Μα είναι δυνατόν να παρακαλάνε 50 γερουσιαστές και 182 βουλευτές για να πάει ο Πατριάρχης στο Λευκό Οίκο: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, τιμούν τον Μάρτιν Λούθερ Κίγκ, στην Ουάσιγκτον. EPA, Oliver Contreras, POOL




Πενήντα Αμερικανοί γερουσιαστές και 182 βουλευτές, προχώρησαν σε μία ενέργεια, που χαρακτηρίζεται εντυπωσιακή για τα δεδομένα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Υπέγραψαν μία επιστολή, που συνέγραψαν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, και οι βουλευτές Γκρέγκορι Μικς και Μάικλ Μακόλ, με την οποία καλούν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποδώσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο τις τιμές που του αξίζουν.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, βασικά απαιτούν από τον Αμερικανό Πρόεδρο να δεχθεί με τιμές και ως επίσημο προσκεκλημένο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, να τον δεχθεί στο γραφείο του, στο Όβαλ Όφις δηλαδή, στο Λευκό Οίκο.

Επίσης, το αεροπλάνο που τον μεταφέρει να προσγειωθεί στην αεροπορική βάση Άντριους και να του παραθέσει και γεύμα.

Είναι αδιανόητο να μην γίνουν τα παραπάνω, διότι -όπως αναφέρουν οι γερουσιαστές- πρέπει να δεχθεί τον πνευματικό ηγέτη της δεύτερης μεγαλύτερης χριστιανικής εκκλησίας στον κόσμο, με τον τρόπο που του αρμόζει.

  • Πρέπει να τονιστεί -διότι πρόκειται για πολύ τολμηρή ενέργεια- ότι ο κ. Βαρθολομαίος αναγνώρισε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας μετά από συνεχείς εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, για να δείξει την ευγνωμοσύνη του, επισκέφθηκε ειδικά το Φανάρι για να ευχαριστήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, χωρίς να συναντηθεί με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ήταν ένα τρανταχτό μήνυμα υποστήριξης στο Φανάρι.

Η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στο Λευκό Οίκο εκκρεμεί από τότε και ο σημερινός Πρόεδρος, που δηλώνει φίλος του Οικουμενικού Πατριάρχη, πρέπει να τον δεχθεί στο Όβαλ Όφις.

Πληροφορηθήκαμε ότι ο Λευκός Οίκος πρότεινε συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο την Δευτέρα στις 4.30 το απόγευμα, αλλά μόνο για μισή ώρα.

Ελληνοαμερικανοί, με τους οποίους μιλήσαμε, εκφράζουν απορία για τη συμπεριφορά του Λευκού Οίκου, αλλά και μεγάλη απογοήτευση. Διότι οι μόνες χώρες που θέλουν να “κοντύνουν” τον Οικουμενικό Πατριάρχη, και να του δημιουργήσουν πρόβλημα είναι η Ρωσία και η Τουρκία. Και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από τον Λευκό Οίκο.

Προκάλεσε επίσης εντύπωση ότι η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον εντάχθηκε στις δραστηριότητες του «Γραφείου Τουρκίας» -του γνωστού “Turkish Desk”- του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και όχι του Γραφείου για τις Θρησκευτικές Υποθέσεις ή του «Γραφείου Ελλάδας».

Οι Ελληνοαμερικανοί, που μίλησαν στην ιστοσελίδα μας, εξέφρασαν φόβο ότι το «Γραφείο Τουρκίας» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεργάζεται με την Τουρκική Πρεσβεία για την επίσκεψη, κάτι που είναι απαράδεκτο και εξοργιστικό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί την Τουρκική Πρεσβεία τη Δευτέρα, θα παρακαθίσει σε δείπνο στην ελληνική πρεσβεία την Κυριακή και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη Δευτέρα.

Θα παρακαθίσει επίσης σε δείπνο που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις της Αμερικής στο οποίο αναμένεται να παραβρεθούν γνωστοί Αμερικανοί νομοθέτες και από τα δύο κόμματα.

Η τουρκική πρεσβεία προσκάλεσε βουλευτές και γερουσιαστές στην τουρκική πρεσβεία. Σύμφωνα με πληροφορίες μερικοί αρνήθηκαν επειδή η Τουρκία δεν σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Τέλος, πληροφορηθήκαμε ότι έφτασαν στο Λευκό Οίκο οι πρώτες επιστολές Αμερικανών νομοθετών, που αναφέρονται σε υψηλό αρνητικό τόνο για την πιθανή αγορά των αμερικανικών F-16 από την Τουρκία. Καλούν τον Πρόεδρο Μπάιντεν να μην δώσει αμερικανικό οπλισμό στους Τούρκους. Μία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η Αμερική δημιουργεί νέες στρατηγικές συμμαχίες: Η σημασία των τριμερών συναντήσεων είναι τεράστια: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: