Ερανική πρωτοβουλία της Atlantic Bank για την αποπεράτωση του νέου κτιρίου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας

Η πρόεδρος της Atlantic Bank κυρία Νάνσυ Παπαϊωάννου με τους παρευρισκόμενους στην ερανική εκδήλωση για την αποπεράτωση του επταώροφου κτιρίου της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, στην Αστόρια. Πηγή: GANP/Dimitrios Panagos greeknewsusa.com




Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Ερανική εκδήλωση για την αποπεράτωση του επταώροφου κτιρίου της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, επί της 31ης οδού στην Αστόρια όπου θα στεγαστεί το υπό σχεδίαση νέο της κέντρο προσχολικής αγωγής (Daycare Center), πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου στο εστιατόριο “Κύμα” στο Ρόσλυν του Λονγκ Αϊλαντ.

Η πρόεδρος της “Atlantic Bank”, Νάνσυ Παπαϊωάννου, έλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, με την ευγενική υποστήριξη του ιδιοκτήτη του εστιατορίου, Μερκούριου Αγγελιάδη, ενώ της οργανωτικής επιτροπής ηγήθηκε ο επιχειρηματίας Δημήτριος Ζιώζης.

Παρόντες ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας και ο νέος Πρόξενος, Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Ανάμεσα στους υποστηρικτές της προσπάθειας βρέθηκαν ο πρόεδρος της East Mediterranean Business Culture Alliance (EMBCA), Λου Κάτσος, o επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Αμοργού και Νήσων, Νίκος Γαβαλάς, ο οποίος έχει αναλάβει και την ευθύνη κατασκευής του έργου, ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου, Νικήτας Θεολογίτης, ο ιδιοκτήτης του United Brothers Fruit Market, Τομ Κουρκουμέλης, με τη σύζυγό του Κατερίνα και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου.

File photo Η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Screenshot via saintdemetriosastoria.com

Και ακόμα, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου του Λονγκ Αϊλαντ, Τζον Τσούνης, η πρώην πρόεδρος της Φιλοπτώχου του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας, γιατρός Μιράντα Κοφινά, η ανώτατη αντιπρόεδρος του Red Apple Group, Ευτυχία Πυλαρινού, η εκτελεστική διευθύντρια του Hellenic American Chamber of Commerce, Αλεξάνδρα Σπύρου Μητσάκη, ο επιχειρηματίας Σταύρος Βουγιουκλάκης, στελέχη της Atlantic Bank και της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου.

Στο καλωσόρισμά της η κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της σε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της είτε ερχόμενοι στην εκδήλωση ή αποστέλλοντας τη δωρεά τους. Ευχαρίστησε επίσης τον Γενικό Πρόξενο, δρα Κούτρα για τη συμπαράστασή του, αλλά και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και τον κ. Αγγελιάδη, ενώ τόνισε την σπουδαιότητα της ερανικής αυτής προσπάθειας.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο δρ Κούτρας συνεχάρη τους οργανωτές για την πρωτοβουλία και δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου, το οποίο τον ενθουσίασε, όπως είπε, από την πρώτη στιγμή που το επισκέφθηκε.

“Ερχόμενος από την Αθήνα είδα ότι αυτό το Σχολείο, όχι μόνο δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τα σχολεία της Ελλάδας, αντίθετα, υπερείχε σε πάρα πολλά πράγματα. Αυτή η μοναδική, η οικογενειακή ατμόσφαιρα, η ασφάλεια που νιώθουν τα παιδιά, η σύνδεση του Σχολείου με την Ελληνοχριστιανική πίστη που περιβάλλει τους μαθητές με ένα περίβλημα το οποίο είναι σήμερα το ζητούμενο στην κοινωνία μας με τις τόσες προκλήσεις που έχει, η αγάπη των καθηγητών και των ιερέων, οι υπέροχοι άνθρωποι που βοήθησαν να χτιστεί αυτό το Σχολείο”, ανέφερε ο δρ. Κούτρας.

Θυμήθηκε δε τη συγκίνηση που ένιωσε όταν ο επί χρόνια πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Νίκος Ανδριώτης, του έδειξε ένα λαχνό με το σύνθημα “ένα δολάριο- ένα τούβλο” από την ερανική εκστρατεία για τη δημιουργία του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου κοντά 40 χρόνια πριν.

“Είναι στο χέρι μας”, πρόσθεσε, “και πρέπει η νέα διοίκηση να θελήσει το Σχολείο αυτό να δει ακόμα καλύτερες μέρες, να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, να γίνει ένα πρότυπο Σχολείο Ελληνισμού. Γιατί αυτό χρειάζονται τα παιδιά μας. Και δεν πρέπει να φοβόμαστε να ανοίξουμε το Σχολείο”.

Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Αναστάσιος Χρυσανθόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Daycare Center στο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου, το οποίο υπολογίζεται ότι θα υποδεχθεί σχεδόν αμέσως πάνω από 60 παιδιά. “Με την υποστήριξή σας”, είπε, “μπορούμε να τα καταφέρουμε”.

Το οικόπεδο όπου χτίζεται το επταώροφο κτίριο αγοράστηκε από την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, έγιναν μελέτες για την αξιοποίησή του, αλλά πάντοτε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Φώτης Παπαμιχαήλ, υπήρχαν άλλες προτεραιότητες και το έργο έμενε στην άκρη.

Σημειώνεται ότι η τελετή θεμελίωσης έγινε το 2017, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο, ενώ ο αγιασμός για την έναρξη των εργασιών έγινε φέτος το Μάρτιο από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Ο κ. Παπαμιχαήλ αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση των δύο ετών, η οποία, όπως είπε, ωφέλησε τελικά την κοινότητα, καθώς επέτρεψε την επανεξέταση των σχεδίων. Το έργο προβλέπεται, πρόσθεσε, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ευχαρίστησε θερμά τους δωρητές και ανέφερε πώς η ερανική προσπάθεια συνεχίζεται και πως επόμενος στόχος, μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου και τη λειτουργία του προσχολικού προγράμματος, θα είναι η δημιουργία Κληροδοτήματος του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου, μέσω του οποίου θα υποστηρίζονται παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρά τους.

“Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ήρθαν με τίποτα και δημιούργησαν. Χρωστάμε σε αυτούς τους ανθρώπους να συνεχίσουμε την παράδοση”, τόνισε, λέγοντας πως και ο ίδιος θα στηρίξει το έργο “όχι μόνο με το λόγο μου, αλλά και με την τσέπη μου, γιατί πιστεύω σ’ αυτό”.

Όπως ανέφερε ο π. Νεκτάριος, οι τρεις χαμηλότεροι όροφοι θα διατεθούν για το προσχολικό κέντρο, ενώ στους πέντε επάνω ορόφους θα δημιουργηθούν δέκα διαμερίσματα, τα οποία θα αποφέρουν στην κοινότητα επιπλέον εισόδημα. Η κοινότητα υπολογίζει, όπως είπε, πως και μόνο με τα δίδακτρα των 80-90 παιδιών του κέντρου θα υπερκαλύψει τα έξοδα του κτιρίου και σύντομα θα μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο των 4,2 εκατ, δολαρίων που έχει λάβει. Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στα 7,7 εκατ δολάρια.

Πηγή: greeknewsusa.com

Στεφάνια από την Ελλάδα στο Μαραθώνιο της Βοστώνης: Τα παρέδωσε ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: