Μηδενική ανοχή στον ουρανό του Αιγαίου: Στα χέρια της πολεμικής αεροπορίας και το τρίτο Rafale F3R

Τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Γαλλίας ήδη εργάζονται για τη σύμβαση που αφορά τα έξι επιπλέον αεροσκάφη Rafale F3R που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΔΕΘ. Πηγή εικόνας: Dassault




Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Κομμάτι – κομμάτι η Πολεμική Αεροπορία χτίζει το μέλλον της αεροπορικής υπεροχής στην περιοχή καθώς η αλλαγή σελίδας για τον πανίσχυρο αεροπορικό στόλο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μάλιστα τις ημέρες που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην πολύ σημαντική υπογραφή του συμφώνου αμυντικής συνδρομής Ελλάδας Γαλλίας και την προσθήκη στο ναυτικό οπλοστάσιο των φρεγατών Belh@ra καθώς και τη σημαντική διαπραγμάτευση για τις κορβέτες Gowind, νοτιοδυτικά της Γαλλίας το «403» ντύθηκε στα γαλανόλευκα.

Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, στην Ελληνική κυριότητα πέρασε το τρίτο Rafale F3R γεγονός που δείχνει ότι οι Γάλλοι τηρούν απαρέγκλιτα το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία θέλει να προλάβει την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού κύκλου ιπταμένων και μηχανικών στο Γαλλικό έδαφος.

Το τρίτο Rafale F3R πέρασε στα Ελληνικά χέρια κι από το Ιστρ βρίσκεται πλέον στο Μερινιάκ, νοτιοδυτικά της Γαλλίας για να γίνει μαζί με τ’ άλλα δυο, ο νέος Ελληνικός σχηματισμός που μαθαίνει τους αυριανούς εκπαιδευτές της 332 Μοίρας «Γεράκι».

Σύμφωνα με το αεροπορικό Επιτελείο, ήδη η επιτροπή παραλαβής των 24 πλέον Rafale F3R, ελέγχει αρχικά στο έδαφος το 4ο της πρώτης 6άδας που αναμένονται να τροχοδρομήσουν στην Τανάγρα περί τα τέλη Δεκεμβρίου, αρχές του νέου έτους.

Τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν στρατοπεδεύσει στο Γαλλικό έδαφος ίσως να είναι αυτοί που έχουν τον μεγαλύτερο φόρτο εργασίας ακόμη κι από τους εκπαιδευόμενους ιπταμένους και μηχανικούς, διότι εξαρτάται κι από αυτούς η πορεία της παραλαβής των έξι πρώτων μεταχειρισμένων Rafale.

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες ανάμεσα στο αεροπορικό Επιτελείο και τεχνικά κλιμάκια της Γαλλικής πλευράς για την προσθήκη των επιπλέον έξι Rafale F3R που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι πληροφορίες λένε ότι η αεροπορία θέλει ν’ ακολουθήσει το ίδιο ακριβώς πάτημα με την σειρά των νέων Rafale που πρόκειται να παραληφθούν εντός του 2022. Κατά συνέπεια η επιπλέον παραγγελία θα περιλαμβάνει τέσσερα μονοθέσια και δυο διθέσια μαχητικά 4,5 γενιάς.

Σ’ ότι αφορά τους ιπτάμενους και μηχανικούς που βρίσκονται στην Γαλλία, συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους, εστιάζοντας σταδιακά σε πιο σύνθετα αντικείμενα.

Δόγμα μηδενικής ανοχής

Την ίδια στιγμή στον ουρανό του Αρχιπελάγους, από το δελτίο παραβατικής συμπεριφοράς της Δευτέρας, φαίνεται ότι στην Πολεμική Αεροπορία υπερισχύει το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» καθώς στις έξι παραβάσεις του FIR Αθηνών και στις δυο παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, καταγράφονται τρεις αερομαχίες που έγιναν στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Οι προκλήσεις που έχουν καταγραφεί την εβδομάδα που πέρασε, θυμίζουν στους ιπταμένους ιδιαίτερα έντονα άλλες εποχές, αρκετά πιο σκληρές στον ουρανό, αν και οι αερομαχίες παραμένουν σε μικρούς αριθμούς. Οι τούρκοι αεροπόροι επιδεικνύουν τραγικές αεροπορικές ελλείψεις οι οποίες αγγίζουν ακόμη και την πλήρη «ατζαμοσύνη» και αυτό γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο, εντός του Ελληνικού ουρανού.

Η ώρα των F-16 Block 50

Κι ενώ ο «αστερισμός» των Rafale συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, σε περίπου ένα 48ωρο κρίνεται στη Βουλή η απόφαση της Πολεμικής Αεροπορίας να προχωρήσει στην αναβάθμιση των 38 αεροσκαφών F-16 Block 50 που είχαν παραληφθεί από την Ελλάδα το 1992.

Η αναβάθμιση αυτή όπως επισημαίνουν αεροπορικές πηγές πρόκειται να προσδώσει στα 38 αεροσκάφη της 341 & 347 Μοίρας, ακόμη τριάντα χρόνια ζωής και παράλληλα θα έχουν την δυνατότητα δικτυοκεντρικής σύνδεσης τόσο με τα νέα μαχητικά Rafale αλλά και με τα 84 F-16 Viper.

Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας σημείωναν ότι το πρόγραμμα αυτό έχει καθυστερήσει μιας και θα έπρεπε εξ αρχής να ενταχθεί στην αναβάθμιση των F-16 στο επίπεδο Viper και επίσης δεν χωρά κωλυσιεργία διότι ακόμη και η αποστολή του απαραίτητου LOR στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν συνεπάγεται ότι σε λίγες εβδομάδες θα επιστρέψει η LOA και θα έχουν γίνει οι απαραίτητες υποδομές στην 111 Πτέρυγα Μάχης όπως έχει υποσχεθεί η κατασκευάστρια εταιρεία για την μετεξέλιξη των «50αριών» σε μεγαλύτερο από εκείνο των σημερινών Advanced.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Αποκάλυψη HJ: Νέο Hailling στο Nautical Geo εντός της Κυπριακής ΑΟΖ – Ντελίριο της Άγκυρας για την Ελληνογαλλική συμφωνία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: