Εισήγηση για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Στιβ Μπάνον για «περιφρόνηση» του Κογκρέσου και «παρακώλυση» του έργου του

Ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος στρατηγικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. EPA, JIM LO SCALZO




Η ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που διενεργεί έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, στην Ουάσινγκτον, θα λάβει μέτρα για να απαγγελθούν στον Στιβ Μπάνον, τον άλλοτε σύμβουλο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορίες ποινικής φύσης εξαιτίας της άρνησής του να συμμορφωθεί προς την κλήτευσή του για να καταθέσει.

Ο κ. Μπάνον, 67 ετών, είχε κλητευθεί από την επιτροπή, η οποία προγραμμάτιζε να ακούσει την κατάθεσή του χθες Πέμπτη, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου στην επίθεση· έκανε γνωστό όμως εκ των προτέρων πως δεν επρόκειτο να προσέλθει.

Ο κ. Τραμπ έχει επιχειρηματολογήσει πως οι πρώην συνεργάτες του καλύπτονται από το «κυβερνητικό προνόμιο» που έχει επικαλεστεί κι ο ίδιος αρνούμενος να συμμορφωθεί σε κλητεύσεις και αιτήματα να δώσει πληροφορίες σε δικαστήρια και στο Κογκρέσο.

«Ο κ. Μπάνον αρνήθηκε να συνεργαστεί» με την επιτροπή, «αντ’ αυτού κρύβεται πίσω από τις ανεπαρκείς, υπερβολικά ευρείες και αόριστες δηλώσεις του πρώην προέδρου περί κάποιων υποτιθέμενων (κυβερνητικών) προνομίων. Απορρίπτουμε πλήρως τη θέση αυτή», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής, ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπένι Τόμσον.

Η επιτροπή «δεν θα ανεχθεί ανυπακοή στις κλητεύσεις της» και κατά συνέπεια, «υα πρέπει να αρχίσουμε διαδικασίες για την παραπομπή του κ. Μπάνον στη δικαιοσύνη για περιφρόνηση» του κοινοβουλίου, που αποτελεί ποινικό αδίκημα, και «παρακώλυση του έργου» του, συνέχισε. «Ειδοποίησα» την επιτροπή ότι «θα συνεδριάσουμε (…) για να ψηφίσουμε και να υιοθετήσουμε αναφορά για την περιφρόνηση» του κοινοβουλίου, πρόσθεσε ο κ. Τόμσον.

Αφού υιοθετηθεί, η αναφορά θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Εάν εγκριθεί, η πρόεδρος του σώματος επικυρώνει την αναφορά και την υποβάλλει στον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ· κατόπιν το ζήτημα θα τεθεί πλέον ενώπιον σώματος ενόρκων, εξηγείται στην ανακοίνωση του προέδρου της επιτροπής.

Σε περίπτωση που κάποιος καταδικαστεί για περιφρόνηση του αμερικανικού κοινοβουλίου, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί η καταβολή προστίμου και ποινή φυλάκισης έως και 12 μηνών.

Ο κ. Μπάνον, από τους αρχιτέκτονες της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του μεγιστάνα των ακινήτων το 2016, παραμερίστηκε μάλλον γρήγορα από τον πρώην πρόεδρο. Τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του πάντως, ο κ. Τραμπ του απένειμε χάρη, τερματίζοντας έτσι την δίωξη σε βάρος του για κατάχρηση.

Αν και δεν είχε κανένα αξίωμα την 6η Ιανουαρίου, ο Στιβ Μπάνον φέρεται να συζητούσε με τον πρώην πρόεδρο τις ημέρες πριν από την αιματηρή επίθεση στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με την επιτροπή.

Πέραν του κ. Μπάνον, κλητεύθηκαν άλλοι τέσσερις πρώην συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ: τους ζητείται να παραδώσουν έγγραφα ή να καταθέσουν. Ο πρώην πρόεδρος όμως τους κάλεσε να μη συμμορφωθούν, επικαλούμενος το κυβερνητικό προνόμιο να χαρακτηρίζονται ορισμένες πληροφορίες απόρρητες. Οι Δημοκρατικοί αντιτείνουν πως αυτό το προνόμιο το έχει μόνο ο πρόεδρος εν ενεργεία.

Ο διάλογος για το νομικό ζήτημα αυτό μάλλον θα συνεχιστεί στα δικαστήρια, καθυστερώντας τις εργασίες της ειδικής επιτροπής.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το dpa και το AFP
Ουάσινγκτον, United States

Αυτή είναι η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας: Δέσμευση για αμοιβαία προστασία (φωτοτυπίες)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: