Μέθοδοι Διδασκαλίας που Οδηγούν στην Ευημερία των Νέων! Με την ευχή και στην Πατρίδα!

Ο Κύπριος πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής Νίκος Αντωνιάδης που σχεδίασε και διδάσκει το πρώτο πανεπιστημιακού επιπέδου μάθημα πολιτικού μάρκετινγκ. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Ευημερία! Μια τόσο εύηχη λέξη, μα συνάμα, τόσο δύσκολο να επιτευχθεί! Γιατί; Και κυρίως, τι μπορούμε να κάνουμε για να επαναφέρουμε αυτή τη «λέξη» στη ζωή μας;

Σίγουρα υπάρχουν πολλές απαντήσεις και πολλοί τρόποι. Μέσα στο πλαίσιο της δικής μου σπουδής, επιχείρησα να αγγίξω κάποιους από αυτούς τους τρόπους. Με τη χρήση συγκεκριμένων μεθόδων διδασκαλίας, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Το Πολιτικό Μάρκετινγκ ερευνά προβλήματα, με απώτερο στόχο να βρει λύσεις. Λύσεις, που θα οδηγήσουν την κοινωνία σε ένα καλύτερο αύριο. Έτσι και τώρα! Πώς αυτό το «αύριο» μπορεί να γίνει καλύτερο; Η απάντηση βρίσκεται στους νέους μας. Η απάντηση βρίσκεται στο τι δίνουμε «σήμερα» στους νέους μας για να το δώσουν πίσω στην κοινωνία «αύριο».

  • Σε συνέχεια μελέτης που είχα παρουσιάσει στο Πανεπιστήμιο Harvard, το 2019, εκπροσωπώντας το City University of New York (με δείγμα από μαθητές Λυκείων της Κύπρου), όπου υποστήριξα μεταξύ άλλων ότι η ποιότητα των μαθημάτων οδηγεί τα παιδιά σε μονοπάτια χαράς αλλά και στην κάλπη (ως μελλοντικούς πολίτες), προχώρησα σε διάφορες άλλες μελέτες βασισμένες σε αυτό το τόσο σημαντικό στοιχείο προόδου: τους νέους μας!

Το ερώτημα που έθεσα στην παρούσα μελέτη ήταν: Ποιες μέθοδοι διδασκαλίας μπορούν να οδηγήσουν τη νέα γενιά στην ευμερία; Σίγουρα, η Πολιτεία αναλαμβάνει ένα τεράστιο φορτίο στο θέμα Παιδείας.

Όμως, τόσο από προσωπική εμπειρία και έρευνα, όσο και μέσα από διάφορες άλλες μελέτες, ο ρόλος το «δασκάλου» είναι ανεκτίμητης σημασίας. Με δείγμα 104 νέων εδώ στη Νέα Υόρκη, παρέθεσα και ανέλυσα τους πιο κάτω παράγοντες/μεθόδους, με απώτερο στόχο να εξετάσω τη σχέση τους με την «ευημερία»:

1) Ο καθηγητής ενθαρρύνει τους μαθητές μέσα στην τάξη

2) Ο καθηγητής χρησιμοποιεί και δίνει «εργαλεία» στους μαθητές, που μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη

3) Ο καθηγητής δίνει απλές εξηγήσεις της ύλης

4) Ο καθηγητής κάνει ερωτήσεις που αναπτύσσουν το θέμα μέσα στην τάξη

5) Ο καθηγητής διεξάγει επανάληψη της ύλης

6) Ο καθηγητής ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών

7) Ο καθηγητής ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ των μαθητών

8) Ο καθηγητής ενθαρρύνει τον μαθητή να γίνεται «δάσκαλος» μέσα στην τάξη (να οδηγεί το μάθημα).

9) Ο καθηγητής ενθαρρύνει την Πρακτική Εργασία

10) Ο καθηγητής δίνει κίνητρα

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ο τρόπος με τον οποίο έχει μετρηθεί η «Ευημερία». Oικονομολόγοι και στατιστικολόγοι ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για την παρακολούθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το πιο γνωστό από αυτά μετρά τρεις σημαντικούς παράγοντες: την ανεργία, τη φτώχεια και το κατά κεφαλήν εισόδημα. Κατ’ επέκταση, οι τρεις παράγοντες που μέτρησε η παρούσα μελέτη επικεντρώνονται στα πιο κάτω:
Με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι καθηγητές μου:

1) Γίνομαι ανταγωνιστικός για να αποφύγω την Ανεργία

2) Γίνομαι ανταγωνιστικός για να αποφύγω τη Φτώχεια

3) Γίνομαι ανταγωνιστικός για να συμβάλω στην Παραγωγικότητα και την Αύξηση του Κατά Κεφαλήν Εισοδήματος

Με βάση τα πιο πάνω, η μελέτη κατέδειξε ότι:

– Οι καθηγητές που ενθαρρύνουν τους φοιτητές μέσα στην τάξη

– Οι καθηγητές που κάνουν ερωτήσεις και αναπτύσσουν το θέμα μέσα στην τάξη

– Οι καθηγητές που ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών

– Οι καθηγητές που ενθαρρύνουν τους μαθητές να γίνονται οι «δάσκαλοι» μέσα στην τάξη (να οδηγούν το μάθημα)

– Οι καθηγητές που ενθαρρύνουν την πρακτική εργασία οδηγούν τους μαθητές/φοιτητές τους σε μονοπάτια ευημερίας.

Εύχομαι και στην πατρίδα μας, τα πιο πάνω αποτελέσματα να αγκαλιαστούν τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τον κάθε διδάσκαλο ξεχωριστά. Αν η κάθε τάξη αναπτύξει τα πιο πάνω σε μόνιμη βάση, ως μέρος μιας μακρόχρονης και ασταμάτητης προσπάθειας, τότε η νέα γενιά θα έχει μέλλον. Ένα μέλλον, που πρώτοι εμείς οφείλουμε να τους ανοίξουμε το δρόμο.

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ανοικτή επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής: Η ζημιά έγινε αλλά η Μετάνοια αποτελεί μεγάλο μέρος της Θρησκείας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: