Ο Δένδιας μίλησε με τον Μπλίνκεν για τις νέες φρεγάτες και τα F-35: Εξοπλισμοί λόγω της Τουρκίας… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

FILE PHOTO: Oι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδας, Άντονι Μπλίνκεν και Νίκος Δένδιας, συνυπογράφουν την αμυντική συμφωνία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Department photo by Freddie Everett




Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, στην Ουάσιγκτον έδωσε την ευκαιρία για συζητήσεις και για τους εξοπλισμούς που έχει ανάγκη η χώρα. Τις συζητήσεις, που ξεκίνησε ο κ. Δένδιας θα συνεχίσει ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στη δική του επίσκεψη.

Στα σκαριά είναι και η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον δεν έχουμε νέα έξαρση της πανδημίας.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Στη συνάντηση του με τον κ. Μπλίνκεν, ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να του εξηγήσει πόσο απειλητική έχει καταστεί η Τουρκία και να του μιλήσει με αποδείξεις.

Και στο σημείο αυτό εξέφρασε το επίσημο, πλέον, ενδιαφέρον της Αθήνας για την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα κατασκευής της νέας αμερικανικής φρεγάτας και στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νέο σχέδιο νόμου του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ που δίνει -εάν ψηφιστεί- το δικαίωμα στην Ελλάδα να προχωρήσει -εφόσον το επιθυμεί- στην αγορά των F-35, με πιο εύκολες διαδικασίες από τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και από την Τουρκία, που είναι πλέον εκτός, λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400.

Τα επιχειρήματα του για τη συμφωνία με τη Γαλλία έγιναν δεκτά από την Ουάσιγκτον, καθώς αναγνωρίζεται και το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλιστεί απέναντι στην Τουρκία. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, οι συμφωνίες, όπως αυτή με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θωρακίζουν την Ελλάδα απέναντι σε μία πρωτοφανή επιθετικότητα.

Στη συνάντηση του κ. Δένδια και του κ. Μπλίνκεν, έγινε μία ανοικτή συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά. Επιβεβαιώθηκε πάνω απ’ όλα ότι η στρατιωτική και διπλωματική συνεργασία είναι απόλυτη και θα επεκταθεί.

Τονίστηκε στον υπερθετικό βαθμό η τουρκική απειλή και η ανάγκη να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις.

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, λόγω των κακών σχέσεων της Ουάσιγκτον με τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι μειωμένη η αμερικανική επιρροή στον Τούρκο πρόεδρο.

Συμφωνήθηκε επίσης να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με τη συμμετοχή του Άντονι Μπλίνκεν. Είναι η γνωστή ως 3 συν ένας. Και αυτή τη φορά θα γίνει στην Ελλάδα. Οι Αμερικανοί περιμένουν τις λεπτομέρειες για να πραγματοποιηθεί αυτή η σημαντική συνάντηση που θα ασχοληθεί με την ενεργειακή ασφάλεια και γενικά την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειος.

Στόχος του κ. Δένδια είναι αυτή η τριμερής, οι τρεις συν ένας, να μετατραπεί σε τετραμερή.

Κατά τα άλλα, ξεκίνησε πάλι η τουρκική προπαγάνδα, μετά τα F-16, που θέλει δήθεν να αγοράσει, και για τα F-35. Ξεχνούν ότι τα F-35 έχουν συνδεθεί με τις κυρώσεις για τους ρωσικούς S-400.

Και επίσης ξεχνούν ότι η όποια αγορά των F-16 πρέπει να περάσει από το έντονα αντιτουρκικό Κογκρέσο. Και για να περάσει από το Κογκρέσο, πρέπει αυτό να δει τους S-400 να φεύγουν από την Τουρκία.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η συμφωνία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και της Ελλάδας και των ΗΠΑ: Η αγορά της “προστασίας”… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: