Οι συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ φέρνουν βέρτιγκο στην Άγκυρα: Αναζητά κλιμάκωση σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Σύνθετα σενάρια Αμυντικά και Επιθετικά Αεροπορικών Τακτικών, Αεροπορική υποστήριξή με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC), Εναέριες Μάχες, Προστασία – Προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα, Προσβολής – Υποστήριξης Ναυτικών Δυνάμεων, είναι μόνο ορισμένες από τις ασκήσεις ανάμεσα στα F-15 της USAFE και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πηγή εικόνας: USAFE




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Την στιγμή που ο Νίκος Δένδιας ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπογραφή της αναθεωρημένης αμυντικής συμφωνίας, πίσω στο FIR Αθηνών η USAFE στέλνει το δικό της μήνυμα προς οποιονδήποτε αμφισβητεί το εύρος του Ελληνικού ουρανού και των αρμοδιοτήτων που έχει μέσα σε αυτόν η Πολεμική Αεροπορία.

  • Μάλιστα από το πρωί της Δευτέρας σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά τις αναγνωριστικές πτήσεις, τα Αμερικανικά F-15 που μεταστάθμευσαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα για έναν ολόκληρο μήνα, ξεκινούν εκπαιδεύσεις και με τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων.

Οι Αμερικανοί SOF που επένδυσαν ιδιαίτερα στην Ελληνική ελίτ της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, πολύ πριν πάρει σάρκα και οστά η ΔΕΠ, εστίασαν στην εκπαίδευση των Ελλήνων συναδέλφων τους σε όλα τα ειδικά αντικείμενα που έχουν κληθεί να φέρουν εις πέρας.

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών αλλά και τα «φαντάσματα» του Αρχιπελάγους, η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών πρόκειται να καταδεικνύουν στόχους στο έδαφος (JTAC) προς τους Αμερικανούς ιπταμένους των F-15 αλλά και στα Ελληνικά «γεράκια».

Και αυτό είναι μόνο η αρχή της συγκεκριμένης συνεργασίας όπως επισημαίνουν επιτελικές πηγές καθώς οι Αμερικανοί γι’ ακόμη μια φορά έχουν στόχο να στείλουν τα μηνύματα που είναι απαραίτητα στην προκλητική γείτονα η οποία σε πρόσφατη ανάρτηση στα social media λέει ότι

«Οι ήρωες μας είναι πάντα έτοιμοι για τη Γαλάζια Πατρίδα…» 

 

Η εκπαίδευση αυτή με όλες τις πολεμικές μοίρες της Αεροπορίας αλλά και με τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων, συμπίπτει με την παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εκεί αρχικά θα συνομιλήσει για τις τελευταίες λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας αλλά και θα υπογράψει τα νέα Ελληνοαμερικανικά αμυντικά δεδομένα.

Και αν η Ελλάδα πάρει από τις ΗΠΑ και αποτυπωμένες σαφείς θέσεις που καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας κι όχι εκείνες του «νίπτω τας χείρας μου» ή «καλούμε τα δυο μέρη να βρουν λύσεις μέσω διαλόγου στην βάση του Διεθνούς Δικαίου», τότε ασφαλώς η γειτονική χώρα θα βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.

Με αυτά τα δεδομένα η Άγκυρα έχει υποπέσει σε μια παραληρηματική συμπεριφορά, πριν καν τις υπογραφές της Ελληνογαλλικής συμφωνίας για την αμυντική συνδρομή και την εξοπλιστική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με Γαλλικές φρεγάτες και μαχητικά Rafale F3R, 4,5 γενιάς αλλά και τη νέα συμφωνία με τους Αμερικανούς.

Μάλιστα οι μονομερείς ενέργειες που επεξεργάζεται η Τουρκία, όπως αυτή της ανακήρυξης ΑΟΖ στη Μεσόγειο και το Αιγαίο σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχουν κινητοποιήσει την Ελληνική διπλωματία αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες εστιάζουν στην διαρκή εκπαίδευση τους αλλά και την πάγια αποστολή τους, την υπεράσπιση της Εθνικής Κυριαρχίας.

  • Και όπως φαίνεται από τη μια πλευρά η Ελληνογαλλική συμφωνία κι από την άλλη η υπογραφή της Ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, ισχυροποιούν απόλυτα τις Ελληνικές θέσεις στο γεωπολιτικό πεδίο την στιγμή μάλιστα που ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ομιλεί και πάλι για τις προκλητικές και αναθεωρητικές ενέργειες της γείτονος στην Κύπρο.

Όλα αυτά θέτουν σε πλήρη εγρήγορση τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς αποκρυπτογραφούν τον εκνευρισμό της γείτονος ως άκρως επικίνδυνο με στοιχεία που μαρτυρούν ακόμη και προβοκατόρικο επεισόδιο σε ξηρά, αέρα ή θάλασσα.

Η εμπειρία του παρελθόντος είναι τέτοια που δίνει πολλά στοιχεία μέσω πληροφοριών που επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα στρατιωτικά επιτελεία.

Η ΕΑΒ στο μάτι του κυκλώνα: Το στοίχημα με την αναβάθμιση των F-16 και η «γάγγραινα» με τα μεταγωγικά C-130 που σαπίζουν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: