Μητσοτάκης: Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πλέον τις συνέπειες της προκλητικότητάς της

O πρωθυπουργός στην δεύτερη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες EPA/OLIVIER HOSLET / POOL




Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, καθώς όπως είπε «κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας» και «μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας».

«Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» σημείωσε ενώ επισήμανε επίσης πως «υπάρχει ρητή αναφορά κατά της εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, όπως κάνει τώρα η Λευκορωσία».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι έθεσε το εκ νέου στους ομολόγους του το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, υπογραμμίζοντας ότι η γειτονική χώρα έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους: Της ειλικρινούς συνεργασίας στη βάση του διεθνούς δικαίου  ή την προκλητικότητα, «γνωρίζοντας τις συνέπειες των επιλογών της σε κάθε περίπτωση».

“Τα συμπεράσματα των προηγουμένων Συμβουλίων ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο, είπε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας:

«Νομίζω ότι αντιλαμβάνεται πλέον τις επιπτώσεις των επιλογών της. Η Ελλάδα είναι δύναμη ωριμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μητσοτάκης: Η Αν. Μεσόγειος εναλλακτική πηγή ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρώπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: