Ο Μπάιντεν θύμωσε με τον Ερντογάν για τους Κούρδους, αλλά τον καλύπτει για τα παιδιά-στρατιώτες: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, σε ομιλία του στο Λευκό Οίκο. EPA, SHAWN THEW




Συμβαίνουν περίεργα πράγματα στην Ουάσιγκτον. Ξαφνικά η κατοχική Τουρκία, που φαίνεται ότι έχει πλέον σοβαρές διαφωνίες και με τη Ρωσία, όχι μόνο με την Αμερική -όπως έγραψε η εφημερίδα Financial Times-, ζητά επίσημα να αγοράσει 40 ολοκαίνουργια μαχητικά F-16 και να αναβαθμίσει άλλα 80 μεταχειρισμένα.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επιτίθεται στην Τουρκία για τις στρατιωτικές παράνομες ενέργειές της στη βόρεια Συρία και την κατηγορεί ότι αποτελεί εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βαριές κουβέντες, που οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν μόνο για εχθρικές χώρες, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Ταυτόχρονα, ο Λευκός Οίκος ρίχνει στα μαλακά την Τουρκία και άλλα αυταρχικά καθεστώτα που χρησιμοποιούν παιδιά-στρατιώτες. Είναι και αυτή μία σοβαρή ενέργεια, διότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αντιδράσει με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο.

Σημειώνω ότι τoν Ιούλιο το Στέιτ Ντιπαρτμεντ, στην εκθεση του για την παράνομη διακίνηση ανθρώπωπων (Human Trafficking Report) είχε εντάξει την Τουρκία στην λίστα 15 χωρών που στρατολογούν και χρησιμοποιούν παιδιἀ στρατιὠτες. Επρόκειτο για την μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που έχει μπει ποτε σε τέτοιο κατάλογο.

Οπως είχε ανακοινωθεί τότε “οι κυβερνήσεις των χωρών που βρίσκονται στην λίστα θα βρεθούν αντιμέτωπες από την 1η Οκτωβρίου 2021 με περιοριστικά μέτρα σε βοήθεια για θέματα ασφάλειας και αδειοδότηση αμυντικού εξοπλισμού, εκτός και αν δοθεί προεδρικό καθεστώς εξαίρεσης (waiver)”.

Σήμερα με προεδρική απόφαση, μέσω διατάγματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαιρούν την Τουρκία, το Ιράκ, την Νιγηρία και το Πακιστάν επικαλούμενες “το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ”. Τρελά πράγματα…

Γιατί αποφάσισε ο Λευκός Οίκος να διασώσει τον Ερντογάν, ενώ τον θεωρεί επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής; Είναι το πιο βασικό ερώτημα των τελευταίων ημερών…

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, θα τολμούσα να ισχυριστώ ότι ομιλούμε περί αλλοπρόσαλλης κατάστασης. Και δείχνει ότι η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν είναι ένα …σκορπιοχώρι1

Διότι, υπάρχει και το Κογκρέσο, που πλέον διαθέτει ισχύ και επηρεάζει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Αμερικανού Προέδρου. Η Βουλή και η Γερουσία έχουν ταχθεί αναφανδόν εναντίον της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν..

Γνωρίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν αντιδράσεις από βουλευτές και γερουσιαστές, εάν επιβεβαιωθεί επίσημα ότι ελήφθη το αίτημα της Τουρκίας για την υπογραφή συμφωνίας που θα αφορά τα μαχητικά F-16.

Βέβαια, δεν είναι κάτι το τουρκικό αίτημα που εύκολα θα γίνει πραγματικότητα. Έχουν ψηφιστεί νόμοι που αφορούν την ενίσχυση της Τουρκίας με αμερικανικό στρατιωτικό υλικό.

Κατά την κατάθεση του νέου πρέσβη της Αμερικής στην Τουρκία, του Τζεφ Φλέικ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων ήταν ξεκάθαρος ως να γνώριζε τι θα ακολουθούσε.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε τα εξής -και είναι δεδομένη η επιτυχία του σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις που αφορούσαν την Τουρκία. Γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στα λόγια του:

Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε, έχει δικαιοδοσία για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Και δεν βλέπω πωλήσεις όπλων στην Τουρκία εκτός εάν υπάρξει μια δραματική αλλαγή στο θέμα της πώλησης  των S-400 και στην αγορά περισσότερων. Σίγουρα δεν είναι πρόσκληση για την εξεύρεση δρόμου για τις πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ, είπε ο γερουσιαστής απαντώντας στον κ. Φλέικ, ο οποίος εξέφρασε δήθεν την ελπίδα να επαναρχίσουν οι αγορές αμερικανικού πολεμικού υλικού από την Τουρκία.

Οπότε, θα έλεγα, ότι ακόμα και εάν η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν, επιχειρήσει να στείλει το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο, θα ζήσουμε μεγάλες κοινοβουλευτικές στιγμές. Οι πρώτοι που θα βρεθούν απέναντι του Αμερικανού προέδρου θα είναι οι Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές. Θα χάσει. Θα καταρρεύσει όποια προσπάθεια του να πουλήσει τα F-16 στην Άγκυρα.

Το θέμα της Τουρκίας και των Κούρδων στη Συρία, πρέπει να ιδωθεί και από μία άλλη σκοπιά: ότι επικράτησε η άποψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και όχι η άποψη των γραφειοκρατών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί και σήμερα σύμμαχους τους Κούρδους των YPG στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η επανεμφάνισή των τζιχαντοστών είναι ένα γεγονός και η Αμερική θα χρειαστεί τη βοήθεια των Κούρδων. Γι’ αυτό και φωνάζει η Τουρκία.

Θυμίζω ότι ο Καλίν κατηγόρησε χθες την Ουάσιγκτον ότι δήθεν συνεργάζεται με τρομοκράτες, εννοώντας τους Κούρδους βέβαια.

Στο θέμα αυτό, η σύγκρουση Ουάσιγκτον και Άγκυρας θα είναι βίαιη, μου είπε ένας διπλωμάτης που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Ούτε ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα υποχωρήσει, αλλά θα συνεχίσει να ενισχύει τους Κούρδους. Ούτε ο Ερντογάν θα κάνει πίσω…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Μπλόφα της Τουρκίας με τα 40 καινούργια F-16; Θα απορριφθεί το όποιο τουρκικό αίτημα; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: