Οι στόχοι των Τούρκων εναντίον της Κύπρου: Η νέα κίνηση στην κατεχόμενη Καρπασία είναι πολύ επικίνδυνη

FILE PHOTO: Ο πολιτιστικός σύλλογος “Μπαρακα” άφησε ενα καλάθι για πικ νικ έξω από το γραφείο του Ερσίν Τατάρ γ ια να το δώσει στον Ταγίπ Ερντογάν όταν θα έρθει στα κατεχόμενα. “Πάρε το καλάθι στο χέρι και τράβα στον δρόμο σου”, λέει το σύνθημα στο χάρτινο πανό. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Το λεγόμενο “υπουργικό συμβούλιο” στα κατεχόμενα αποφάσισε προ ημερών την παραχώρηση στη λεγόμενη διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας («ΔΔΑ») της παράνομης «τδβκ» μιας έκτασης 145 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα για περίοδο 30 χρόνων, χωρίς να καταβάλλεται οποιοδήποτε ενοίκιο προς το ΕΒΚΑΦ, στο οποίο θεωρείται ότι ανήκει η εν λόγω περιουσία.

Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία.

Συνδέεται προδήλως με τις κινήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, που υιοθετούνται από την κατοχική δύναμη. Η γη, όπως αναφέρθηκε, βρίσκεται εντός των συνόρων του χωριού Ριζοκάρπασου. Η απόφαση, συνοδευόμενη από χάρτη της περιοχής, δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» παράνομου του καθεστώτος στις 14 Οκτωβρίου 2021 και τέθηκε σε ισχύ.

  • Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε αυτή την κίνηση φαίνεται να εμπλέκονται πολλές «υπηρεσίες» στο ψευδοκράτος. Πέρα από το λεγόμενο υπουργικό, αναφέρεται η διοίκηση των Βακουφίων και το «διοικητικό συμβούλιο» της ούτω καλούμενης “προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων”.

ΠΩΣ θα χρησιμοποιηθεί αυτή η περιοχή; Δεν έχει, δημοσίως τουλάχιστον, αναφερθεί από κανένα στα κατεχόμενα πώς θα… αξιοποιηθεί η παραχωρηθείσα γη. Είναι πρόδηλο ότι η χρήση θα είναι στρατιωτική και τούτο επιβεβαιώνεται από τη διαδικασία.

«Παραχωρείται», άλλωστε, στη λεγόμενη διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας («ΔΔΑ») της παράνομης «τδβκ», που πάντα ενεργεί με εντολές του κατοχικού καθεστώτος. Προφανώς συνδέεται τούτο με τους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης για έλεγχο της περιοχής. Συνδέεται με σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης στην κυπριακή ΑΟΖ και ευρύτερα.

Παράλληλα, αυτή η συγκεκριμένη κίνηση πρέπει να συνδέεται και με τη ναυτική βάση στο Μπογάζι και τη βάση των Drones στο Λευκόνοικο. Εκείνο που προκύπτει και είναι σημειολογικής περισσότερο σημασίας είναι πως στον σχεδιασμό εμπλέκεται το ψευδοκράτος. Κι αυτό προφανώς για να του δοθεί και «υπόσταση».

Αναλαμβάνει να ελέγχει -υποτίθεται- τις κινήσεις που θα καταγράφονται σε θάλασσα και αέρα, αν και όλα γίνονται από την κατοχική δύναμη. Στόχος ο έλεγχος της περιοχής με ρόλο και στο ψευδοκράτος, στα πλαίσια της λογικής των δύο κρατών, που προωθεί συστηματικά και μεθοδικά η Τουρκία.

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ -και ορθά- αντέδρασε αμέσως στη νέα τουρκική επεκτατική κίνηση επιβολής τετελεσμένων και εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων. Όπως αρμοδίως ανακοινώθηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επιστολή για να τον ενημερώσει αλλά και να καταγγείλει την παράνομη αυτή ενέργεια της κατοχικής Τουρκίας.

  • Περαιτέρω θα ενημερώσει εκτενώς τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ, στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες, για όλες τις εξελίξεις όσον αφορά στο Κυπριακό, για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τις κατά παράβαση των ψηφισμάτων των ΗΕ ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η ουσία βρίσκεται στην ανάγκη να καταστεί σαφές προς τον διεθνή παράγοντα πως βαθμηδόν εδραιώνεται η κατοχή στην Κύπρο και παράλληλα γίνονται επεκτατικές κινήσεις σε θάλασσα και έδαφος.

Αυτό είναι το ζήτημα και επείγει να αντιμετωπιστεί. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά και αποτελεσματικά. Αυτό είναι το μείζον.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Τι στο καλό γίνεται; Δεν νοιάζονται πιά για τον EastMed; Αναζητούνται χώρες προτεκτοράτα για την «Γαλάζια Πατρίδα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: