File photo: Η Ολομέλεια της Βουλής ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ μέσω ΚΥΠΕ
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία και με 191 ψήφους υπέρ έναντι 109 κατά, η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια.
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Κ.Αδάμου.
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.
Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε νωρίτερα στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με φόντο τη σημερινή συζήτηση για την επικύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.
Ο κ. Μητσοτάκης, παίρνοντας πρώτος τον λόγο από το βήμα του Κοινοβουλίου, τόνισε τη σημασία που έχει για τη χώρα η συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ιστορική και λέγοντας ότι τη θωρακίζει αμυντικά.
Ο πρωθυπουργός, στρέφοντας τα πυρά του προς την αντιπολίτευση είπε ότι κάθε όχι στη σημερινή ψηφοφορία είναι ένα όχι στη βούληση των πολιτών και των ενόπλων δυνάμεων «που είπαν ένα περήφανο ναι στη συμφωνία. Όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία της ελληνογαλλικής Συμφωνίας που προβλέπει την ένοπλη συνδρομή από την ισχυρότερη στρατιωτικά δύναμη της ΕΕ, τη μόνη που έχει πυρηνικά στην Ένωση» συμπλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις αιτιάσεις για τις τιμές στις οποίες έκλεισε η αγορά φρεγατών από τη Γαλλία: «Η τιμή τους δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά» είπε.
«Η συμφωνία αυτή υπερβαίνει την θητεία της παρούσας κυβέρνησης, είναι μία παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας» συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να εγκαλέσει στη συνέχεια τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Απευθύνομαι σε εσάς κ. Τσίπρα και στους βουλευτές σας γιατί έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας στάση και σας καλώ να την αναθεωρήσετε. Το παρών σημαίνει απών από τις ανάγκες της χώρας».
«Η αρχική σας τοποθέτηση κ. Κατρούγκαλε ήταν θετική. Αλήθεια τι μεσολάβησε και έρχεστε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση» ρώτησε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον τομεάρχη εξωτερικών του κόμματος.
«Γνωρίζετε ότι ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που καλύπτουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης ανεξαρτήτως του τόπου. Ποτέ άλλοτε μία τόσο ισχυρή δύναμη δεν βρέθηκε εγγυήτρια της εδαφικής μας ακεραιότητας επί του πεδίου και εάν χρειαστεί και εν όπλοις. Το παρελθόν σας σας εκδικείται. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες, Κρίμα» συμπλήρωσε δηκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε:
«Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα πως στο Σαχέλ δραστηριοποιούνται 8 ευρωπαϊκές χώρες και καμία από αυτές δεν έχει υπογράψει συμφωνία με την Γαλλία. Δεν ήσασταν στα ευρωπαϊκά συμβούλια όταν στα κείμενα συμπερασμάτων τονιζόταν η στρατηγική σημασία της περιοχής του Σαχέλ» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Βρήκα ένα tweet σας που λέγατε πως η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με την κατάσταση στην Υποσαχάρια Αφρική. Πόσο άλλη υποκρισία κ. Τσίπρα; Το τελευταίο καταφύγιο σας είναι στα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου, ευτυχώς που ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και μπορεί να μιλάει γιατί μέχρι πρότινος τον θέλατε στην φυλακή με το σκάνδαλο της Novartis».
«Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να σκιάζει τη σημασία τη Συμφωνίας με την Γαλλία. Πρόκειται για μία ασπίδα έναντι απειλών κατά της χώρας μας, αποτελεί και τον πρόλογο της κοινής άμυνας και της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ένα διμερές υπόδειγμα δράσης με πολυεπίπεδες αναφορές. Θα κλείσω επισημαίνοντας με τη σοβαρή παράδοση που έχει κατακτήσει η χώρα μας τα κόμματα εξουσίας να ομονοούν σε θέματα εθνικής άμυνας και θα χαιρετίσω τη στάση του Κινήματος Αλλαγής. Εξ ου και θα ξανακαλέσω τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν τη στάση τους ιδίως όταν η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου επειδή δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Η ευθύνη σας είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας» ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη συμφωνία κακή και τόνισε απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε. Τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες».
Σε υψηλούς τόνους, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε προς τον πρωθυπουργό: «Μας μιλά για εθνική ευθύνη, αυτός που αρνείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πάει πολύ αυτό το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ, χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. «Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;», διερωτήθηκε.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση» στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει έλεγχος «και για το τελευταίο ευρώ». Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι βιάζεται να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες των επόμενων δεκαετιών, σημειώνοντας πως η Ελλάδα επλήγη από τη δημοσιονομική κρίση, ενώ παράλληλα δεν έχει τελειώσει η πανδημία.
«Τι άλλαξε από την άνοιξη του 2020, όταν εσείς αποφασίσατε ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί είναι έξω από τις οικονομικές μας δυνατότητες;» διερωτήθηκε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τότε ήταν περισσότερο αναγκαία η αμυντική ενίσχυση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σήκωσε το γάντι» της αντιπαράθεσης, απαντώντας στη δευτερολογία του στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑΑ
«Είπατε ότι η συμφωνία είναι κακή. Με βάση λοιπόν το άρθρο 31 παράγραφος τέσσερα μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέλη της. Θα την καταγγείλετε; Να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες και οι Γάλλοι! Θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και με ένα άρθρο εφόσον ο ελληνικός λαός σας εμπιστευτεί; Να ξέρουμε που στεκόμαστε, να αποτελεί κι αυτό ένα κριτήριο στις επόμενες εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «άθλιο» το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την ελληνική σημαία πάνω σε φέρετρα. «Είναι ό,τι αθλιέστερο έχει ειπωθεί σε αυτή τη χώρα από τη στιγμή που ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας», ήταν η φράση του Κ. Μητσοτάκη ο οποίος συνέχισε σε έντονο ύφος την επίθεση προς τον κ. Τσίπρα.
«Όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli ναι έχω αγωνία. Το ερώτημα είναι εσείς έχετε αγωνία γιατί εγώ έχω μεγάλη αγωνία. Είναι πρώτο μου μέλημα να ξέρω ότι έχουμε μία ισχυρή αμυντική αποτρεπτική δύναμη», απευθύνθηκε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απάντησε και στον τρόπο που θα αποπληρωθούν οι φρεγάτες αλλά και τα Γαλλικά αεροσκάφη.
«Έχουμε χρήματα να αγοράσουμε και τα δύο. Τα μεν αεροσκάφη θα αποπληρωθούν 21 και το 22 κάνοντας χρήση και της ρήτρας διαφυγής και άρα δεν θα επιβαρύνουν το έλλειμμα μας. Οι φρεγάτες θα αρχίσουν να πληρώνονται από το 2025 και μετά», είπε και συμπλήρωσε: «Το ερώτημα όμως κύριε Τσίπρα είναι αν αυτή η συμφωνία είναι ικανοποιητική και αν εσείς την είχατε επιδιώξει το παρελθόν. Ξέρετε έψαξα τα αρχεία μου για να δω τι έχει πει ο πρώην πρωθυπουργός.
Σας θυμίζω τι είχατε πει σε μία συνέντευξη που δώσατε. “Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα αεροσκάφη αλλά θα εξασφάλιζα και μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία”. Αυτό που τότε λέγατε ήρθαμε εμείς και το κάναμε και τώρα το καταψηφίζετε. Βάζοντας τόσο ψηλά τον πήχη για την πατρίδα μας θεωρούσατε ότι δεν θα το φτάσουμε και ευτυχώς για τη χώρα μας εμείς τον περάσαμε και πρέπει να εξηγήσετε γιατί ενώ αυτό που ζητάτε να γίνει έρχεστε τώρα και το απορρίψετε!».
Η κόντρα συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους και κατά τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι δεν απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσε και ότι υποκύπτει σε εσωκομματικές πιέσεις, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις δύο εσωκομματικές τάσεις της ΝΔ την κεντροδεξιά και την ακροδεξιά.
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του κόμματός του: «Η Συμφωνία με την Γαλλία δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν προσθέτει ούτε ένα ευρώ στην αμυντική μας βιομηχανία, μας απομακρύνει από έντιμη λύση και αποκλιμάκωση με την Τουρκία, μας εμπλέκει σε επιχειρήσεις μακριά από το ελληνικό έδαφος, και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψηφίζει».
Ακολούθως είπε ότι «η Συμφωνία έχει το ακροτελεύτιο άρθρο ότι μπορεί να τροποποιηθεί με συμφωνία των δύο μερών» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για διγλωσσία σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Εγώ δεν θα πω αυτό που λέγατε εσείς για την Συμφωνία των Πρεσπών, ότι θα βάλλετε βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, ούτε θα φορέσω το προσωπείο του Ιανού, άλλα να λέω στο εσωτερικό κοινό και άλλα να λέω έξω. Δεσμεύομαι όμως ότι εμείς θα την αλλάξουμε σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές εκτός χώρας όπως τη ζώνη των χωρών του Σαχέλ».
Εξαπολύοντας περαιτέρω επίθεση στον κ. Μητσοτάκη είπε: «Στην δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει στην ψυχή του. Έκανε μία εμπρηστική και διχαστική ομιλία που δεν αρμόζει σε πρωθυπουργό για να αποφύγει να απαντήσει στα ερωτήματα: Γιατί δεν την έκανε τη Συμφωνία με την Γαλλία το 2020; Γιατί το 2020 ήταν ακριβή αγορά και δεν μπορούσαμε να την αντέξουμε δημοσιονομικά επειδή είχαμε τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ενώ τώρα που το κόστος αυξήθηκε με το επιπλέον κόστος των Ραφάλ την αντέχουμε;».
Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού είπε ότι όταν η κυβέρνησή του αντιμετώπισε τις προκλήσεις της Τουρκίας, όταν το Μπαρμπαρός μπήκε στην ΑΟΖ του Καστελόριζου για να κάνει έρευνες, «εμείς δεν είχαμε φρεγάτες Belharra και Rafael, εμείς δεν είπαμε ότι τα πλοία τα πήρε ο αέρας, και υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που διαθέταμε».
Ακολούθως κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά πατάει σε δύο βάρκες: «Αντιλαμβάνομαι τα σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα που έχετε και την προσπάθεια να πατήσετε σε δύο βάρκες της Κεντροδεξιάς και της Ακροδεξιάς. … Εσείς από τη μία δέχεστε το δόγμα Γεραπετρίτη, ότι κόκκινη γραμμή είναι τα 6 μίλια και από την άλλη προσπαθείτε να ικανοποιήσετε την άποψη Σαμαρά ότι δεν διαπραγματευόμαστε με πειρατές».
Συνεχίζοντας για το οικονομικό σκέλος είπε: «Είπατε ότι κινηθήκατε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Νομίζετε ότι αν είχαμε αυτή την δυνατότητα εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε Συμφωνία; Το ξέρετε ότι δεν έχουμε την δημοσιονομική δυνατότητα. Λέτε συνέχεια στον κ. Βαρουφάκη για το 2015. Ξεχνάτε ότι εκτός από το 2015 υπήρξαν και τα προηγούμενα χρόνια, και το 2009 όταν παραδώσατε έλλειμμα 10%, όταν η υποχρέωση ήταν για 3%, η χώρα χρεοκόπησε και μέρος του κόστους ήταν οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες».
Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και στη διαγραφή Μπογδάνου για να υποστηρίξει ότι ο κ. Μητσοτάκης πιέζεται από το δεξιό φάσμα του κόμματός του: «Μόλις πριν από δύο ημέρες αναγκαστήκατε να διαγράψετε έναν βουλευτή σας και δεν τον διαγράψατε από το κόμμα σας μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τον διαγράψατε από ανάγκη και λίγες ώρες μετά ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι μπορεί να επιστρέψει. …Τον διαγράψατε γιατί πήγε σε μία γιορτή μίσους; Πολύ σωστά θα κάνατε αν τον διαγράψατε γι’ αυτό. Δεν μπορεί ένα κόμμα να έχει εκπροσώπους σε γιορτές μίσους δίπλα σε εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής. Συμφωνώ με αυτή την άποψη. Αλλά στην ίδια εκδήλωση εκπροσωπηθήκατε κι εσείς επισήμως από την διευθύντρια του γραφείου σας την κυρία Αντωνίου. Τι υποκρισία είναι αυτή; Η κυρία Αντωνίου βρέθηκε δίπλα με την πρώην εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής».
Στην τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να απαντήσει στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το ύψος των αμυντικών δαπανών.
«Και μιας και μιλάμε για κόστος, κ. Τσίπρα, στη διαπραγμάτευση την οποία παραλάβαμε το κόστος για τα δύο πλοία ήταν υψηλότερο από το κόστος που θα πληρώσουμε για τρία πλοία. Γιατί έγινε αυτό; Είπατε δεν ήμασταν έτοιμοι πριν από ένα χρόνο. Ναι, δεν μας ικανοποιούσε η πρόταση των Γάλλων. Δεν χρειάζεται δα να είναι κανείς μεγάλος γνώστης των γεωπολιτικών ανακατατάξεων για να καταλάβει κανείς ότι μετά από αυτό το οποίο έγινε με τη συμφωνία με την Αυστραλία υπήρξε μία ευκαιρία μεγάλη για την Ελλάδα να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε πλοία σε πολύ καλύτερη τιμή και την αρπάξαμε αυτή την ευκαιρία και πήραμε και μία αμυντική συμφωνία. Τι παραπάνω θέλετε να κάνουμε δηλαδή;» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια αναφορά στο θέμα Μπογδάνου:
«Αναφερθήκατε στη διαγραφή του κ. Μπογδάνου. Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και σίγουρα από τότε που ανέλαβα Πρωθυπουργός, ανέλαβα μία δέσμευση απέναντι στον Ελληνικό λαό: να μην ξύνουμε τις πληγές του παρελθόντος αλλά να εργαζόμαστε για να τις επουλώσουμε. Και αυτή τη δέσμευσή μου κάνω πράξη. Και όποιος ξεπεράσει τα όρια τα οποία θέτουμε ως παράταξη συνολικά σε αυτή την κατεύθυνση, θα γνωρίζει ότι δεν έχει θέση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».
«Πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε την ισχύ και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και για αυτό ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια, όπως ψηφίζουμε και την ενίσχυση του Στόλου» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στην τοποθέτησή της από το βήμα της Βουλής.
«Μας ενδιαφέρει να έχουμε στενές σχέσεις με τι Γαλλία, ειδικά τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της» τόνισε η κ. Γεννηματά, συμπληρώνοντας: «Στη συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν αλλά και δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή».
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δική του ομιλία επί της ελληνογαλλικής συμφωνίας τόνισε ότι «το πρώτο που πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός και το οποίο προσπαθεί να συσκοτίσει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, ακόμα κι αυτά που βάζουν κάποιους “αστερίσκους”, για τα μάτια του κόσμου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η συμφωνία αυτή δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας, την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν υπηρετεί, δηλαδή, τα λαϊκά συμφέροντα».
«Η συμφωνία αυτή υπηρετεί τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στο πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή, στους οικονομικούς και ενεργειακούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και συνοδεύονται πάντα και παντού και με στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί» τόνισε, εκφράζοντας την αντίθεσή του.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, έθεσε απορίες προς την κυβέρνηση για τη φύση της συμφωνίας και τις δυνατότητες που αυτή δίνει, κατά τη δική του ομιλία πριν από την ψηφοφορία.
«Είχα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό για την σύναψη συνθήκης και όχι συμφωνίας. Είχα μιλήσει δημοσίως για το άρθρο 42 της συνθήκης της Λισσαβώνας για την ευρωπαϊκή άμυνα. Είχα μιλήσει για το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ περί συλλογικής άμυνας. Και τελικά εσείς βάλατε μέσα στη συμφωνία αναφορά στο ΝΑΤΟ. Που σημαίνει ότι αν η Τουρκία επιτεθεί, οι Γάλλοι μπορούν να επικαλεστούν ότι η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και επομένως δεν μπορούν να μας βοηθήσουν», είπε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε:
«Δεσμεύσατε τη χώρα με μία πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ το υπόλοιπό σας στην κυβέρνηση είναι δυο χρόνια. Γιατί δεσμεύσατε την επόμενη κυβέρνηση; Και τι συμφωνία είναι αυτή; Είναι ευρωπαϊκή; Είναι διμερής; Τι είδους συμφωνία έχετε συνάψει; Αντί να καλλιεργείτε το φρόνημα και την επαγρύπνηση στον Έλληνα, εσείς του λέτε να μην ανησυχεί γιατί θα έρθουν οι άλλοι να μας σώσουν».
«Με το “όχι” μας απόψε, τιμούμε τον αυθεντικό πατριωτισμό, εκθέτοντας τον επικίνδυνο εθνικισμό του μνημονιακού τόξου. Καταψηφίζουμε τη Συμφωνία που θα μας σπρώξει βαθύτερα στην χρεοκοπία και την δουλοπαροικία, με αποτέλεσμα υψηλότερο κίνδυνο συρράξεων και μεγαλύτερη εθνική ανασφάλεια. Εσείς κ. Μητσοτάκη, την παρουσιάζετε ως ενίσχυση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Εμείς την εισπράττουμε ως αποδυνάμωση της ήδη καταρρακωμένης εθνικής ανεξαρτησίας».
Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας -Γαλλίας.
«Αντίθετα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι είναι μια Συμφωνία που πάει τη χώρα σε σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετά μακριά, το ΜέΡΑ25 πιστεύει ότι πάει πολύ μακριά, αλλά στην λάθος κατεύθυνση. Εκείνης της κούρσας των εξοπλισμών με την Τουρκία, που νομοτελειακά, ως ο ορισμός του φαύλου κύκλου, δεν κερδίζεται», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.
«Η αλήθεια είναι ότι μετά την AUKUS, οι ΗΠΑ έδωσαν πράσινο φως στην ΕΚΤ να τυπώσει άλλα 5 με 10 δισ. να τα δώσει ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Μακρόν, και βέβαια να τα χρεώσει στη “χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς”, ώστε να διασκεδάσουν μέρος του θυμού του Μακρόν για το κάζο που του έστησαν με τους Αυστραλούς και τους Βρετανούς», ανέφερε σε υψηλούς τόνους. «Χωρίς δισταγμό, χωρίς αιδώ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σέρνετε την Ελλάδα στο υπόκωφο Βιετνάμ του φαρσο-τραγικού γαλλικού Ιμπέριουμ», είπε και συμπλήρωσε:
«Αυτή η συλλογιστική, του όσο πιο πολλά όπλα τόσο πιο καλά, όχι μόνο είναι λανθασμένη -είναι κι επικίνδυνη για την εθνική μας άμυνα. Εντείνετε τις εντάσεις με αυτές τις συμφωνίες και τις αγορές.
Το μόνο που θα κάνει είναι να δώσει κι άλλο κίνητρο στην Άγκυρα να τραβήξει το σχοινί για να επιβεβαιώσει παραδειγματικά πως η συμφωνία σας με τον Μακρόν είναι μια τρύπα στο Αιγαίο. Αυτό είναι η Συμφωνία. Μια τρύπα στο Αιγαίο».
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE