Να έρθουν οι Γάλλοι αν δεχθούμε επίθεση από την Τουρκία: Αλλά δεν μας αρέσει η ιδέα να πάμε στην …Γουαδελούπη!

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλάς Εμμανουέλ Μακρόν με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών υπογράφουν την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, Δημήτρης Παπαμήτσος




Την Τρίτη 28/9 στο Παρίσι γίναμε μάρτυρες μια πολυεπίπεδης  συμφωνίας μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδος.

Μια συμφωνία με πολλαπλά αποτυπώματα. Με παράγωγα σε πολλά επίπεδα. Επιχειρηματικά, διπλωματικά, στρατιωτικά, γεωπολιτικά…ακόμα και «μελλοντικά».

Μια συμφωνία που ήταν στα σκαριά εδώ και ένα χρόνο, ίσως και παραπάνω. Και με πολλαπλά οφέλη για όλες τις πλευρές.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

  • Τα επιχειρηματικά κέρδη της συμφωνίας είναι εμφανή. Η Γαλλική Naval Group, κερδίζει ένα συμβόλαιο δις ευρώ, με την προοπτική να συνεχίσει την συνεργασία με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καθώς οι διαπραγματεύσεις για τις κορβέτες GoWind είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ταυτόχρονα στα επιχειρηματικά κέρδη της Naval Group είναι το πρώτο συμβόλαιο με ευρωπαϊκό κράτος.

Το ίδιο ισχύει και για την Dassault όσον αφορά την προμήθεια των Rafale. Πρώτη ευρωπαϊκή παραγγελία, η Ελλάδα. Τυχαίο? Μπορεί! Μπορεί όμως εύκολα να εξηγήσει την Γαλλική προστασία που επήλθε με αυτή την συμφωνία.

Η εμπιστοσύνη που επέδειξε η Ελληνική πλευρά, σίγουρα εξαργυρώθηκε με καλύτερη τιμή των Belh@ra, ακόμα και με την αμυντική συμφωνία. Είναι μεγάλο όφελος για την Γαλλική πλευρά ότι μια υπολογίσιμη δύναμη και μάλιστα Ευρωπαϊκή, με ισχυρούς δεσμούς και δεσμεύσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επέλεξε Γαλλικά προϊόντα. Σίγουρα εκτιμήθηκε, σίγουρα εξαργυρώθηκε.

Και όλα αυτά όταν η Naval Group έχανε ένα τεράστιο συμβόλαιο με την Αυστραλία για παραγγελία υποβρυχίων εξαιτίας της AUKUS.

Σίγουρα λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων για την Ελληνο-Γαλλικη συμφωνία, μην έχουμε αυταπάτες.

Παρίσι και Αθήνα μπήκαν για τα καλά στο γεωπολιτικό παιχνίδι της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Μην εκπλαγείτε αν προστρέξουν και άλλοι να αποτελέσουν τον επόμενο κρίκο αυτής της συμμαχίας.

Το Παρίσι μπαίνει για τα καλά στις υποθέσεις της περιοχής και δείχνει ότι θέλει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρώπη.

  • Η αποχώρηση της καγκελαρίου Μαρκέλε, του δίνει αυτή την ευκαιρία, τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι η Γερμανία να βρει τα πατήματα της μετά από 16 χρόνια Γερμανικής Ευρωπαϊκής κηδεμονίας ή για να είμαστε πιο ακριβείς 16 χρόνια «Μερκελικής» Ευρωπαϊκής κηδεμονίας.

Στρατιωτικά, τώρα, η Ελλάδα προφανώς αναβαθμίζεται.

Ο στόλος ήταν κάτι παραπάνω από γερασμένος. Οι Ολλανδικές Kortenaer, βρίσκονται σε υπηρεσία γύρω στα 40 χρόνια. Δώσανε και δίνουν ότι είχαν και με το παραπάνω. Οι δε ΜΕΚΟ βρίσκονται υπό Ελληνική σημαία από τη δεκαετία του 90. Προφανώς και η ανανέωση ήταν επιβεβλημένη. Όχι τώρα, αλλά εδώ και καιρό.

Ακόμα και έτσι, οι 3+1 FDI που ανακοινώθηκαν και οι 3+1 GoWind που μάλλον θα ακολουθήσουν, βελτιώνουν κατά πολύ την κατάσταση αλλά αριθμητικά, συνεχίζουμε να  «πάσχουμε» έναντι των γειτόνων.

Το θετικό είναι ότι τα συγκεκριμένα πλοία θα δώσουν στο ΠΝ μια ποιοτική υπεροχή έναντι της Άγκυρας.

Το πιο κρίσιμο κομμάτι της παραγγελίας όμως, είναι ότι με τις Belh@ara, το ΠΝ αλλάζει κατεύθυνση και προσανατολισμό…Η κλειστή θάλασσα του Αιγαίου φαντάζει μικρή…οι FDI θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοιχτή θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γεωπολιτικά, στρατιωτικά και διπλωματικά το casus belli των Τούρκων στην ουσία ακυρώνεται. Ένα βαρίδι στις όποιες κινήσεις μας από το 1995, με την αμυντική συμφωνία, εξαλείφεται. Στην ουσία μετατρέψαμε ένα casus belli εναντίον μας, να απευθύνεται πλέον και στο Παρίσι. Για τους μη γνωρίζοντες, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πυρηνική δύναμη.

Μια συμφωνία που θα έχει και «μελλοντικά» απότοκα, καθώς κάπως έτσι ίσως συγκροτηθεί ένα είδος Ευρωστρατού. Με διακρατικές συμφωνίες.

Μεταξύ των προθύμων. Όλα είναι δούναι και λαβείν, όπως πάντα στην διπλωματική σκακιέρα.

  • Το κομμάτι της συμφωνίας που ίσως εμπεριέχει κάποιου είδους «κίνδυνο» για την Ελλάδα, είναι ότι οι Γάλλοι έχουν ουκ ολίγα ανοιχτά μέτωπα. Ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική.

Βάσει των όσων υπογράφηκαν δεν θα είναι παράξενο αν δούμε Έλληνες στρατιώτες στο Μάλι για παράδειγμα.

Ή ακόμα και σε οποιοδήποτε «μπλε» μέρος του παρακάτω χάρτη δεχθεί επίθεση. Ότι βλέπετε με μπλε χρώμα, είναι στην ουσία Γαλλικό έδαφος, Γαλλική επικράτεια, που σύμφωνα με την αμοιβαιότητα της αμυντικής συμφωνίας, πρέπει να προστρέξουμε σε βοήθεια αν και εφόσον μας ζητηθεί από το Παρίσι.

ΠΗΓΗ: wikipedia

Για να προλάβουμε όμως τις όποιες «φωνές».

Δεν γίνεται να τα έχουμε όλα δικά μας.

Ναι μεν μας αρέσει να έχουμε τους Γάλλους δίπλα μας αν και εφόσον δεχθούμε επίθεση από την Τουρκία, αλλά δεν μας αρέσει η ιδέα να πάμε στην Γουαδελούπη π.χ. αν μας το ζητήσει η Γαλλία.

Σε αυτές τις συμφωνίες πάντα θα υπάρχει και ένα κομμάτι που δεν θα είναι πλήρως αρεστό από όλους. Ναι λοιπόν, αν μας ζητηθεί να πάμε στη Νέα Καληδονία, να πάμε, αν αυτό διασφαλίζει την ασφάλεια και ακεραιότητα της Σάμου, της Ρόδου, της Χίου, της Μυτιλήνης, της Λήμνου και ούτω καθεξής.

Όπως προ είπαμε, όλα είναι δούναι και λαβείν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Αν και θα μπορούσε να προασπίσει εθνικές γραμμές: Όσα δεν περιλαμβάνονται στην Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: