Ναρκωτικά, όπλα, τρόμος: Ενας αποστάτης αποκαλύπτει τον σκοτεινό κόσμο της Βόρειας Κορέας

Ομιλία του Κιμ Γιονγκ Ουν στην γενική Γραμματεία του Κόμματος στις 10 Οκτωβρίου 2021. EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY




Μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις πρώην στελέχους του ολοκληρωτικού μηχανισμού της Βόρειας Κορέας φιλοξενεί το ΒΒC.

Πρόκειται για τον Κιμ Κουκ, στελέχους επί 30χρόνια στα πιο υψηλά κλιμάκια της πανίσχυρης υπηρεσίας πληροφοριών της Βόρειας Κορέας.

Των υπηρεσιών, που όπως λέει, είναι τα αυτιά, τα μάτια και ο εγκέφαλος του Ανώτατου Ηγέτη, όπως είναι χρισμένος ο εκάστοτε επικεφαλής της κομμουνιστικής δυναστείας της Βορείου Κορέας.

«Ημουν ο ερυθρότερος των ερυθρών» λέει ο Κουκ στην αποκλειστική του συνέντευξη στο BBC. «Ενας πιστός κομμουνιστής υπηρέτης.

Αλλά οι υψηλές θέσεις και η αφοσίωση δεν σου εγγυώνται τη ζωή στη Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ Κουκ. Φωτό via BBC

Ετσι ο Κουκ αναγκάστηκε να φύγει το 2014 προκειμένου να σώσει τη ζωή του και έκτοτε ζει στη Νότια Κορέα, δουλεύοντας επίσης για τις μυστικές υπηρεσίες.

Περιγράφει την ηγεσία της Βορείου Κορέας σαν μια απεγνωσμένη μηχανή παραγωγής χρήματος με κάθε δυνατό μέσο, από ναρκωτικά, μέχρι πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και υποστηρίζει ότι οι κατασκοπικές υπηρεσίες της χώρας και τα δίκτυα κυβερνο -ασφάλειάς της, μπορούν να φτάσουν οπουδήποτε στον κόσμο.

Ανάμεσα στα πολλά και συγκλονιστικά που καταθέτει, ο Κουκ, ένας από τους περίπου 30.000 «αποστάτες» του καθεστώτος, ξεχωρίζουν τα όσα λέει για τις μπίζνες με τα ναρκωτικά.

Με αφορμή την προειδοποίηση που απηύθυνε πρόσφατα ο Κιμ στους πολίτες για μία επερχόμενη επισιτιστική κρίση, ο Κουν θυμάται το 1980 όταν ο πατέρας του Κιμ, διήνυε μία ανάλογη κατάσταση, τον πρώτο «Επώδυνο Μάρτιο», όπως έκτοτε έχει μείνει στην ιστορία της χώρας.

Εκείνη την περίοδο ο Ανώτατος Ηγέτης είχε ξεμείνει από «επαναστατικά κεφάλαια». Όπου «επαναστατικά κεφάλαια», βλέπε deals για παράνομα ναρκωτικά.

Στον ίδιο τον Κουκ ανατέθηκε η αποστολή να φέρει τρεις ξένους από το εξωτερικό ώστε να κτίσουν μία βάση παραγωγής και ένα εκπαιδευτικό κέντρο ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή ναρκωτικών.

Φτιάχναμε «κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (Crystal meth). Τα ναρκωτικά γινόταν δολάρια και αυτά πήγαιναν στον Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Ερωτηθείς που πηγαίνουν αυτά τα λεφτά, ο πρώην πράκτορας απαντά:

«Για να σας βοηθήσω να καταλάβετε, όλα τα λεφτά της Βορείου Κορέας, ανήκουν στον ηγέτη της Βορείου Κορέας. Με αυτά τα λεφτά κτίζει βίλες, αγοράζει αυτοκίνητα, ρούχα κι απολαμβάνει πολυτέλειες».

Μία ακόμη πηγή εισοδήματος, σύμφωνα με τον πρώην πράκτορα είναι οι παράνομες πωλήσεις όπλων στο Ιράν.

«Πρόκειται για ειδικά υποβρύχια και ημι-υποβρύχια. Η Βόρεια Κορέα ήταν πολύ καλή στο να δημιουργεί τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, σαν και αυτόν.

Οι μπίζνες με το Ιράν ήταν τόσο επιτυχημένες που ο υποδιευθυντής του προγράμματος περηφανευόταν ότι καλούσε τους Ιρανούς αξιωματούχους στην πισίνα του για να κλείσουν μπίζνες.

Ολόκληρο το άρθρο του BBC εδώ: Drugs, arms, and terror: A high-profile defector on Kim’s North Korea

Μετά την επίσκεψη – προπαγάνδα στο σούπερ μάρκετ, ο Ερντογάν τό’ ριξε και στο τραγούδι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: