λευκό κύκλο ή αλλιώς το γαλανόλευκο «μάτι».

Αυτό ακριβώς έχουν διαπιστώσει όχι μόνο οι εισβολείς στον Ελληνικό εναέριο χώρο αλλά και οι σύμμαχοι οι οποίοι ζητούν όλο και περισσότεροι να βρίσκονται εντός του FIR Αθηνών για να εκπαιδεύονται με τα «γεράκια» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Μάλιστα οι προσκλήσεις για τα «μπλε φτερά» σε διασυμμαχικές ασκήσεις έρχονται στο Επιτελείο η μια πίσω από την άλλη κι αυτό είναι όχι μόνο μια αναγνώριση των προσπαθειών της διαρκούς εκπαίδευσης, αλλά αποτελεί και παρακαταθήκη γεωστρατηγικών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή κι όχι μόνο.

  • Μια από πολύ πρόσφατες εικόνες που αναδεικνύει αυτή ακριβώς την αναγνώριση έρχεται από το Ισραήλ όπου η 336 Μοίρα «Όλυμπος», που πετούσε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι εκείνη με Spitfire στη Μ. Ανατολή, είναι και πάλι εκεί λαμβάνοντας μέρος στην μεγαλύτερη και πιο δύσκολη άσκηση στη Μεσόγειο, την «Blue Flag».

Κι εκεί τα Ελληνικά Advanced στάθηκαν δίπλα και απέναντι από το δικό τους μέλλον, δηλαδή τα Γαλλικά Rafale αλλά και τα F-35, των Ισραηλινών και των Ιταλών.

Εικόνα με σχηματισμό F-16 της 336 Μοίρας πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα κατά τη διάρκεια της άσκησης Blue Flag. Πηγή: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, με τα Ελληνικά φτερά της 336 Μοίρας να ίπτανται πάνω από την Ερυθρά θάλασσα.

Παράλληλα «τ’ αστέρια» του Ελληνικού ουρανού, της 343 Μοίρας βρίσκονται στον Ατλαντικό, στα Κανάρια νησιά της Ισπανίας, στην άσκηση Ocean Sky.

Η Αθήνα χτίζει διαρκώς νέες συμμαχίες ενισχύοντας σημαντικά την γεωπολιτική της θέση κι αυτό όπως επισημαίνουν κύκλοι του αεροπορικού Επιτελείου θα φανεί και στον προσεχή «Ηνίοχο»….

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Η “ανάσταση” του στόλου των C-130 θα έρθει από Πορτογαλία και Ισραήλ: Δύσκολο εγχείρημα με πολλές παραμέτρους…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: