Ο Ερντογάν θα “τεστάρει” τα νερά στην κυπριακή ΑΟΖ απέναντι σε ΗΠΑ (ExxonMobil) και Γαλλία (Total): Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον τέως αντιπρόεδρο Οκτάι και τους υπουργούς Ενέργειας, Άμυνας και Εξωτερικών στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, όσο και ο ομόλογός του της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ασχολούνται το τελευταίο διάστημα με τις νέες, και πιο στοχευμένες, προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ διότι γνωρίζουν το σχέδιο της κατοχικής δύναμης:

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα ενοχλήσει και θα προκαλέσει από το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο και θα τεστάρει τα νερά για να δει βασικά τις αντιδράσεις της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένας δεύτερος στόχος που θέλει να πετύχει με τις προκλήσεις ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, είναι να απαξιώσει τις συμμαχίες που πέτυχε η Αθήνα με το Παρίσι και την Ουάσιγκτον.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανησυχία στην αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά και στις ανύπαρκτες Βρυξέλλες είναι πλέον στο κατακόρυφο -ιδιαίτερα των Αμερικανών- διότι δεν θέλουν μία κρίση στη Μεσόγειο τη στιγμή που ξεκίνησαν οι πρώτες αψιμαχίες με την Κίνα. Η επιθετικότητα του Πεκίνου εναντίον της Ταϊβάν δεν θα μείνει αναπάντητη λένε στην Ουάσιγκτον.

Τόσο ο κ. Δένδιας, όσο και ο κ. Χριστοδουλίδης ο οποίος συνομίλησε με τη νέα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, υπογράμμισαν ότι ιδιαίτερα η Ευρώπη θα χάσει το παιγνίδι της ενέργειας, εάν δεν αντισταθεί πραγματικά στην Τουρκία.

Διακινείται η πολύ σοβαρή πληροφορία ότι η Τουρκία εμποδίζει τις έρευνες του Nautical Geo για να εξυπηρετήσει τη Ρωσία. Εάν δεν προχωρήσουν οι γεωτρήσεις η Ευρώπη θα χάσει την ευκαιρία να απαγκιστρωθεί από τη Μόσχα στα θέματα της ενέργειας. Τονίστηκε σε όλες τις επαφές ότι οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι Ρώσοι.

Τα ίδια και χειρότερα λένε στους Αμερικανούς οι Ισραηλινοί και οι Αιγύπτιοι.

Είναι θετικό βέβαιο, ότι ανέλαβε τα θέματα της ενέργειας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Άμος Χόκσταϊν, ο οποίος λέγεται πως ήταν ο άνθρωπος που έφερε κοντά το Κάιρο και την Ιερουσαλήμ, το Κάιρο και τη Λευκωσία, στα θέματα της ενέργειας.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εθνικό ενδιαφέρον για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς μία από τις εταιρείες που κατέχει οικόπεδα είναι η ExxonMobil.

Να θυμίσουμε ότι όταν η αμερικανική εταιρεία ερευνούσε στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία δεν τόλμησε να ενοχλήσει το γεωτρύπανο και τα πλοία που το συνόδευαν. Όμως, αντίθετα, δεν επέτρεψε στην ιταλική ΕΝΙ να προχωρήσει στις δικές της έρευνες.

Τον Νοέμβριο κατεβαίνει στην ΑΟΖ της Κύπρου πρώτα η Exxon Mobil για τη δική τους επιβεβαιωτική γεώτρηση, όπως αποκάλυψε ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο. Και θα ακολουθήσει η γαλλική TOTAL μαζί με την ΕΝΙ αυτή τη φορά.

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τους Αμερικανούς και με τους Γάλλους.

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας μία λάθος κίνηση της Τουρκίας θα μπορούσε να ανάψει το φυτίλι στην ανατολική Μεσόγειο.

Ουδείς γνωρίζει τι θα πράξουν οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι, εάν προκληθούν. Οι τουρκικές παρενοχλήσεις των γεωτρύπανων της ExxonMobil και της TOTAL, θα αποδειχθούν ως γεγονός. Έχω συναντήσει αναλυτές που είναι βέβαιοι ότι οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι θα αντιδράσουν… Λογικό. Αλλά

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Ο Δένδιας μίλησε με τον Μπλίνκεν για τις νέες φρεγάτες και τα F-35: Εξοπλισμοί λόγω της Τουρκίας… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: