Η πρώτη σκέψη όλων είναι αυτή: Η Αμερική του Μπάιντεν δεν μπορεί να δώσει σ’ αυτόν τον Ερντογάν τα “θανατηφόρα” F-16: Η ανάλυση του Μαχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Κήπο των Ρόδων, στο Όβαλ Όφις, στον Λευκό Οίκο. EPA, Al Drago, POOL




Γράφαμε τη Δευτέρα για το περίεργο παιγνίδι, αναφορικά με τα μαχητικά F-16, που φέρεται να ζήτησε να αγοράσει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νέντ Πράις, μπέρδεψε περισσότερο τα πράγματα στην ενημέρωση των ανταποκριτών.

Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να τα ξεμπερδέψουμε (τα πράγματα) διότι όλη αυτή η υπόθεση αφορά και την Αθήνα και τη Λευκωσία. Ο Ερντογάν απαιτεί να αγοράσει 40 καινούργια F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80 για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, και εναντίον των Κούρδων του PKK (στην Τουρκία και το Ιράκ) και των YPG (στη βόρεια Συρία).

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου

Σημείωσε σχετικά:

Αναφορικά με τα F-35, παραμένει μόνο η εκκρεμότητα της προκαταβολής που έδωσε η Τουρκία για να τα αγοράσει, αλλά και για να ενταχθεί στο πρόγραμμα παραγωγής, από το οποίο η πολεμική της βιομηχανία είχε κέρδη μέχρι 2 δισεκατομμύρια. Άρα η Τουρκία πήρε ήδη περισσότερα και από την προκαταβολή που έδωσε.

Οι συζητήσεις -επειδή οι ψεκασμένοι στην Ελλάδα και την Κύπρο “βλέπουν” νέες …συνωμοσίες- αφορούν μόνο την προκαταβολή. Ο μηχανισμός στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Πραις με την προβοκαταβολή θα ασχοληθεί. Όχι με αυτά καθ’ αυτά τα F-35, τα οποία δεν θα δοθούν στην κατοχική δύναμη, επειδή η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό σύστημα S-400. Νομίζω είμαστε σαφείς. Η Τουρκία έχει υποστεί κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA. Και ο Ερντογάν το ξεχνά. Όπως και μερικοί γραφειοκράτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο.

Για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα F-35 οι Τούρκοι πρέπει να διώξουν τους S-400 από το τουρκικό έδαφος. Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπουν εδώ στην Ουάσιγκτον. Ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει ξεροκέφαλος… Αντίθετα αναμένουν ότι ο Ερντογάν θα αγοράσει και δεύτερη συστοιχία του ρωσικού συστήματος.

Σε ότι αφορά τα F-16, που επιθυμεί διακαώς να αγοράσει η Τουρκία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει καμία χρηματοδοτική προσφορά για το τουρκικό αίτημα αναφορικά με τα μαχητικά F-16.

Αυτό σημαίνει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα και αυτά εντοπίζονται στο Κογκρέσο, το οποίο τηρεί αρνητική στάση και σύμφωνα με πληροφορίες θα εκφράσει και δημόσια την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια να πουληθούν τα F-16 στην Τουρκία. Διότι είναι πρωτόγνωρο αυτό που απαιτεί η Τουρκία:

  • Να βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων για ένα αμερικανικό οπλικό σύστημα, τα F-35 και να λαμβάνει ένα άλλο, τα F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει αίτημα και για τους Πάτριοτ. Και βεβαίως ο Ερντογάν παίζει αυτό το βρώμικο παιγνίδι για τον γνωστό λόγο. Θα ανακοινώσει ότι θα προτιμήσει τη ρωσική αγορά, ίσως και τη κινεζική, επειδή οι Αμερικανοί δήθεν αρνούνται να προμηθεύσουν τη χώρα του με τα F-16 και τους Πάτριοτ.

Τι λέει το Κογκρέσο στον Ερντογάν; Ότι ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να αγοράζει οπλικά συστήματα από τη Δύση. Η Τουρκία, που παραμένει μέλος της Συμμαχίας, δημιουργεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ, εξυπηρετεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αγοράζει οπλισμό από τη Ρωσία. Λόγω των παραπάνω, το Κογκρέσο μέσω του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού του Πενταγώνου, ανάγκασε τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Και τα δύο θέματα, η απόρριψη της πώλησης των F-35 και η επιχειρούμενη αγορά των F-16, θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα, διότι όπως αναφέραμε στην αρχή τα μαχητικά αεροπλάνα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και των Κούρδων.

Οι ακτιβιστές της Ομογένειας αναμένεται να ξεκινήσουν την εκστρατεία τους εναντίον της πώλησης των F-16 τις επόμενες λίγες μέρες. Υπήρξε μία καθυστέρηση για λόγους καλύτερης προετοιμασίας. Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ζήτησε ήδη ενημέρωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Θα τολμήσει να παρανομήσει ο Πρόεδρος Μπάιντεν; Θα δώσει τα μαχητικά F-16 στον Ερντογάν; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: