Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν υπέβαλε πρόταση στην Τουρκία για την πώληση των F-16: Άλλα ο Ερντογάν, άλλα η Ουάσιγκτον

FILE PHOTO: Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, Ned Price, στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department Photo by Freddie Everett




Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε από την ανταποκρίτρια του Reuters, αν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να επιβεβαιώσει τα σχόλια του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον υπέβαλε πρόταση στην Άγκυρα για την πώληση των F-16.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του Ερντογάν, αλλά πρόσθεσε: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει καμία χρηματοδοτική προσφορά για τα τουρκικά F-16.

“Θα σας παραπέμψουμε στην τουρκική κυβέρνηση για να μιλήσετε για τα σχέδιά της στον τομέα των αμυντικών προμηθειών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει καμία χρηματοδοτική προσφορά μετά το αίτημα για τα F-16 από την Τουρκία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις σε ενημέρωση.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντπάρτμεντ πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συμμετέχει σε συζητήσεις επίλυσης διαφορών με την Τουρκία για τα F-35. Η Άγκυρα έχει αφαιρεθεί από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400.

Ρώτησα επίσης εάν ήταν «τεχνικά δυνατό» για την Τουρκία να χρησιμοποιήσει την πληρωμή που έχει κάνει για το πρόγραμμα F-35 για την αγορά οποιωνδήποτε F-16.

Ο εκπρόσωπος είπε: “Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός μηχανισμού επίλυσης διαφορών. Δεν το κάνω, δεν θέλω να το προδικάσω”.

Θα τολμήσει να παρανομήσει ο Πρόεδρος Μπάιντεν; Θα δώσει τα μαχητικά F-16 στον Ερντογάν; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: